Івано-Франківський
міський голова
Віктор АНУШКЕВИЧУС

На Міжнародному  інвестиційно-економічному форумі, який нещодавно відбувся в обласному центрі   Прикарпаття, підписано кілька інвестиційних угод. У його роботі взяло участь 12 країн,  представники дипломатичного корпусу, ділові кола багатьох міст України — всього понад 200 учасників. Підписано кілька інвестиційних угод, у тому числі про п’ятирічне партнерство з виготовлення й поставок до Польської Республіки  продукції одного з провідних у місті та регіоні підприємств — 63-го котельно-зварювального заводу. Оскільки ініціатором цього поважного бізнесового зібрання був виконком міськради та міський голова Віктор Анушкевичус, про виправдані й невиправдані сподівання від форуму  ведемо з ним мову.

— Вікторе Андрюсовичу, кажуть перший вареник – глевкий. Чи, можливо, коли говорити про інвестиційно-економічний форум, то народне прислів’я в цьому разі  недоречне?

— Ми довго той «вареник» місили, він нам нелегко давався, але глевким не був.

— Довго — це скільки часу?

— З організаційними роботами вклалися в кілька місяців, а щоб поставити крапки над деякими інвестпроектами, інші започаткувати — кілька років. Підтвердження — підписані угоди, відгуки, пропозиції. Для прикладу — керівник Асоціації міжнародних консультантів з Німеччини Манфред Цибальський довго вивчав умови, які створює для бізнесу влада, специфіку нашого регіону, перш ніж розпочати співпрацю.  Алессіо Бонфанті, директор підприємства з іноземними інвестиціями ТОВ «Електролюкс-Україна» — великої транснаціональної компанії, який вже має досвід роботи, теж нарощує саме в нашому регіоні свої потужності завдяки його географічному розташуванню, кадровому забезпеченню. До наших активів відношу й те, що за останній рік в економіку міста надійшло 135 млн грн прямих іноземних інвестицій. Це стільки ж, як за всі попередні роки незалежності України. Обсяги виробництва зросли за останні 5 років у сім разів. За десятьма основними економічними показниками Івано-Франківськ є лідером серед восьми найбільших міст Західної України.

— До крапок над «і» можна віднести й підписання на тому ж форумі «Угоди мерів — Схід»?

— Так, за присутності на форумі керівника групи експертів проекту Європейської комісії  Анатолія Копця я мав можливість, зекономивши час і кошти,  не їхати  до Брюсселя, а тут підтвердити своїм підписом, що Івано-Франківськ став  українським містом, яке приєдналося до понад 2100 європейських міст сталого енергетичного розвитку і захисту клімату від викидів у атмосферу, зокрема вуглецю.

— Тобто ви підписались під певними зобов’язаннями і тепер приступите до якихось конкретних кроків? І взагалі, що ця угода дає містові?

— Усе це вже мало під собою конкретні напрацювання. Беремо участь у втіленні проекту ПРООН з енергозберігаючих технологій в житлово-комунальному господарстві та бюджетній сфері. На двигунах котелень міста поставили постійні перетворювачі частоти, які забезпечили 30 відсотків економії енергії.  Задіяли три котельні на альтернативному паливі, в тому числі дуже потужну — на біопаливі. Вона обігріває один з найбільших мікрорайонів. У 30% освітніх закладів, кооперуючи кошти з трьох джерел — 10%  зібраних батьківською радою, 40% — ПРООН, решту  50% з місцевого бюджету —  встановили теплозберігаючі вікна і двері. За подібним міжнародним проектом енергозаощадження за підтримки компанії НЕФКО працюємо над модернізацією ще 9 шкіл та дитсадків. В одному ЖЕО вуличне освітлення, освітлення під’їздів, сходових кліток будинків перевели на світлодіодні світильники  виробництва Івано-Франківського підприємства «Карпати», які до того ж мають у десять разів більший термін функціонування, ніж звичайні. Придбали 20 економних котлів 63-го котельно-зварювального заводу, забезпечивши при цьому своїх людей замовленнями і заробітком.

 Щодо другої частини вашого запитання, то загальновідомо: фінансова допомога надається насамперед членам Європейського Союзу. Вступ Івано-Франківська в міжнародну асоціацію енергозберігаючих міст «Енерджісіті» та підписання Угоди мерів є тим кроком, який підвищує його шанси на здобуття європейських грантів та в реалізацію своїх енергоощадних  та екологічних проектів.

