Прикро, та якби мені довелось судити про рідну Житомирщину за сюжетами новин на центральних телеканалах, висновок був би однозначний: тут не відбувається вартих уваги подій, крім кримінальних злочинів, пожеж, аварій чи сусідських війн на побутовому грунті. Втім, залишимо це на совісті тих, хто вкрай однобоко висвітлює життя краю, який другий рік поспіль отримує рекордні для області 1,5 млн тонн зернових, вийшов на перше місце в країні за темпами промислового виробництва, стабільно забезпечує позитивне сальдо у зовнішній торгівлі тощо.

Однак саме дріб’язковий на перший погляд телесюжет спонукав цього разу взятися за перо. Йдеться про банальний любовний трикутник в одному з населених пунктів Житомирщини, де одружений сільський голова завів коханку, яка народила йому сина. Перипетії цієї любовної драми залишилися б відомими хіба що землякам її героїв, якби справа не набула кримінального забарвлення.

Не вельми гречні висловлювання ображеної дружини про суперницю і її малюка «доброзичливці» передали «за адресою». В результаті коханка подалася з’ясовувати стосунки до… дитячого садочка, яким завідувала головиха. Зрозуміло, що дипломатичної розмови не вийшло, а свідоцтво про народження дитини, в якому за згодою сільського голови значилося його прізвище, стало далеко не єдиним аргументом у бурхливій суперечці. Як наслідок — міліція порушила кримінальну справу за фактом хуліганства.

Залишалося б тільки поспівчувати обом жінкам (до речі, дружина донжуана на час з’ясовування стосунків була вагітною) та правоохоронцям, які через безголовість сільського голови змушені тепер копирсатись у чужій білизні, бо закон — один для всіх. Натомість увагу привернула подія, що не потрапила у випуски теленовин.

На березі водойми в одному з великих сіл Овруччини ще з обіду розпочався бенкет. Як зафіксовано у міліцейському протоколі, двоє чоловіків та молодичка щедро заправлялись алкоголем, а неповнолітній син жінки та його приятель тим часом пригощали хлібом лебедів, що вподобали місцевий ставок. Надвечір, коли стало бракувати закуски, найдовірливіший птах став жертвою підпилої пані, яка на очах всієї компанії скрутила фактично ручному лебедеві шию.

Про бузувірський вчинок випадкові перехожі відразу повідомили міліцію, працівники якої затримали всіх учасників пиятики на місці... Хто зопалу вирішить, що на замість крапок має стояти слово «злочину», глибоко помиляється. Як і ті, хто вбачає у діях затриманих щонайменше кілька серйозних правопорушень: вживання алкоголю у громадських місцях; втягування неповнолітніх у пиятику; жорстоке поводження з тваринами. Більше того, на відміну від сварки двох жіночок на території дитячого садочка (на щастя, діточки свідками скандалу не стали), події на березі водойми навіть не кваліфікували як хуліганство, тобто мовою Кримінального кодексу, «грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом». Єдиним реальним покаранням, найімовірніше, стане відшкодування завданих природі збитків, яке екологи навряд чи стягнуть із громадянки, котра не працює.

У підсумку трагедія з лебедями стала уроком хіба що надто довірливим птахам та її неповнолітнім учасникам, які пересвідчилися: закон лише для тих, хто його боїться.