Голова КалинівськоїВасиль ПОЛІЩУК
районної державної адміністрації
Василь ПОЛІЩУК

Нещодавно під час прес-конференції голова Вінницької облдержадміністрації Іван Мовчан серед кращих районів в області першим назвав Калинівський, де за непростого сьогодення ефективно працюють в інтересах людини і громади, забезпечуючи поступальний розвиток в усіх сферах життя.

Про вирішення проблемних питань і перспективи району — у розмові нашого кореспондента з головою райдержадміністрації Василем ПОЛІЩУКОМ.

— Василю Кіндратовичу, з яким настроєм аграрії завершують нинішній рік?

  Він був складним, оскільки частина полів потрапила під град. Та попри це, другий рік поспіль зібрали рекордний врожай зернових, виробивши 220 тисяч тонн зерна. Також відправили на переробні підприємства значну частину врожаю технічних культур — ріпаку, соняшнику, цукрових буряків. Солодких коренів ми зібрали понад 130 тисяч тонн, показник за врожайністю маємо найкращий — 530 центнерів з гектара. У цій галузі в районі традиційними лідерами є господарства сіл Черепашинці і Радівка. Уперше рекордний врожай дала Нападівка — 820 центнерів з гектара.

 — Добрі результати забезпечують досвідчені кадри.

— Наш район славиться професіоналами, працьовитими добрими людьми, патріотами свого краю. В аграрному секторі району працюють Герої України Іван Боримський та Анатолій Пачевський. Керівники реформованих господарств, інвестори, фермери відповідально ставляться до вирішення проблемних питань громади і нарощують обсяги виробництва. Зокрема і в тих галузях, які потребують значної кількості робочих рук, наприклад тваринництво.

За чисельністю поголів’я великої рогатої худоби та обсягами заготівлі молока район утримує першість в області. Ми бачимо перспективи в розвитку тваринництва. Це нові робочі місця, зарплата людям, збільшення надходжень до бюджетів. А ще — земля отримує органічні добрива, які зберігають її родючість для наступних поколінь і дають можливість вирощувати високі врожаї.

Цього року Літинський молокозавод, який очолює Петро Тихонюк,  у селі Нападівка здав в експлуатацію два сучасних тваринницьких комплекси на понад 700 корів. У найближчих його планах — збудувати ще два. У селі Іванівська Слобідка ЗАТ «Зернопродукт» споруджує комплекс на дві тисячі нетелей, аналогів якому немає в Україні. Реконструювали ферми із встановленням сучасного доїльного обладнання у Черепашинцях, Новій Греблі, Грушківцях… Працюємо планово і потужно: за півтора року удвічі збільшимо поголів’я корів у районі! Також нарощуємо поголів’я свиней. Зокрема завершується будівництво сучасного свинокомплексу в селі Іванів на сім тисяч голів.

Результативно у тваринницькій галузі працюють і фермерські господарства. Наприклад, Станіслав Харчук утримує майже 200 голів великої рогатої худоби, а на родинній фермі Юрія Шимотюка доглядають понад чотири тисячі гусей.

— Створенням нових робочих місць переймаються і промислові підприємства?

— У нас майже всі люди мають роботу. Працюють машинобудівний завод, гранітний кар’єр, підприємства деревообробної галузі, з виготовлення меблів тощо. Поряд із цим, ми поставили завдання додатково створити 3—4 тисячі робочих місць, щоб кардинально змінити ситуацію.

Зауважу, що в район приходять й успішно працюють інвестори. Створили їм сприятливий мікроклімат. Наприклад, у селі Корделівка підприємство «Райс-Максимко» будує потужний елеватор, а також комбікормовий завод. Разом тут буде майже 600 робочих місць. А підприємство «Термінус» невдовзі введе в експлуатацію сучасний завод з виробництва столярних виробів, де  працевлаштуються майже 400 осіб. Загалом у районі реалізується інвестиційних проектів на суму майже два мільярди гривень.

