РЕАЛІЇ

Питання недобросовісних орендаторів розглядатимуть на сільських сходах

Підтримка місцевого виробника, створення нових робочих місць, збільшення бюджетних надходжень та поліпшення інвестиційної діяльності — ці питання, як особливо актуальні і в наступному році, виокремив на засіданні колегії голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

І хоч загалом ситуація в економіці регіону нині тримається в рамках  зростання більшості соціально-економічних показників, присутні погодилися, що внутрішні джерела задіяно не до кінця. Приміром, у промисловості, де спостерігається позитивна динаміка обсягів виробництва на 100,8% у порівнянні до відповідного періоду минулого року (це десяте місце серед регіонів країни), зростання відбулося завдяки частині галузей, і воно було б більш переконливим, якби інша частина спрацювала не з мінусом. А якщо взяти у розрізі районів, то показники третини з них не досягли навіть тогорічного рівня. Коли ж одні виробники дають області ваговиті «корінці», а інші — сумнівні «вершки» того, що могло бути одержано, то, поза сумнівом, доводиться рахувати не лише прибутки, а й втрати. 

У цьому ж ракурсі можна говорити і про аграріїв області. У галузі спостерігається відчутне зростання виробництва валової продукції. Та при цьому одним з головних показників, що свідчить про поліпшення добробуту селян, є плата за орендовану землю. Тут у цілому по області спостерігається збільшення до 4% (674 грн на один пай). Однак справді є чим похвалитися у цьому плані менш ніж половині районів, котрі відчутно перекривають середньообласний рівень. Економічні фахівці зазначили, що дуже багато залежить від того, наскільки орендатор є добросовісним і соціально відповідальним. Якщо, приміром, у Куликівському і Коропському районах, котрі розташовані у лісостеповій зоні з бідними ∂рунтами, господарі знаходять можливість виплатити людям 4,8 — 5,2% за пай, а в багатих на родючі чорноземи Борзнянському і Варвинському районах спромоглися виплатити лише 3,1 — 3,8% за пай, то з останніми має бути серйозна розмова. «У таких випадках питання орендної плати слід розглядати на сільських сходах!» — зауважив очільник області.

Якщо продовжити тему доходів населення області, то їхньому зростанню посприяло як створення майже 16 тис. нових робочих місць, так і отримання роботи 14,5 тис. громадян завдяки службі зайнятості. Середньомісячна зар?плата за січень-вересень у середньому збільшилася  на 17,7 — 19 %. У вересні середньомісячна зарплата становила 2340 гривень. Та знову ж лише в 16 районах їхні жителі сповна одержали все, що заробили. А найбільшими боржниками лишаються міста Чернігів, Прилуки і Ніжин. На цьому тлі навіть зростання більш як на 13% обороту роздрібної торгівлі та майже на 5% обсягу реалізованих послуг викликає запитання: а якими ці показники могли б бути при стовідсотково виплаченому заробітку?

«Вимагаю від керівників районів, міських голів серйозно підійти до питання організованого завершення нинішнього господарського року та відпрацювати програму економічного і соціального розвитку територій на наступний. Усі прогнозні показники повинні бути реальними та мати чітку спрямованість на поліпшення ситуації в усіх сферах життєдіяльності області», — підсумував усе сказане голова облдержадміністрації.