Із суперечливими почуттями я заходив до однієї з кращих в обласному центрі концертної зали «Плеяда», яка гостинно приймала учасників II Міжнародного форуму «Вінниччина — бізнес у центрі України». На сході нашої країни іде неоголошена війна, а відомо, що інвестиції люблять стабільність. То чи час гукати інвесторів? Утім, почувши іноземну мову у фойє, де на ярмарку демонстрували свої можливості підприємства, для себе зауважив, що навіть факт їхнього прибуття є виявом підтримки і довір’я. Приїхали на форум делегації і власники підприємств із Польщі, Білорусі, Молдови, Румунії, а також з областей нашої країни. Власне, якщо є довір’я, то має бути і результат.

Золотим паливом для України можуть стати брикети із соломи. Фото з сайту journal.agrosector.com.ua

Інтерес обопільний

Розкривши змістовний та гарно оформлений інвестиційний паспорт Вінниччини, який містить інформацію українською й англійською мовами, бізнесмени, безсумнівно, одразу звернули увагу на її інвестиційну привабливість. Область географічно вигідно розміщена, має розгалужену мережу залізничних та автомобільних доріг, аеропорт, родючі грунти і корисні копалини, а також кваліфіковані кадри. А вкладати капітал пропонує у конкретні проекти.

«Головною метою нашого форуму є розвиток регіонального та міжнародного співробітництва, презентація інвестиційного потенціалу області, налагодження ділових та господарських контактів, обмін досвідом, розвиток нових технологій», — сказав у вітальному слові до учасників заходу голова облдержадміністрації Анатолій Олійник, зауваживши, що область робить все для того, щоб інвестори в ній почувалися комфортно. Він навів приклади успішних вінницьких підприємств, у тому числі з іноземним капіталом, які є лідерами у своїх галузях на внутрішньому ринку, а також відомі у світі.

Словом, попри складну соціально-політичну ситуацію в державі, інвестиції в Україну надходять. Зокрема за перше півріччя цього року в економіку області вкладено 22 мільйони 100 тисяч доларів США прямих іноземних інвестицій. А за весь час їх надійшло понад 287 мільйонів доларів, з яких 84 відсотки від загального обсягу — з країн ЄС.

Від дипломатичного корпусу іноземних держав учасників форуму вітали Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Валентин Величко та другий секретар Посольства Республіки Польща в Україні Малгожата Гавін. Високі гості підкреслили важливість співробітництва країн-сусідів, реалізації нових проектів, створення спільних підприємств.

Впровадження інвестиційних проектів дасть нові робочі місця, збільшить обсяги виробництва продукції та покращить торговий баланс. Зі слів директора департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації Олександра Якубика, для реалізації проектів у сфері економіки є вільні земельні ділянки, великі запаси копалин — цегельної сировини, будівельного каменю, граніту, каоліну, підземних мінеральних вод. Також іноземних інвесторів вінничани хочуть бачити і в таких вільних сегментах ринку, як рекреаційні об’єкти, готельний бізнес, індустрія інформаційних технологій тощо. Він зазначив, що кожного року в області вводять в експлуатацію нові підприємства, які мають вагоме значення для розвитку її економічної та соціальної сфери.

Хто інвестує, тому пільга

Голова Державного агентства інвестицій та управління національними проектами Сергій Євтушенко у своєму виступі проаналізував стан справ на цьому ринку. За його словами, частина потужних інвесторів очікує на стабілізацію ситуації в країні, разом з тим є іноземні компанії, які й тепер готові прийти та працювати. Наприклад, одна американська компанія хоче розмістити у Вінниці своє підприємство, сума інвестицій — 140 мільйонів доларів. На його думку, області слід нарощувати структуру промисловості, і тут добрим проектом був би індустріальний парк.

За промисловим потенціалом лідером у регіоні є Вінниця, яка прийняла стратегію свого розвитку до 2020 року і бачить себе сильною територіальною громадою, зручним містом для життя. Влада міста свою роботу будує на таких чинниках місцевого розвитку: економічна, екологічна та соціальна сталість, а до розробки системи стратегічного планування залучає своїх друзів-експертів з Польщі та Швейцарії. Результат комплексного підходу помітний. Заступник Вінницького міського голови Валерій Коровій зазначив, що, попри непросту ситуацію в країні, цього року в обласному центрі розраховують на значне зростання промислового виробництва. А за висновками експертів створення одного робочого місця у промисловості дає до 5 робочих місць у сфері інших видів діяльності.

