ПОЗИЦІЯ

Прем’єр-міністр висловив негативне ставлення до такого фіскального проекту

Під час традиційного сеансу спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук глава уряду Микола Азаров відповів на широке коло запитань, що стосувалися як економічної та соціальної політики, так і зовнішніх відносин.  

Зокрема Прем’єр заявив, що Кабмін не підтримує ініціативу введення податку на дохід від депозитів. «Я до цього проекту ставлюся негативно», — наголосив Микола Азаров. Він підкреслив, що уряд зацікавлений зміцнювати банківську систему України, і тому необхідно заохочувати населення нести гроші на депозити. «Тому уряд проти податку на дохід від депозитів. І зрозуміло, якщо у когось виникне така ідея щодо оподаткування самих депозитів, то, на мій погляд, вона абсолютно абсурдна, тому що не можна двічі обкладати один і той самий дохід», — зазначив Прем’єр.

Також він окреслив перспективи реалізації Програми активізації економіки, що сприятиме розвитку всіх галузей, зокрема агропромислового комплексу. «Програма активізації економіки в частині розвитку агропромислового комплексу, думаю, дасть змогу нам у найближчі два роки значно просунутися вперед», — зазначив Микола Азаров.

На його думку, для розвитку АПК мало просто ввести певні пільги. До вирішення цього питання треба підійти комплексно: й інвестиції залучити, і розвивати зрошуване землеробство, створити систему переробки, сховищ, логістичні схеми тощо.

«Ми цим тільки почали займатися, і є певні позитивні зрушення. Уперше Україна значно збільшила виробництво м’яса, молока, овочів, фруктів, збільшила власну переробку, і за ці роки створено багато теплиць, овочесховищ, побудовано оптові ринки. Усе це, безумовно, сприяло стабілізації цін на основні продукти харчування», — підкреслив глава уряду.

Оподаткування доходу від депозиту негативно вплине на банківську систему, переконаний Микола Азаров. Фото Володимира ЗAЇКИ

Блокування триває, час спливає

Говорячи про євроінтеграційний поступ нашої держави, Микола Азаров заявив, що уряд зробить усе, від нього залежне, щоб підготувати вчасно всі необхідні документи для підписання Угоди про асоціацію з ЄС під час саміту у Вільнюсі в листопаді 2013 року.

Проте, як підкреслив Прем’єр, велике питання викликає робота Верховної Ради, тому що ухвалення законів — процес тривалий, складний і вимагає безперервної й постійної роботи парламенту. «І тому після чотирьох місяців безрезультатної роботи у мене є певні побоювання», — зауважив Микола Азаров.

Водночас він заявив, що у складній ситуації, в якій зараз перебуває країна, необхідно мати парламент, що працює, а не деструктивні заклики блокувати його роботу. «Але поки наші люди не усвідомлять це і продовжуватимуть підтримувати ці політичні сили, то я повинен заявити прямо: очікувати покращення життя досить важко, оскільки багато в чому багато рішень залежать від рішень Верховної Ради», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Прем’єр також висловив думку, що депутатів, які блокують роботу вищого законодавчого органу, потрібно позбавити зарплати: «Ті, хто блокує роботу парламенту, не повинні отримувати зарплату. Але багато депутатів, я в цьому впевнений, працюють у комітетах, обговорюють законопроекти і готують їх до розгляду. Тому не можна всіх депутатів огульно вважати неробами. Але тих, хто блокує, безумовно, треба карати».

При цьому Микола Азаров запевнив, що уряд зі свого боку готовий до конструктивної роботи з парламентом і робитиме все, від нього залежне, щоб така робота була налагоджена.

Псевдопрохачів перевірять

У процесі спілкування глава уряду заявив, що жоден чиновник не має права вирішувати свої питання, прикриваючись ім’ям Прем’єр-міністра. «До мене іноді надходять сигнали про те, що нібито від мого імені до місцевих органів влади звертаються окремі люди і просять вирішити якісь питання. Я повинен твердо сказати: якщо мені треба когось підтримати — якусь справу якоїсь конкретної людини — то в цих випадках я звертаюся сам особисто і фіксую це у відповідних документах», — заявив Прем’єр.

За такими фактами посилань нібито на прохання або за рекомендацією Прем’єра необхідно провести ретельні перевірки і розбиратися, хто цим зловживає. Глава уряду переконаний, що подібні випадки або провокації чи шахрайство не повинні залишатися безкарними, тому він попросив надавати йому відповідні докази: «Якщо у вас справді є аудіодокази цього, то вишліть на мою адресу, думаю, що матимете можливість переконатися: буде проведено необхідні перевірки».

Торкаючись соціальної тематики, Микола Азаров висловив стурбованість фізичним розвитком українських дітей, а також сподівання, що реалізація програми відновлення спортивних майданчиків та спортзалів, яку розробляють за дорученням Президента, допоможе подолати цю проблему.

«Спортивні споруди, безсумнівно, повинні бути при кожній школі, у кожному мікрорайоні та взагалі скрізь, де дозволяють умови. Дивіться: якщо раніше наші двори завжди мали спортивні майданчики або принаймні місця для того, щоб діти могли поганяти у футбол, то зараз вони заставлені машинами, гаражами і дітям ніде просто побігати і тим паче займатися спортом. А це і здоров’я, і гарт, і витривалість наших дітей», — сказав Прем’єр, висловивши сподівання, що до реалізації програми долучаться не лише місцеві органи влади, а й активісти в кожному будинку.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»