У Сумах — вандальська новина. Вночі невідомі зловмисники перелізли через огорожу території тролейбусного парку і понівечили майже два десятки одиниць транспорту. Кілька тролейбусів розмалювали популярним нині графіті, тобто кольоровими балончиками, подряпали пасажирські і водійські вікна шматками цегли. Та так, що скло майже не піддається поліруванню, через що постало питання придбання нового. А одне коштує майже 500 гривень.

Сторожі помітили сліди погрому після 5-ї ранку, хоч близько

2-ї години ночі, коли обходили територію, все було спокійно. Звісно, відразу викликали міліцію. Правоохоронці приїхали, щоправда майже через п’ять годин після тривожного дзвінка. Походили, подивилися, зафіксували сліди вандалізму і… І до сьогоднішнього дня винних так і не знайшли. Хоч запевнили, що злочин на особливому контролі, і зловмисники (вочевидь, їх кілька, бо з таким обсягом шкідництва одному не впоратися) неодмінно будуть покарані.

А тим часом колектив тролейбусного парку ніяк не оговтається від шоку. Бо в транспортників ситуація, як у народному спостереженні: де тонко, там і рветься. Протягом кількох останніх місяців вони залишаються без заробітної плати. Лише завдяки фінансовій підтримці міста перед Новим роком одержали хоч якісь гроші, якими погасили заборгованість тільки за першу половину листопада. А що казати про ремонт чи оновлення рухомого складу, коли підприємство давно вважають одним із проблемних економічних підрозділів? Держава роками не компенсує перевезення пільгових категорій громадян (через що тролейбуси називають пенсіонеровозами), тож перед містом стоїть реальна загроза залишитися без цього виду громадського транспорту.

Доки міліція шукає винних, а тролейбусники полірують скло і «повертають до тями» понівечені машини, сумчани не можуть зрозуміти, кому став на заваді  «рогатий» транспорт? Якби залізли до якихось скоробагатьків і від заздрощів чи просто зі злості нашкодили місцевим нуворишам, ще б якось можна було зрозуміти. А тут — суцільні борги, металеві збійки, і раптом… Цілком можливо, що комусь не до вподоби, як щоранку вервечка машин-трударів вирушає робити свою звичну і потрібну для міської громади справу.

То що це? Економічна диверсія? Помста якихось конкурентів? Розваги  підігрітих або ж задурманених певними речовинами розперезаних молодиків? Чи звичайнісіньке хуліганство, сплески якого дедалі частіше фіксують не тільки в Україні (пригадаймо недавно спалені легкові автомобілі у Франції)? Вочевидь, жодне припущення не позбавлене сенсу і права на гіпотезу правоохоронців, хоча від того стає не тільки не затишно, а й узагалі моторошно. Якщо і надалі таке триватиме, то суспільство ризикує залишитися не тільки без тролейбусів чи машин. Адже де гарантія, що завтра чи післязавтра якійсь здичавілій зграї не впадуть в очі будинки, квартири, дачні масиви або ж якісь інші об’єкти життєдіяльності (їхній перелік можна продовжувати).

Спілкуючись із сумчанами, швидко переконався: вони одностайні в якомога жорсткішому покаранні бузувірів. Мовляв, якщо з ними панькатися і надалі, то завтра ті візьмуться за автобуси і маршрутки. А якщо їм відіб’ють бажання лазити через паркани, інші потенційні зловмисники замисляться про можливі наслідки. І що швидше настане розплата за скоєне — то краще.

Чи варто щось заперечувати?