СОЦПОЛІТИКА

Глава держави доручив уряду протягом місяця підготувати програму, покликану розв’язати
проблему зайнятості  

 

Під час засідання  Комітету з економічних реформ Президент Віктор Янукович заслухав доповіді міністрів, керівників місцевої влади та інших посадовців про стан реалізації соціальних ініціатив. Особливу увагу глава держави звернув на необхідність підвищення рівня зайнятості населення, заробітної платні та пенсійного забезпечення. Також він дав низку доручень щодо прискорення реформи медичної галузі, системи вищої освіти та доступного житла.

«Ключовий критерій, за яким проводитиму оцінку соціальних реформ: яким чином звичайний громадянин — вчитель, медик, пенсіонер, шахтар, військовий — відчув результати реалізації нашої програми реформ», — зазначив у своєму виступі Президент.

Закон має працювати

Віктор Янукович заявив, що одним із головних чинників якісного соціального розвитку держави є розв’язання проблеми зайнятості. У цьому зв’язку він доручив уряду протягом місяця розробити відповідну комплексну програму, яка також має містити стимули для створення нових робочих місць. 

Крім того, Президент звернув увагу віце-прем’єр-міністра — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка на необхідність чіткої роботи Закону «Про зайнятість». «Безробітна здорова людина — це проблема, яка повинна взагалі зникнути в нас у державі. Тому треба невідкладно забезпечити підготовку відповідних актів, щоб закон почав працювати». Ще один аспект проблеми зайнятості —  неналежний рівень кваліфікації тих, хто шукає роботу. З одного боку, за словами глави держави, потрібно залучити механізми перекваліфікації, з іншого — проводити якісну підготовку кадрів.

Також треба вдосконалити пріоритети формування державного замовлення на підготовку фахівців на користь індустріальних галузей промисловості.  У цьому контексті глава держави доручив профільному міністру Дмитру Табачнику прискорити модернізацію вищої освіти. Водночас Президент поставив завдання за три наступні роки зменшити рівень безробіття серед молоді удвічі.  

Особливу увагу Віктор Янукович акцентував на проблемі мобільності робочої сили в середині країни. За його словами, українцям нині легше знайти роботу за кордоном, ніж у сусідньому регіоні. Головні чинники такої ситуації — брак інформації про вакансії в інших регіонах та доступного житла.

Президент дав завдання за три роки удвічі зменшити безробіття серед молоді. Фото Володимира ЗАЇКИ

Не ховатися від людей

Крім того, Президент заявив, що курс на підвищення заробітної платні триватиме. «Ми добре розуміємо, що підвищення заробітної плати дає нам реальну можливість підвищувати пенсії. І всі виконавці повинні нести за це відповідальність», — звернувся Віктор Янукович до присутніх на засіданні посадовців.

Окремо він звернувся до голів обласних державних адміністрацій та місцевої влади, аби ті ефективніше працювали з місцевим бізнесом та промисловими підприємствами щодо легальних виплат зарплатні.

Загалом Віктор Янукович констатував, що за 2010—2011 роки реальні доходи населення зросли на 24%, реальна заробітна плата — майже на 24%, а за перше півріччя цього року — на понад 15%. При цьому мінімальна пенсія з 2009 року зросла на 65%, середня — на 34%, а за перше півріччя 2012-го — на 14%.

13 млн пенсіонерів отримають підвищені пенсії. Водночас вдалося скоротити кількість осіб, які отримують пенсію, нижчу за 1 тис. грн, з понад 10 млн до 3,7 млн. Проте, на переконання глави держави, цього замало: «Паралельно з економічним зростанням це питання має бути зняте остаточно. Трудова пенсія не може бути меншою за 1 тис. грн. Це першочергове завдання уряду». Також Президент заявив про необхідність активізувати роботу з погашення заборгованості із зарплатні.

Передусім — «швидка»

Реформа системи охорони здоров’я — це не одноразова акція, підкреслив Президент. Першочерговим завданням у цьому напрямку він визначив реформування системи швидкої допомоги з тим, щоб до кінця наступного року забути про це питання і займатися лише вдосконаленням системи «швидкої».

Водночас він звернув увагу віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури Бориса Колеснікова на необхідність приділяти більше уваги місцевим та сільським дорогам. Адже без якісного дорожнього покриття «швидка» не зможе вчасно дістатися до хворих, які проживають у глибинці. Президент також зазначив, що нині малим містам та селам бракує приблизно 30 тис. лікарів. Глава держави висловив переконання, що зі створенням молодим спеціалістам належної мотивації (гідної зарплатні, достойного житла) дефіцит буде ліквідовано. 

За словами Президента, цього року в бюджеті на розвиток сфери охорони здоров’я  закладено 1 млрд грн. На його переконання, наступного року грошей на медицину має бути передбачено більше, а фінансування відбуватися стовідсотково.

Говорячи загалом про соціальні реформи, Президент заявив: «На 2013 рік я вже даю завдання уряду: включити ці всі програми в бюджет 2013 року. Ми  проводитимемо цю політику незалежно від політичної кон’юнктури. Не «під вибори». Це наш з вами обов’язок — досягти рівня забезпеченості наших людей не меншого, ніж у наших сусідів з порівнянною економікою».