— Свого часу в Калинівську центральну районну лікарню, яка була базовим підрозділом Міністерства охорони здоров’я України, приїжджали переймати передовий досвід із республік колишнього СРСР, а також з інших держав. Які тепер у ній умови для лікування і перебування пацієнтів?

— Були пропозиції, щоб у ній залишити лише деякі підрозділи. Проте ми з цим не погодилися, а перетворюємо її на зразкову. За два роки замінили мережу водопостачання і каналізації, електропроводку. В усіх корпусах дах тепер із металочерепиці, вікна замінили на металопластикові, а стіни зовні утеплили. Всередині приміщення облицювали плиткою. Звісно, ще є до чого докласти рук. Проте ми робимо так: якщо взялися, наприклад, за хірургічне відділення, то робимо ремонт від операційної до палат, щоб у кожній з них були умивальник, душова, вбиральня, холодильник, сучасні меблі. Лише цього року придбали медичного обладнання майже на 700 тисяч гривень. Зокрема купили сучасний апарат «лікар-хірург», який дає можливість робити операції на судинах методом лазерної терапії. Реформували відділення жіночої консультації, яке тепер найкраще в області. А реанімація така, що і в Вінниці немає. Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова після ознайомлення з нашою лікарнею зауважила, що в таких умовах вона працювала б.

Велику увагу приділяємо закладам первинного рівня. В усіх амбулаторіях загальної практики сімейної медицини і ФАПах закінчуємо ремонти приміщень. Тепер у них тепло, є внутрішні вбиральні, гаряча вода. Поліпшили забезпеченість медичним обладнанням і медикаментами. Ми не зважаємо на те, що за реформою у ФАПі не має бути денного стаціонару: є можливість — ставимо кілька ліжок, щоб принаймні можна було поставити крапельницю. Сьогодні у ФАПах пацієнтів пригощають чаєм. На зміни ми кажемо  не «реформа», а «покращення медичного забезпечення».

В НВК села Писарівка створені всі умови для гармонійного розвитку дітей. Фото автора

— За подільськими мірками середнє село Писарівка, у якому я побував, — мов писанка. Газифіковане, вулиці асфальтовані або з твердим покриттям. Гарна церква, будинок культури, ФАП. Респектабельний вигляд має навчально-виховний комплекс «школа — дитсадок». Дах приміщення з металочерепиці, вікна і двері  енергоощадні, а стіни зовні утеплені. Завдяки цьому витрати на опалення приміщення зменшилися майже втричі. Дитсадок, вхід у який окремо, схожий на казку: стіни розмальовані пейзажами й казковими героями, килимове покриття, сучасні меблі, нові іграшки… У школі теж все по-сучасному — комп’ютерний клас, інтерактивна дошка, кілька ноутбуків, вихід в Інтернет. Добрий спортзал, працюють різноманітні гуртки, гарячим харчуванням забезпечені учні всіх класів. Василю Кіндратовичу, селяни зауважили, що це ваше рідне село, якому ви багато років допомагаєте. А яка ситуація в інших селах району?

— У Писарівці  НВК ми відкрили першого вересня цього року. Втішає, коли приїжджаю до матері або в інші села і бачу радість на обличчях дітей. До речі, якось польській делегації ми показали дитсадок у селі Комунарівка — вони були в захваті і запевнили, що в їхній місцевості такого немає. Ми не на словах, а на ділі реалізуємо соціальні ініціативи Президента України і завдання голови облдержадміністрації.

Лише цього року відкрили 10 дитсадків. Зробили їх за євростандартами і поставили завдання, щоб у кожному селі був такий заклад. І всі вони були зразковими! Звісно, тепер немає тієї кількості дітей, що була колись, тому робимо НВК «школа — дитсадок». Це дає можливість раціонально використовувати приміщення, енергоносії й можливості кухні. Люди дуже задоволені.