Він зауважив, що нині у Вінниці починають реєструвати суб’єкти бізнесу з інших регіонів нашої держави. Зокрема одна компанія прагне розмістити своє виробництво на 1,5 тисячі робочих місць. Генеральним планом міста для вкладення інвестицій визначено кілька вільних земельних ділянок, які треба розвивати. Дві такі розміщені біля кондитерської фабрики і потужного молочноконсервного комбінату. У ці проекти протягом 3 років інвестовано 3,5 мільярда гривень. Друга перспективна зона розвитку — неподалік підприємства з польським капіталом, на якому працює майже тисяча осіб. «Ми прийняли рішення на цій ділянці, площею 84 гектари, започаткувати індустріальний парк. Формуємо його концепцію та юридично оформляємо. Недалеко звідси розміщений аеропорт, який активно розвиваємо», — зазначив Валерій Коровій та повідомив учасникам форуму, що міська влада ввела у практику: якщо фірма інвестує й будує, то їй надають пільгу — 50 відсотків плати за землю на період будівництва. Цим вже скористалися як підприємства з іноземним капіталом, так і вітчизняні. На одному з таких, з яким свого часу не знали, що робити, за результатами реструктуризації вивільняється 18 гектарів із відповідними потужностями. «Може, і цей майданчик когось із вас зацікавить. Запрошую усіх інвестувати у наше місто», — звернувся до учасників форуму заступник міського голови.

«Ковбаса» із соломи

Важливий проект виробництва палива з поновлювальних енергоносіїв запропонував генеральний директор польського ТОВ «Asket» Роман Длугі. Його фірма спеціалізується на використанні трав’яної біомаси (у тому числі соломи) в енергетичних цілях та виробляє пристрої для її подрібнення і брикетування для малих, середніх і великих сільгосппідприємств, а також котли для виробництва з біомаси тепла. «Наш проект має назву «Золоте вугілля для України». Наша машина така проста, як м’ясорубка, а виходить із неї «ковбаса» з соломи. Для виробництва брикету потрібно небагато енергії. Завдяки новій технології можна залучати фінансові джерела з ЄС. Велокопольське воєводство є надзвичайно дружнім до Вінниччини. Нашою метою є створення спільного проекту, і щоб саме ваша область була пілотною», — зазначив він.

Протягом двох днів учасники форуму мали можливість спілкуватися як на рівні делегацій в облдержадміністрації й обласній раді, так і на рівні бізнесу між собою. Ділові знайомства відбувалися під час виставки-ярмарку, презентації фірм, а також візитів до ряду найбільших підприємств області різних галузей — харчової і легкої промисловості, сільського господарства, будматеріалів, торгівлі тощо. А також під час виїзду на вільні під інвестиційні проекти земельні ділянки у місті Вінниці.

Область добре підготувалася до проведення форуму, гості, своєю чергою, приїхали з намірами знайти взаємовигідний інтерес. Тому результат є. Наприклад, польські інвестори виявили зацікавленість щодо спорудження у Вінниці нових готелів, румунські бізнесмени налагодили контакти з господарствами області, а кілька вінницьких підприємств досягли домовленостей про реалізацію спільних проектів з іноземними партнерами.

КОМПЕТЕНТНО

Малгожата ГАВІН, 
другий секретар Посольства Республіки Польща в Україні:

— З метою обговорення співпраці з представниками бізнесу і державних установ у II Міжнародному інвестиційному форумі у Вінниці взяли участь делегації Свєнтокшиського, Лодзійнського та Великопольського воєводств. Товарообіг між нашими країнами збільшився, є зацікавленість співпрацю розвивати. З українськими партнерами готові обмінюватися досвідом у галузі відновлювальних джерел енергії і підвищення енергоефективності. Цікавить також впровадження інвестиційних проектів у сільському господарстві, медицині та будівельній галузі, а також реалізація різних польських харчових продуктів на ринку України.

Анатолій ОЛІЙНИК,
голова Вінницької облдержадміністрації:

— Форум відкрив нові можливості із залучення в розвиток області значущих інвестиційних проектів. Під час його роботи обласна влада підписала важливі угоди з партнерами. Це меморандум про співпрацю з Державним агентством інвестицій та управління національними проектами, протокол намірів з районною радою Сорока Республіки Молдова про будівництво комбінованого мостового переходу сполученням «Ямпіль — Косеуци», який передбачає підготовку проекту відповідної угоди з подальшим її підписанням та пошук механізмів залучення фінансових ресурсів, у тому числі коштів країн—учасників Європейського Союзу. Це стратегічний для області проект, який зумовить створення нового транспортного коридору в Європу. Третю угоду укладено з польським ТОВ «ASKET», яке хоче розмістити у нас виробництво пелет із біомаси. Наші польські партнери вже подали до Міністерства закордонних справ та Міністерства фінансів Республіки Польща копії протоколів про співпрацю з метою пошуку європейського ресурсу на безповоротній основі задля придбання такого обладнання для закладів бюджетної сфери. Купувати і використовувати обладнання на виробництві зможуть і приватні підприємства. Всі проекти дуже важливі для подальшого розвитку області. Переконаний, що спілкування під час форуму сприятиме добрим відносинам з потенційними партнерами, активізує бізнес-контакти та приплив інвестицій до області.