ДОСЯГНЕННЯ

Дніпропетровщина відкрила першу чергу об’їзної дороги, перинатальний центр і зібрала рекордний урожай зернових

Минулий 2011 рік характеризувався для Дніпропетровської області як рік закладення підвалин для реалізації реформ та вдалий початок масштабних багаторічних проектів. Саме проектний підхід передбачений у Комплексній стратегії розвитку Дніпропетровщини до виконання поставлених у ній чітких завдань.

Показники зростають

За розрахунками фахівців, регіональна економіка спроможна в середньому зростати на 6% щорічно. І вже у 2015 році ВРП має збільшитися порівняно з 2010 роком на 34%, а до 2020-го — на 70%.

«За оцінками експертів форуму в Давосі, Дніпропетровщина впевнено посідає друге місце після Києва у рейтингу конкурентоспроможності регіонів України. В області відбувається зростання показників не тільки у традиційних базових галузях, а й у таких сферах з високою доданою вартістю, як машинобудування — на рівні 30%, легка промисловість — понад 21%, —  зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул, звітуючи про досягнення області на засіданні Ради регіонів, що відбулося в Дніпропетровську наприкінці 2011 року. — Середня зарплата у жовтні становила 2895 гривень. На промислових підприємствах базових галузей вона перевищила позначку 4 тисячі, а на багатьох — і  5 тисяч гривень. Надходження від податку на прибуток за 10 місяців зросли майже в 2,5 раза і перевищили 11 млрд гривень, що становить майже чверть (23%) загальнодержавного обсягу цього податку».

За словами Олександра Вілкула, у 2011 році Дніпропетровська область зібрала рекордний урожай зернових — понад 3,5 млн тонн, а зростання валової продукції у сільському господарстві становило понад 14%. Обсяги прямих іноземних інвестицій в економіку регіону досягли 8 млрд доларів США. У Дніпропетровську активно діє регіональне інвестиційне агентство. А нещодавно область увійшла до Асоціації європейських регіонів.

«Місію Дніпропетровщини ми бачимо в тому, щоб стати успішним майданчиком з реалізації реформ, визначених програмою Президента, — підкреслив очільник Дніпропетровщини. — В області складено конкретний план дій щодо кожної з реформ».

Олександр Вілкул на відкритті міжнародного перитинального центру в Кривому Розі. Фото прес-служби Дніпропетровської ОДА

Об’їзна «під ялинку» і розмороження метро

У сфері розвитку транспортної інфраструктури Дніпропетровськ має дві нагальні й болючі проблеми: відсутність об’їзної дороги і недобудований метрополітен. Минулий рік відзначився істотними зрушеннями на цих двох напрямках. «Під ялинку» встигли відкрити першу чергу об’їзної — це 18 км побудованої з нуля дороги європейського рівня. Завдання на 2012-й — друга черга, а  до 2014-го має завершитися реалізація всього проекту. За два останні роки Дніпропетровщина капітально відремонтувала понад 3 мільйони квадратних метрів доріг і сподівається, що за таких темпів за кілька років якісні дороги стануть візитівкою регіону.

У році, що минув, розморозили будівництво Дніпропетровського метрополітену. Відновлено роботи з добудови трьох станцій метро. Нині триває підготовка до залучення коштів ЄБРР на будівництво підземки. Згідно з розрахунками, під кредит 2,5% річних на 25 років з відстрочкою виплати тіла кредиту на 6 років проект самоокупиться вже після добудови трьох станцій. Адже буде забезпечено збільшення пасажиропотоку в 10 разів — з нинішніх 10 млн осіб на рік до 106 млн.

Перинатальний центр і нові дитячі садочки

Дніпропетровська область одна з чотирьох пілотних щодо реалізації медичної реформи в Україні. За 2011 рік у галузі охорони здоров’я в регіоні відбулися істотні зрушення. Навесні розроблено проект управління модернізацією охорони здоров’я, створено керуючий комітет, робочу групу, залучено міжнародних експертів. У кожному медичному закладі створено паспорти модернізації (752). Відкрито 53 центри первинної медико-санітарної допомоги та 59 закладів сімейної медицини. Створюється Єдина регіональна диспетчерська служба швидкої допомоги, відкрито 28 додаткових тимчасових пунктів базування бригад швидкої, закуплено 13 нових спецавтомобілів. Наприкінці року в Кривому Розі здали новий житловий будинок для медиків на 89 квартир і відкрили міжрайонний перинатальний центр на 3 тисячі пологів на рік. Торік здано в експлуатацію й новий корпус обласної дитячої клінічної лікарні на три відділення — інфекційне, опікове, онкогематологічне.

Серед торішніх досягнень Дніпропетровщина може похвалитися також створенням нових 3,5 тисячі місць у дитячих садочках, що скоротило чергу в них на 60%. Цього року проблема забезпечення дітей місцями у дошкільних навчальних закладах має розв’язатися повністю.

«Відкрита влада» і заказники

Здобутки на шляху дерегуляції і розвитку підприємництва область теж має: у березні розпочав роботу обласний інформаційно-ресурсний центр «Відкрита влада», з травня працюють 35 дозвільних центрів — у кожному місті й районі. Для всіх територій регіону після проведеної інвентаризації створено єдиний перелік послуг. Відтепер замість 250 він скоротився до 54 позицій. Також створено Регіональний центр сертифікації електронних ключів і корпоративну мережу від облдержадміністрації до кожної сільради.

За минулий рік на Придніпров’ї створено вісім заказників. А на останній у 2011 році сесії облради створено ще два  ландшафтні заказники місцевого значення: «Старокасьянівський» у Покровському районі (загальною площею 3504,2 га) та  «Грушівка»  у Томаківському (загальною площею 137,5 га). Також депутати затвердили Програму соціально-економічного і культурного розвитку області й бюджет на 2012 рік,  Програму розвитку місцевого самоврядування та Програму сприяння громадянській активності у розвитку територій на 2012—2016 роки, затвердили Червоні списки тварин та рослин Дніпропетровщини, прийняли регіональну програму поводження з безпритульними тваринами тощо. Отже, на рік прийдешній визначені не менш масштабні завдання, ніж були.