Ми ухвалили районну програму щодо забезпечення гарячим харчуванням учнів 5—11 класів (харчування учнів 1—4 класів, а також із малозабезпечених і багатодітних родин здійснюється коштом держави). Виділяємо кошти з місцевого бюджету, допомагають господарства, трохи дають батьки — і таким чином харчуємо всіх школярів. Придбали багато обладнання: холодильники, електроплити тощо, а подекуди розширили їдальні і заодно зробили в них євроремонт.

Уже два роки ні в районну центральну лікарню, ні в школи не купуємо картоплю й овочі. У цьому немає потреби: продукти заготовляємо за допомогою сільськогосподарських підприємств і територіальних громад. Наприклад, Герой України Іван Боримський, господарство якого за рік виробляє понад 30 тисяч солодких коренів, безкоштовно забезпечує потреби райлікарні в цукрі (це 9—10 тонн на рік) та майже половини районних закладів соціальної сфери. І так із цукром, борошном, крупами. 

Діти мають рости здоровими і виховуватися в європейських умовах. Тож налагодили гаряче харчування учнів, створили комфортний температурний режим у приміщеннях та належні санітарно-гігієнічні умови. Тепер забезпечуємо комп’ютерами й інтерактивними дошками ті заклади, які їх потребують.

— В опалюванні бюджетних закладів який енергоносій використовуєте?

— Усі населені пункти в районі газифіковано, що зручно для населення. Разом з тим задля ефективнішого використання бюджетних коштів  заклади соціальної сфери переводимо на альтернативні види палива. Наприклад, у центральній районній лікарні встановили два сучасних котли, які працюють на вугіллі і дровах. У всіх її приміщеннях тепло, а затрати порівняно з газом зменшилися майже втричі. У селі Нова Гребля автономна котельня, яка працює на місцевому паливі, надійно забезпечує теплом будинок для престарілих «Затишок» та амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Альтернативні котли встановили в багатьох школах. Під час ремонту приміщень утеплюємо дахи, замінюємо вікна на енергоощадні. Ми значно зменшили споживання газу.

— Бував на свята у вашому районі, помітив, що калинівчани вміють змістовно відпочити.

— За комплексним показником культурна сфера району посідає друге місце в області. Практично кожне наше село може дати концерт! У нас дуже багато талановитої молоді, з радістю беруть участь у художній самодіяльності і люди старшого віку. Принагідно зауважу, що цього року ми відремонтували 26 будинків культури. Сім з них зробили зразковими.

Ми мобілізували районний бюджет не на проїдання, а на розвиток. Керівники господарств повернулися обличчям до людей, у яких орендують землі. Спільними зусиллями  робимо дороги, освітлення вулиць, водогони. Наприклад, тепер разом із територіальними громадами прокладаємо водогони в селах Гущинці, Кутища, Лемешівка, Райки. Одне слово, працюємо комплексно.

— Напевне, Степан Руданський був би задоволений цими результатами.

— У січні наступного року відзначатимемо 180-річчя від дня народження видатного земляка. У рідному селі письменника і гумориста  доглянута могила його батьків, зроблено євроремонт у музеї, будинку культури, дитсадку, ФАПі тощо. Всеукраїнське свято гумору розпочнеться в Хомутинцях і наступного дня продовжиться в райцентрі. Очікуємо багато гостей, проте місця, розваг, гостинності і гумору вистачить на всіх.

Олег ЧЕБАН,«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Василь ПОЛІЩУК. Народився 1958 року в селі Писарівка на Вінниччині. Закінчив з відзнакою Саратовську школу міліції, Київську вищу школу МВС, також із відзнакою академію МВС СРСР у Москві.  Працював начальником управління МВС у Вінницькій області. Депутат обласної ради трьох скликань. З вересня 2011-го — голова Калинівської райдержадміністрації. Нагороджений орденом «За заслуги» третього і другого ступенів, понад 30 відзнаками МВС, почесною відзнакою «За заслуги перед Вінниччиною». Лауреат цьогорічного обласного конкурсу в номінації «регіональний лідер».