— Вікторе Андрюсовичу, поцікавилася в учасників цього бізнес-форуму, що вони думають з приводу проведення подібних заходів. Якщо коротко, то думки багатьох зводились до такої: добре, якщо влада принаймні не заважає…

— І я, як колишній директор приватного підприємства, прекрасно це розумію і їх підтримую.  Сьогодні при міському  голові діє дорадчий орган — Рада керівників малих, середніх і  великих підприємств. Їхні зауваження та пропозиції  враховуються. Рік тому в місті зроблено серйозний крок назустріч людям — відкрито Центр надання адміністративних послуг. Тут працюють 10 підрозділів, у тому числі Дозвільний центр та Рєєстраційна палата, де підприємець може зареєструватися за один день.  Послугами  центру вже скористалося 40 тисяч відвідувачів.

У міській податковій адміністрації створено прозорий Центр обслуговування платників податків. Івано-Франківськ  став  лідером в Україні за кількістю підприємств малого і середнього бізнесу і вдвічі перевищує в цьому загальноукраїнський показник.

— Як  розуміти: прозорий Центр надання адміністративних послуг та центр обслуговування платників податків у міській податковій?

— Прозорий у всіх відношеннях. Зали зі скла, не має ні дверей, ні кабінетів, посадовці сидять відкрито.

— Переймаєте грузинський досвід?

— Литовський. Маю литовське коріння, тож налагодили ділові, партнерські зв’язки з вільнюськими колегами, користуємося їх сприянням та можливостями членів Євросоюзу,  досвідом і допомогою в розвитку різних галузей, зокрема медицини, кардіології особливо.  Адже для розвитку і поступу економіки потрібні здорові, працездатні люди.

— Які галузі вважаєте пріоритетними у розвитку міста?

— Харчопереробну промисловість і науку. Виступ на форумі Дмитра Пономаренка з департаменту зовнішньоекономічного співробітництва МЗС про сприяння і просування наших підприємств, товарів, інтелектуального продукту на світові ринки — вельми на часі. Продукція харчопереробних підприємств, до речі кажучи, становить 30% випуску нашої продукції, продукції без ГМО, екологічно чистої і конкурентоздатної на зовнішніх ринках. Ексклюзивними є товари Івано-Франківського арматурного заводу — виготовляють  продукцію для атомних станцій, ВАТ «Індуктор» — інфрачервоні технології в опаленні.

Литовські партнери готові сприяти нам в одержанні відповідних сертифікатів та дозволів на експорт товарів.

— Які моменти на форумі, що,  як підкреслювалось, був далекий від політики і близький до економіки, все ж таки принесли вам найбільшу сатисфакцію?

— Хоч би й те, що чимало українських міст, таких як Харків, Дніпропетровськ, Львів, Вінниця, Київ, Запоріжжя готові кооперуватися з Прикарпаттям у товаровиробництві. Достойно презентувалася Хриплинська промислова зона, де ми чекаємо на потужного інвестора, якого зацікавило б зручне розташування і кількадесят її гектарів. Безперечно, підписання Декларації про наміри щодо будівництва клініки майбутнього з іспанським інвестором.

Звичайно, приємно отримувати слова вдячності та позитивні відгуки після завершення форуму, зокрема, від пана президента міста Жешува Тадеуша Ференца, учасників із закордонних міст-партнерів, президента Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимира Щелкунова.

 Ольга ЛОБАРЧУК,
«Урядовий кур’єр»   

ДОСЬЄ «УК»

Віктор АНУШКЕВИЧУС. Народився 15 листопада 1962 року у Воркуті. Невдовзі батьки переїхали в Україну, де у м. Шепетівка закінчив середню школу, профтехучилище. Потім вступив на факультет технології машинобудування, металорізальних верстатів та інструментів Вінницького політехнічного інституту, який закінчив у 1986 році за спеціальністю «інженер-механік». За державним скеруванням приїхав працювати до Івано-Франківська в конструкторське бюро лісокомбінату. В 2006 році обраний міським головою, очолює міську раду впродовж двох каденцій. У 2010-му став магістром Державної національної академії управління при Президентові України. Одружений, має трьох синів.