ЗАХОДЬТЕ!

Боротьбу за аудиторію телеканали починають з першими променями сонця

Серед таких ранкових атрибутів сучасної людини, як кава, зубна щітка тощо, своє почесне місце займає і телевізійний пульт. Для когось це – рефлекс, для когось — усвідомлене бажання пересвідчитися, що в світі протягом ночі  не трапилося нічого екстраординарного, але ранок без телебачення нам уявити складно. З якою б швидкістю ми не бігали квартирою, як би затято не намагалися перевершити талант Юлія Цезаря, готуючи сніданок, перевіряючи портфель доньки і шукаючи потрібну краватку для чоловіка одночасно, краєм ока неодмінно позираємо в бік телевізора. А там, по той бік екрана, раді старатися!

У проміжок між підйомом і виходом на роботу нам пропонують дізнатися про погоду і гороскоп, послухати байки відомих акторів і анекдоти, навчитися правильно бити цвяхи і плести макраме, занотувати рецепт нової страви, скласти уявлення про вечірню афішу і курс долара… Часом послухаєш усе це телевізійне «різнобарв’я» і замислишся: а чи завжди редактори ранкових ефірів пам’ятають про те, що окрім інформації, їхні програми мають заряджати глядачів позитивними емоціями?

Шляхом найменшого спротиву

Не секрет, що ранковим ефірам високі рейтинги не загрожують апріорі. Прекрасно усвідомлюючи цей нюанс, продюсери  окремих каналів навіть не заморочуються  з приводу того, чим таким «смачненьким» потішити своїх глядачів зранку. Повтор учорашніх серіалів – на думку деяких, це і є той оптимальний варіант, який адекватно  виглядатиме в сітці мовлення з шостої до дев’ятої. Але така позиція загрожує очевидною алогічністю, яку керівництво каналів чомусь вважає нормою. Скажімо, час із 8:15  до 9:00 уже не один місяць поспіль телеканал «Україна» віддає серіалу «Слід». Ні, слідкувати за феєрично талановитими співробітниками «ФЕС» під керівництвом Галини Рогозіної – заняття не нудне, а часом, якщо не брати до уваги деяких вже зовсім фантастичних пасажів, навіть цікаве. Та віддаватися йому краще-таки вдень чи пізнім вечором (на «Україні» телесеріал «Слід» показують кілька разів на добу). А починати свій ранок разом з численними трупами, які неодмінно фігурують у цій «сазі про вбивства», якось зовсім не хочеться… Тим більше, якщо час ранкового повтору «кримінального мила» збігається з часом твого сніданку…

Телеканали ICTV та СТБ також не можуть похвалитися спеціальними ранковими блоками, але криміналом в ефірі в цей час не зловживають. Для розумного і недорогого компромісу  на СТБ обрали «Адвоката» (серіал, знятий у 2003 році, все ще утримує біля екранів чималу аудиторію, не в останню чергу – дякуючи актору Андрію Соколову,  улюбленцю домогосподарок і жінок бальзаківського віку).  ICTV, який позиціонує себе як «канал з  характером», цей самий характер починає демонструвати з першими променями сонця: «Факти», «Ділові факти», «Факти. Спорт», «Погода»  тощо. Невеличким емоційним острівцем у цьому інформаційному потоці виглядає програма «Світанок», у якій казки для малечі читає відомий «казкових справ майстер» Сашко Лірник. Ось тільки починається вона… близько шостої. Це ж як треба любити казку, аби прокидатися так рано, щоб її послухати! Чесно кажучи, важко уявити такого відданого і відповідального малюка-казкомана… 

Моя суб’єктивна порада телеканалам, які від ранкових шоу відмовляються принципово, — показуйте краще мультики. Батьки малих дітей вам скажуть велике спасибі. Висадив малюка на горщик перед телевізором – і кілька хвилин, а то й півгодини займаєшся своїми справами. Не помилюсь, коли скажу, що зранку величезну популярність у родин, де підростають дітлахи,   має телеканал «ТЕТ»: «Телепузики» і «Лунтик» таки сила.

