Цілком логічно, що напередодні Євро-2012 західні колеги-журналісти переймаються проблемами безпеки перебування в Україні та Польщі своїх громадян-уболівальників, які хочуть стати свідками й учасниками великого європейського футбольного свята.

Та остання хвиля претензій до України і Польщі, стартом якої стали репортажі Бі-Бі-Сі, викликала в мене відчуття образи... Згадалися численні факти проявів расизму в «просунутих» країнах,  м’яко кажучи, неджентльменської поведінки тамтешніх футбольних фанів... Проте розумію, теза «на себе краще б подивилися» — не аргумент для полеміки. Так само тут не є аргументом і статистика на чиюсь користь. Радше статистика в подібних ситуаціях — та сама форма брехні, про яку колись влучно сказав академік П. Капіца («Є три види брехні — звичайна, нахабна і статистика»). Людині, яка стає жертвою насильства, однаково боляче, незалежно від того як часто це трапляється.

Спостерігаючи за ланцюговою реакцією, котру викликали в медіа слова колишнього капітана футбольної збірної Великобританії, мовляв, їхати до України на матчі недоцільно, бо повернешся у труні, слова, викликані переглядом репортажу Бі-Бі-Сі, подумав: чи випадково цей галас зайнявся саме в Англії?..

Великі змагання — це не тільки великий спорт. Це ще й великий бізнес. Улітку в Європі пройдуть дві помітні події: футбольна фієста в нас і у сусідів-поляків та Олімпійські ігри в Лондоні. І там, і там сподіваються повернути інвестиції, вкладені у підготовку до цих заходів, прагнуть заробити. І чи не насамперед — за рахунок потоків туристів-уболівальників. Цільовий сегмент ринку спортивно-туристичних чи, якщо хочете, туристично-спортивних послуг, як і кожний цільовий сегмент ринків, є обмеженим. А  через кризу в Європі більшості з уболівальників-мандрівників, мабуть, доведеться обирати, куди їхати. Відвідати і Лондон, і міста футбольних баталій за кубок Європи їм буде фінансово обтяжливо.

Чи не підштовхують публікації у друкованих ЗМІ, Інтернеті, теле- і радіопередачі про східноєвропейські небезпеки для гостей Євро-2012 (великі ціни на готелі в Україні, підвищена сексапільність українок, расизм) у сполученні  із закликом деяких політиків  бойкотувати Євро-2012 через порушення стандартів судочинства в нашій державі до того, аби громадяни ЄС, обираючи маршрут, зробили «правильний» вибір, прямували «куди треба»?

Не прихильник «теорій заколоту», не хочу погано думати про колег, зокрема про колег з Бі-Бі-Сі, які на своїх сайтах не забувають нагадувати нам про власну об’єктивність та неупередженість, але «пазли» фактів складаються для мене в схему тієї логічної конструкції, котру накреслив вище... А ви якої думки?..