МІЖДЕРЖАВНА КОМІСІЯ 

Віктор Янукович та Володимир Путін у Ялті підписали Декларацію про зміст українсько-російського стратегічного партнерства 
 

П’яте засідання Українсько-російської міждержавної комісії, яке відбулося у Ялті, в обох країнах очікували з особливим нетерпінням і сподіваннями на те, що у відносинах сусідів вдасться досягти істотного прориву на всіх напрямках. І те, що подія розпочалася з кількагодинним запізненням через невідкладні справи Президента Російської Федерації Володимира Путіна, лише підігрівало інтерес до неї.  

«Збій» буде ліквідовано

Обидва президенти розпочали роботу із зустрічі у форматі «віч-на-віч», одразу домовившись про взаємний обмін державними візитами. Так,  найближчим часом Віктор Янукович відвідає Москву, а наступного року в Україні чекатимуть його російського колегу.

У цьому контексті Віктор Янукович підкреслив важливість активного продовження інтенсивного українсько-російського діалогу на високому рівні та високо оцінив розвиток відносин у торговельно-економічній сфері. Торік товарообіг між двома державами сягнув досить високого показника — понад 55 млрд доларів США. У першому кварталі цього року старт вийшов дещо гірший, однак сьогодні сторони практично входять у запланований режим обсягів торгівлі. «Сподіваюсь, ми принаймні повторимо, якщо не перевершимо, минулорічний серйозний результат», — сказав Віктор Янукович.

У відповідь Президент Росії зазначив, що Україна посідає п’яте місце серед торговельно-економічних партнерів РФ, і підкреслив, що російська сторона також докладатиме всіх зусиль, щоб «невеликий збій» у першому кварталі 2012-го було ліквідовано якнайшвидше.

Дуже важливою подією у відносинах України та Росії назвав Віктор Янукович проведення п’ятого засідання Українсько-російської міждержавної комісії. Цей орган напрацював серйозні документи, частину з яких підписали глави держав, а частину — керівники міністерств та відомств.

Дуже важливе місце тут займає Декларація про зміст стратегічного партнерства,  переконаний він. Бо це стане основою подальших взаємовигідних відносин. «Упевнений, що деякі напрямки нашої співпраці потрібно скоригувати з урахуванням існуючих реалій, а також підсумків виконання рішень попереднього засідання Комісії, і визначити точки докладання спільних зусиль для подальшого динамічного стабільного розвитку українсько-російського діалогу на основі стратегічного партнерства», — уточнив Віктор Янукович.

Розвитку відносин України та Росії притаманні взаємні довіра та повага, а також реалістичні та прагматичні підходи. Саме це дає змогу шукати розумні компроміси й конструктивно вирішувати поточні питання, повідомляє прес-служба Президента.

Попри значне запізнання Володимира Путіна до Ялти, Віктор Янукович був по-справжньому привітним господарем. Фото PHL

Вигода  і прагматизм

Україні та Росії потрібно приділяти більшу увагу тим напрямкам співробітництва, які прискорять модернізацію їх національних економік. Про це Віктор Янукович заявив уже в ході п’ятого засідання Українсько-російської міждержавної комісії. Головне завдання тут — підвищення конкурентоздатності нашої продукції на світових ринках.

Уже найближчим часом країнам слід зробити кроки для досягнення відчутніших результатів спільних проектів у галузі авіабудування, космосу, атомної енергетики, транспортної інфраструктури. «Важливим аспектом для такої роботи є взаємна вигода й економічний прагматизм», — наголосив глава держави.

Керуючись цими принципами, Віктор Янукович і Володимир Путін підписали Декларацію про зміст українсько-російського стратегічного партнерства. У документі зафіксовано головні цілі стратегічного партнерства між Україною і Росією: поглиблення двостороннього співробітництва; надання взаємної підтримки у проведенні соціально-економічних реформ, модернізації економіки, зміцненні правової демократичної держави та розвитку громадянського суспільства; зміцнення дружби і розвиток співробітництва між народами.

Прописано й основні механізми реалізації стратегічного партнерства. Йдеться про постійну взаємодію сторін — насамперед у рамках регулярних зустрічей на найвищому рівні з активним використанням механізму Українсько-російської міждержавної комісії; спільне вирішення особливо значимих завдань у рамках відповідних багатосторонніх форматів із найважливіших загальноєвропейських і світових проблем, питань забезпечення міжнародної та регіональної безпеки, співробітництва в гуманітарній сфері та у сфері захисту прав людини.

Декларація визначає головні сфери російсько-українського співробітництва — політичну, економічну, природоохоронну, науково-технічну та культурно-гуманітарну, зокрема в галузі науки, освіти, інформації, спорту, туризму, молодіжної політики тощо.

За результатами роботи зібрання президенти підписали Спільну заяву про делімітацію морських просторів в Азовському і Чорному морях, а також у Керченській протоці. У заяві зазначено, що сторони вважають важливим здійснити делімітацію морських просторів у дусі дружби, добросусідства і стратегічного партнерства, з урахуванням законних інтересів обох держав.

