НЬЮ-ЙОРК 

Віктор Янукович перший день участі в роботі 67-ї сесії Генасамблеї ООН присвятив двостороннім зустрічам
 

Учора глава держави виступив на пленарному засіданні сесії Генасамблеї. Однак цьому передував не менш напружений за графіком робочий день: низка двосторонніх зустрічей зі своїми колегами та  керівниками міжнародних організацій і корпорацій. Окрім цього, Віктор Янукович взяв участь в офіційному прийнятті від імені Президента США Барака Обами та офіційному ланчі від імені Генерального секретаря ООН Бан Кі-муна. Встиг Президент дати також інтерв’ю представникам засобів масової інформації.

Важлива неупереджена позиція

Про те, що парламентські вибори в Україні 28 жовтня мають відбутися з дотриманням демократичних стандартів, бути чесними та прозорими, глава Української держави говорив Президенту Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо. Оскільки під час виборів у нашій країні працюватимуть і спостерігачі з Фінляндії, він акцентував на тому, що для України вкрай важливою є неупереджена позиція цієї країни.

Також сторони обговорили двосторонні українсько-фінські відносини, теми євроінтеграції України, співробітництва з ЄС та Російською Федерацією, газові питання.

Віктор Янукович відзначив активізацію торговельно-економічної взаємодії. Він також висловив сподівання, що 2013-го Прем’єр-міністр Фінляндії відвідає нашу країну з візитом на запрошення свого українського колеги. А на початку наступного року в нас із візитом очікують міністра закордонних справ цієї держави.

На зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном йшлося про те, що Україна загалом задоволена динамікою розвитку конструктивного партнерства з Організацією Північноатлантичного договору, зокрема політичного діалогу на найвищому та високому рівнях. Тож Президент запросив Андерса Фог Расмуссена відвідати нашу країну після парламентських виборів. А Генеральний секретар НАТО подякував Україні за її участь у миротворчих операціях Альянсу.

До слова, того дня Віктор Янукович взяв участь і в офіційному ланчі від імені Генерального секретаря ООН Бан Кі-муна.

Перед офіційним прийняттям від імені Президента США Віктор Янукович поспілкувався з подружжям Обам. Фото з сайту president.gov.ua

Акцент — енергетиці та вуглеводням

Великі надії покладає наша країна на співпрацю з компанією «Шеврон». Проводячи зустріч із її керівництвом — президентом «Шеврон Північна Америка» Гарі Лукетом та віце-президентом «Шеврон Європа, Євразія та Близький Схід» Ієном Макдональдом, Віктор Янукович відзначив взаємну зацікавленість сторін в ефективному співробітництві.

На це Гарі Лукет сказав, що компанія «Шеврон» задоволена участю в конкурсах з видобутку вуглеводнів на території України (ця корпорація працюватиме у межах Олеської площі у Львівській та Івано-Франківській областях): «Сподіваємося, що по завершенні всіх процесів щодо нашої участі в розробці родовищ у нас будуть великі перспективи співпраці в нафтогазовій промисловості».

А на зустрічі з президентом компанії «ЕксонМобіл Експлорейшн» Стівеном Грінлі глава держави зазначив: слід обмінятися думками про те, що вже зроблено та ще потрібно зробити для розвитку співпраці (з НАК «Нафтогаз України» «ЕксонМобіл» має співпрацювати у сфері розвідки запасів нетрадиційних вуглеводнів). До слова, це найбільша приватна американська нафтогазова компанія у світі, яка має частку в 45 нафтопереробних заводах 25 країн, володіє мережею АЗС більш ніж у 100 країнах.

Тест на зрілість

Україна виконує зобов’язання щодо нерозповсюдження ядерних матеріалів, зокрема в рамках домовленостей, досягнутих під час Вашингтонського саміту з питань ядерної безпеки 2010 р. Так Віктор Янукович розповів представникам ЗМІ в Нью-Йорку про своє коротке спілкування з Президентом США Бараком Обамою напередодні офіційного прийняття від його імені.

За словами Президента, Барак Обама поцікавився ходом постачання обладнання для дослідницької лабораторії, яка працюватиме в Харкові на низькозбагаченому урані. «Я сказав, що обладнання надходить за графіком», — зазначив він. Також він побажав своєму американському колезі успіху на виборах, які відбудуться у США в листопаді цього року. Відповідаючи вже на інше запитання, Президент наголосив на важливості неухильного дотримання норм Закону «Про вибори народних депутатів України» як необхідної передумови проведення в нашій державі чесних і демократичних парламентських виборів.

«Сподіваюся, що закон, ухвалений за участю опозиції, виконуватиметься і завдяки йому виборам дадуть об’єктивну оцінку, — передає слова Президента його прес-служба.

Він підкреслив, що влада нині докладає всіх зусиль для забезпечення дотримання чинного виборчого законодавства.

За його словами, демократичне волевиявлення дасть новий імпульс розвитку відносин України зі США та країнами Європейського Союзу, цей процес — черговий тест на зрілість нашої країни.

Даючи ж відповідь на запитання, пов’язане з Резолюцією Сенату США щодо України, Президент зазначив: «До неї, як до будь-якої оцінки, треба ставитися серйозно. Заангажована вона чи незаангажована, прийнята за процедурою чи ні — не нам оцінювати рішення американського Сенату. Йому дають оцінку американці». При цьому він нагадав, що оцінки щодо України з боку Державного департаменту США та Білого дому відрізняються від резолюції Сенату.

Від журналістів Віктор Янукович отримав і запитання щодо відкликання законопроекту «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини» народним депутатом Віталієм Журавським.

«Влада має законодавчо забезпечувати умови, потрібні для нормальної роботи ЗМІ. Журавський невипадково прийняв рішення про відкликання. Він почув мою точку зору, точку зору своїх однопартійців. Такі рішення приймати поспіхом не можна», — сказав Віктор Янукович.

Також він наголосив на необхідності уважного підходу до підготовки будь-яких законів, особливо щодо виконання зобов’язань України перед Радою Європи. «Ми повинні в Україні застосовувати європейські стандарти за всіма напрямками. Якщо говоримо, що створюємо для журналістів, для ЗМІ всі умови, а робимо навпаки, цього ніхто не зрозуміє», — резюмував Президент. 

 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»