Участь одного з лідерів української команди  Євгена Коноплянки у відбірному матчі з Фінляндією  ще за день до гри була під питанням. Однак  це був останній офіційний матч року, тому лікарі зробили все можливе, щоб  вінгер зіграв в Одесі. Саме активність півзахисника на своєму фланзі стала одним із козирів Андрія Шевченка, а сам Євген результативний пас на Кравця назвав цукерочкою. Шкода, що більше солодощів суботнього вечора ми не побачили.

Отож національна збірна команда України з мінімальним рахунком обіграла команду Фінляндії у кваліфікаційному матчі чемпіонату світу 2018 року в Одесі й, здобувши вісім очок у чотирьох матчах, зимуватиме на другому місці турнірної таблиці.  

Коноплянка і Кравець підсолодили турнірну таблицю. Фото з сайту ffu.org.ua

Головний тренер національної збірної команди України Андрій Шевченко мінімальною  перемогою синьо-жовтих над командою Фінляндії задоволений: його підопічні були ближчими до того, щоб збільшити рахунок, аніж Фінляндія до того, аби його зрівняти.

В експрес-аналізі гри наставник збірної відзначив сильний перший тайм та хороший контроль м’яча українцями. А ось у таймі другому, на його думку, далася взнаки втома: і «Шахтар», і «Динамо», і «Зоря», які делегують до національної команди більшість гравців, борються на кілька боків.

«Розумію, наскільки всім важко, та хлопці показали гідний футбол і порадували усіх. Коли треба було вистояти, вони це зробили,  — наголосив головний тренер. — Це дуже важлива перемога для нас. Ми зробили крок у майбутнє, і нам вкрай необхідно було добре закінчити цей рік. Команда проявила холоднокровність, продемонструвавши вольові якості», — підсумував він.

Помилки в захисті після перерви також пов’язані з тим, що гравці, які повинні були застосовувати високий пресинг проти суперників, залишали для них вільні зони у контргрі. Якщо додати втому — вийшли не досить переконливі другі 45 хвилин гри: «Хочу, щоб команда контролювала гру. Коли футболісти втомлюються, не завжди виходить те, що плануєш. Були помилки в захисті. Потрібно подивитися, хто де не встигав перекривати зони».

Однак, за словами керманича збірної, слід віддати належне й фінській збірній: «Команда суперників перебудувалася, випустила на поле другого — вищого нападника. Довгі передачі на цього форварда, підбори у близькості від нашого штрафного і скидки м’ячів на фланг — ось за рахунок чого вони будували гру і загрожували нашим воротам».

Очевидно,  фіни також проаналізують суботню гру і матч у відповідь не буде легким. До нього фінську збірну, ймовірно, готуватиме новий наставник, отже змінитися може багато що.

Утім, наступна товариська гра, яка відбудеться сьогодні, 15 листопада, в Харкові  й міжсезоння для того й існують, щоб аналізувати, що вдалося, і працювати на перспективу.

Тренерський штаб хоче подивитися у роботі максимальну кількість гравців. У товариському матчі проти збірної Сербії змога  вийти на поле буде в тих, хто не потрапляв у склад національної команди в офіційних поєдинках. У поточному відбірному циклі ігрової практики не було або вонабула мінімальною у воротарів  Дениса Бойка і Олексія Шевченка, захисників Сергія Кривцова й Артема Федецького, півзахисників Сергія Сидорчука, Євгена Шахова, Максима Малишева, Олександра Караваєва, Івана Петряка й Віктора Циганкова, а також форвардів  Романа Зозулі  та Артема Бєсєдіна.

А загалом головний тренер національної збірної сподівається  мати більше часу для роботи з командою. Тому заявив, що хоче провести збір національної команди взимку та кілька товариських матчів. Зазначимо, що перший офіційний матч у 2017 році українська команда зіграє 24 березня. У межах кваліфікації до  ЧС-2018 жовто-сині зустрінуться з лідером групи І Хорватією. Цей матч стане перевіркою для нашої команди.  За клітчастих не зіграє основний лівий вінгер Іван Перишич,  якого видалили в матчі з ісландцями. Сподіваємося,  у нашого лівого на той час назбирається ще солодощів.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»