У подальшому країни виходять із доцільності укласти відповідну двосторонню угоду. Задекларовано й намір забезпечити співробітництво в Азово-Керченській акваторії, включаючи стабільну роботу і розвиток Керч-Єнікальського каналу шляхом створення українсько-російської корпорації з управління цією суднохідною артерією.

До всього, Віктор Янукович і Володимир Путін підписали ще й Спільну заяву за підсумками п’ятого засідання Українсько-російської міждержавної комісії.

Докладно  про пріоритети

Підписана Декларація про зміст українсько-російського стратегічного партнерства є винятково важливим документом, який створить умови для подальшого розвитку взаємовигідного багатопрофільного співробітництва між Україною та Росією. Про це Президент Віктор Янукович сказав на зустрічі з представниками ЗМІ після засідання комісії.

Президент Росії Володимир Путін додав, що йдеться про базовий документ, якого досі не існувало між Україною та Росією: «Він справді відображає пріоритетні напрямки нашого співробітництва, зокрема політичну та економічну сфери». А сам документ буде покладено в основу двосторонньої взаємодії за всіма найважливішими напрямками.

Було обговорено і шляхи розвитку діалогу України з «Великою двадцяткою» в контексті головування Росії в цій організації. Окрему увагу приділено придністровському врегулюванню з урахуванням майбутнього головування України в ОБСЄ у 2013 році.

Загалом Віктор Янукович високо оцінив ефективність роботи Українсько-російської міждержавної комісії та досягнуті в рамках її діяльності домовленості, які  підтвердили ефективність цього унікального механізму двосторонньої взаємодії та необхідність проведення його засідань на регулярній основі.

Водночас Президент підтвердив, що курс на євроінтеграцію залишається незмінним пріоритетом зовнішньої політики України. Цю позицію зафіксовано, зокрема, в законі про засади зовнішньої та внутрішньої політики.

Співпрацю з Митним союзом на секторальному рівні він також вважає перспективною. «Ми намагаємося вибудувати такі відносини, які будуть взаємовигідними», — сказав глава держави. Загалом, українська сторона уважно спостерігає за діяльністю таких утворень, як Митний союз і Єдиний економічний простір.

На контролі обох президентів перебуває і спрощення порядку перетину українсько-російського державного кордону для створення максимально комфортних умов для громадян України і Росії. Накреслено й перспективи подальшої роботи в рамках міжрегіонального і прикордонного співробітництва, яке є одним із напрямків, що найдинамічніше розвиваються.
 

УГОДИ, ЩО ПРИГЛИБЛЮЮТЬ СПІВПРАЦЮ 

♦ У присутності Віктора Януковича та Володимира Путіна за результатами засідання підписано низку двосторонніх документів:

♦ Міжурядову угоду про заходи для забезпечення паралельної роботи Об’єднаної енергетичної системи України і Єдиної енергетичної системи Росії.

♦ Міжурядову угоду про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах, де дислоковано об’єкти Чорноморського флоту РФ на території України. Нею створено умови для забезпечення взаємного інформування про загрози або виникнення надзвичайних ситуацій, пожеж, спільні заходи і надання допомоги з ліквідації наслідків.

♦ Міжурядову угоду про співробітництво у сфері авіаційного пошуку і рятування. Вона дає змогу здійснювати спільні дії пошуково-рятувальних сил під час виникнення авіаційних пригод у районі відповідальності однієї зі сторін.

♦ Міжурядовий протокол про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Росії про співробітництво в галузі атестації наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації від 21 червня 2002 року визнає дипломи державного зразка про науковий ступінь кандидата наук і доктора наук та надання їх власникам права на здійснення професійної діяльності в обох державах.

♦ Міжурядовий меморандум про співробітництво в боротьбі з тероризмом спрямовано на вдосконалення нормативно-правової бази співробітництва правоохоронних органів і спецслужб у сфері протидії новим викликам і загрозам.

♦ Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Міністерством економічного розвитку Росії фіксує домовленість здійснити аналіз та інвентаризацію взаємних зобов’язань з лібералізації доступу на ринки сторін.

♦ Меморандум між Міністерством енергетики і вугільної промисловості України й Державною корпорацією з атомної енергії «Росатом» про інтеграцію і співробітництво в галузі використання атомної енергії у мирних цілях відкриває шлях до комплексу робіт із вивчення інвестиційної привабливості активів (підприємств) у галузі енергетичного машинобудування і ядерно-паливного циклу.

♦ Меморандум між Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації України і Федеральною службою з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища Росії про науково-технічне співробітництво в Антарктиці визначає використання міжнародного партнерства в рамках Договору про Антарктику.

♦ Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Державною реєстраційною службою України та Федеральною службою державної реєстрації, кадастру та картографії РФ створює умови для обміну досвідом з практичного застосування централізованих інформаційних систем і баз даних у сферах державної реєстрації прав на нерухоме майно тощо.

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»