ПЕРСПЕКТИВА

Президент поставив завдання: через реформу місцевого самоврядування поліпшити якість життя у глибинці

Протягом трьох годин на засіданні Ради регіонів Віктор Янукович радився з представниками уряду, парламенту, керівниками областей та представниками громадських організацій про вдосконалення державної політики щодо місцевого самоврядування та соціально-економічного розвитку територій. За мету глава держави поставив завдання: визначити напрямки, механізми та терміни формування ефективного місцевого самоврядування і територіальної влади.

Як заробляти самостійно

Модернізаційні зміни відбуватимуться на засадах децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсного забезпечення та стратегічного планування розвитку територіальних громад. «Необхідно припинити дублювання повноважень, функцій та завдань органів місцевого самоврядування різних рівнів, — заявив Президент. — Правове регулювання та практика місцевого самоврядування не задовольняють сучасних потреб України, не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування. А це перепона на шляху реалізації нашого євроінтеграційного курсу».

У зв’язку з цим місцева влада повинна наповнювати бюджети, максимально використовуючи існуючі у регіонах ресурси: матеріальні, фінансові, інвестиційні. Це допоможе відродити економічну активність, розвивати підприємництво, створити нові робочі місця.

Однак проблему Президент вбачає в тому, що органи місцевого самоврядування недооцінюють потенціал об’єктів комунальної власності, на місцях не знаходять інвесторів для розбудови об’єктів соціально-культурного та господарського призначення, а інвестиційні та туристичні можливості територій майже не рекламуються.

«Що більше свободи для місцевого самоврядування у господарській сфері, то більшим буде власний фінансовий ресурс розвитку», — означив мету реформи Президент. Перший крок для досягнення успіху — створення у кожній громаді «інвестиційних карт» найпривабливіших об’єктів для інвестування. Другий — поява в Україні фахівців та експертів з питань регіонального розвитку.

Розвиток сільських територій Віктор Янукович визначив як пріоритет для держави. Фото з сайту clic.ru

Село — це спосіб життя

Проблему безробіття у малих містах, селах і селищах влада розв’яже завдяки оптимізації роботи регіональних ринків праці. А окремо розв’яже проблему розвитку сільських громад. На всіх рівнях (з урахуванням пропозицій громадян) розпочнеться й дискусія навколо проекту Концепції реформи самоврядування.

В Україні в понад 28 тисячах сільських населених пунктів проживає третина населення. У сільськогосподарському виробництві задіяні майже 5 мільйонів осіб. Зважаючи на ці дані, Віктор Янукович підкреслив: «Проблеми сільських територій не обмежуються лише розвитком агропромислового комплексу. Село — це середовище і спосіб життя людей, а вже потім — сфера виробництва. Саме тому земельна, медична, освітня реформи, реформа соціального забезпечення мають працювати на підвищення якості життя селян. Комплексний і збалансований розвиток сільських територій — це усталений стандарт для ЄС і орієнтир для державної регіональної політики в Україні».

Потрібна підтримка  на місцях

На зростання доходів та якості життя на селі працюватиме збільшення орендної плати за використання землі великими підприємствами-орендарями.

«Тільки через об’єднання зусиль держави та виробників сільгосппродукції, через розвиток споживчої, збутової, обслуговуючої, кредитної кооперації, відродження підприємницької активності можна підвищити економічну результативність сільськогосподарського виробництва, досягти високих соціальних стандартів життя на селі, — вивів формулу роботи глава держави, додавши, що влада має гарантувати державну допомогу розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на етапах їх створення. Передовсім це підтримка в просуванні сільськогосподарської продукції на ринок, створення сприятливих умов для наближення товаровиробника безпосередньо до споживача, формування сучасних ринкових механізмів.

До речі, пріоритети розвитку сільських територій та соціально-економічного розвитку села будуть відображені в новому проекті Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року. «Сучасне українське село повинне мати розвинену інфраструктуру — платформу для залучення інвестицій та відродження підприємницької активності. Її невід’ємною складовою має стати комплексна розбудова аграрного ринку, розвитку доріг, транспорту, житлово-комунальної та інженерної сфер», — резюмував Президент.

До слів Президента Прем’єр додав лише кілька фактів. Микола Азаров наголосив, що наразі уряд не може дати відповіді на більшість із запитань. «Чому? Бо в нас спостерігається невідповідність між рівнем розвитку виробничих сил, обсягом ВВП, який країна виробляє, структурою країни та бюджетною сферою. Без активізації економіки, проведення у ній реформ цих проблем не розв’язати».

За словами глави уряду, за рівнем розвитку ВВП ми перебуваємо на рівні 1980 року. Він навів приклад: аби привести до ладу наші транспортні комунікації, потрібно вкласти 500 мільярдів гривень.

Наразі Прем’єр закликав регіони провести у стислі терміни весняно-посівну компанію, акцентувати на розв’язанні проблем з будівництва житла тощо. «Без областей, керівництва регіонів успіх Програми активізації економічного розвитку на 2013—2014 роки під запитанням. Від того, як ми разом працюватимемо, залежатиме те, як ми завершимо цей рік», — підсумував він.