Проблеми екранних героїв не завжди відволікають від власних. Фото з сайту inter.ua

Згадуючи Машу та Юру 

На відміну від фігурантів попередньої частини, ранковий блок для «Нового каналу» завжди мав принципове значення.  На мою думку, з  якою, гадаю, погодиться чимало глядачів, взірцевими ведучими ранкових ефірів і досі залишаються Маша Єфросиніна та Юрій Горбунов. Уже стільки років минуло, як ці двоє виросли з коротких «телевізійних штанців», поповнивши свої творчі активи кількома сольними телепроектами, а ми й досі згадуємо, як починали свій ранок разом з Єфросиніною та Горбуновим. У чому ж феномен цієї парочки? Відповідь на це запитання залишимо для телеакадеміків. Ми, звичайні глядачі, визнаємо, що нам із ними було комфортно.

Кілька років з Притулою, Педаном і Фреймут, яким Юра з Машею передали естафету ранкового ефіру «Підйому», також мали свої позитиви. Серед яких – органічна  українська всієї трійці, видно було, що державною мовою вони спілкуються не лише на екрані, а й в побуті. Чоловічий дует у складі Романа Скрипіна й Андрія Шабанова, які нині господарюють  зранку на Новому, ніби й намагається  тримати заданий попередниками тон: імпровізувати, поводитися з гостями, як зі своїми добрими знайомими, з ентузіазмом підтримувати всі ініціативи, тих, хто прийшов до студії – танцювати, малювати піском… І все це – в яскравих, дещо хуліганських декораціях.  Але аж такого вже якісного прориву в ранковому ефірі Нового поки що не спостерігаємо. Часом складається враження, що ситуацію не рятують навіть традиційні для Нового розіграші квитків на концерти зірок – штучні емоції на екрані видно, наче через лупу. А іноді студія «Підйому» … починає нагадувати базар: перебиваючи один одного, ведучі з гостями пристрасно про щось сперечаються. Глядачам же вловити суть їхньої дискусії дуже і дуже важко…

Посміхайтеся і … поспішайте    

Лаври найбільшого експериментатора ранкового ефіру останнім часом міцно утримує телеканал «Інтер». Радикалізм продюсерів проекту «З новим ранком»  заслуговує на повагу.  Ще влітку до нас з екранів телевізорів усміхалися «два товариші» Ігор Діденко та Гліб Тимошенко, скріплюючи рубрики програми в єдине ціле своїми жартівливими підводками. А вже восени «на цьому ж місці в цей же час» бачимо представниць прекрасної половини людства – ранкові ефіри на «Інтері» по черзі ведуть  Ліна Нерус та Дарія Капустян.  Брюнетка і блондинка. Сюжети розважальні і пізнавальні, новини… Власне, все як у всіх. Але «Інтер» має персонажів, які точно не дадуть переплутати цей канал із будь-яким іншим.

По-перше, це лікар Комаровський. Заспокійливі поради найвідомішого педіатра країни – це те, що буде актуальним за будь-яких кон’юнктурних телевізійних розкладів. Другу сходинку популярності ранкового «Інтера» посідають герої «95 кварталу». Історії «Веселої квартири», в якій ось уже стільки часу молоде подружжя Лєна й Женя «притираються» один до одного, мабуть, мають своїх постійних глядачів. Їхній гумор не надто вишуканий, часом відверто банальний…Та й   вечірні програми «Кварталу» однозначно цікавіші, вони, дякуючи значно більшій кількості народу в кадрі,  більш концентровані і різнопланові. Але пропозиція подивитися на себе збоку заслуговує на увагу.

Конкурентом №1, як переконують рейтинги, для програми «З новим ранком» є «Сніданок з  1+1». У боротьбі за аудиторію жіночому дуету з «Інтера» протистоїть елегантний Руслан Сєнічкін. Дворівнева студія «плюсів», як на мене, в цій боротьбі суттєво допомагає. Вона додає динаміки процесу і не дозволяє ведучому затримуватися на дивані. А заодно і нас, телеглядачів, налаштовує на рух, нагадуючи відому тезу графа Каліостро: «Рассиживаться нечего, фортуна переменчива». Щоправда, іноді сам Руслан не в змозі упоратися з такою динамікою. Цей ведучий часом плутає імена, прізвища, професії своїх візаві… Вони ж, як люди чемні, на цьому намагаються не зациклюватися. А уявивши, о котрій довелося прокинутися Руслану, щоб потрапити на ефір, не варто особливо перейматися ляпсусами ведучого і нам, простим смертним глядачам. Яким, до речі, уже пора виходити на роботу…