ЛАУРЕАТ

Костянтин Касянчук став першим українським хокеїстом,  який виграв престижний трофей

Одним з найважчих кроків до вершини для московського «Динамо» стала півфінальна серія проти визнаного фаворита Західної конференції — пітерського СКА. У перших трьох матчах перевага столичного клубу вимірювалася однією-двома шайбами. У цих поєдинках найпомітнішою постаттю у складі переможців виявився вихованець київського хокею Костянтин Касянчук. Тричі поспіль він розписувався у воротах найбагатшого клубу континентальної хокейної ліги. У домашній грі 33-річний форвард відзначився за вісім секунд до фінальної сирени, остаточно схиливши шальки терезів на користь динамівців. У серії до чотирьох перемог столична команда перемогла клуб з Санкт-Петербурга і пробилася до фіналу.

У вирішальних іграх володарям Кубка Гагаріна протистояв лідер Східної конференції — челябінський «Трактор», який залишив за бортом розіграшу хокеїстів казанського «Ак Барса». Додаткової інтриги протистоянню фіналістів додавало те, що свого часу нинішній керманич біло-блакитних Олег Знарок починав свою хокейну кар’єру саме в Челябінську.

Це не завадило його підопічним довести справу до логічного завершення. 4:2 — в серії — московські динамівці вдруге поспіль здобули титул найсильнішого клубу континентальної хокейної ліги. Гравець збірної України у матчах регулярного чемпіонату за системою гол плюс пас набрав 13 очок. У поєдинках плей-оф доробок нашого легіонера такий:  3 закинуті шайби та 6 гольових передач.

Наприкінці травня Костянтин Касянчук чартерним рейсом з російської столиці привіз Кубок Гагаріна до Києва. Під час зустрічі з журналістами він повідомив, що відпустку проведе разом із дружиною і маленьким синочком Михайлом у Туреччині. А вже в середині червня почне готуватися до нового сезону.

Залишається додати, що чемпіонат світу-2014 року в групі А першого дивізіону відбудеться в Сеулі з 20 по 26 квітня наступного року. Суперниками української команди будуть збірні Австрії, Словенії, Угорщини, Японії та Кореї. Календар світової першості стане відомий у вересні під час проведення піврічного конгресу МФХ.

Приз побував і в українській столиці. Фото з сайту fhu.com.ua

ДОСЬЄ «УК»

Костянтин КАСЯНЧУК. Народився 24 жовтня 1979 року в Києві. Нападаючий московського «Динамо» і збірної України.

Виступав за ШВСМ (Київ), «Сокіл», «Витязь» (Подольськ), «Хімік» (Воскресенськ), «Трактор» (Челябінськ), ЦСКА (Москва), «Динамо» (Москва).

Учасник  десяти чемпіонатів світу з хокею, у складі національної збірної зіграв 98 матчів: закинув 17 шайб, віддав 30 результативних передач.

Чемпіон України-1999, 2005, чемпіон Росії у вищій лізі-2006. Чемпіон КХЛ у складі московського «Динамо».

Кращий хокеїст України сезону-2010.

ПРЯМА МОВА

Костянтин КАСЯНЧУК,
форвард  московського «Динамо»  і збірної України:

— Володарі Кубка Стенлі — головного трофея заокеанської НХЛ започаткували прекрасну традицію: хокеїсти команди-переможця можуть на кілька днів привезти почесний приз у рідне місто. Приклад найпрестижнішої ліги світу наслідували  організатори Кубка Гагаріна. 45-кілограмова чаша вже побувала в деяких російських містах, улітку її побачать любителі хокею у Словаччині, Чехії й Фінляндії. Коли здійснилася моя мрія, не залишалося жодних сумнівів щодо того, щоб привезти трофей до української столиці. Адже я вихованець відомої хокейної школи київського «Сокола», яку протягом десятиліть очолював заслужений тренер України Валентин Уткін.

Було приємно показати найпрестижніший кубок Старого Світу в рідному місті. Адже щоб його здобути вдруге поспіль, нашій команді довелося пролити чимало поту. Сподіваюся, для тих хлопців, які фотографувалися поруч із кубком на Хрещатику,  ця подія стане поштовхом до серйозних занять найшвидшою грою в світі.