Спортивна робота в навчальних закладах спрямована на залучення до активних фізичних занять студентської і учнівської  молоді, їх участі у всеукраїнських універсіадах, спартакіадах,  всесвітніх гімназіадах, Європейських юнацьких олімпійських фестивалях.
 
Так, кожні непарні роки проводяться Всесвітні зимові та літні Універсіади з багатьох видів спорту, в яких беруть участь українські студенти  ВНЗ ІІІ—IV рівнів акредитації незалежно від відомчої підпорядкованості та форм власності. Так, на останній, ХХV Всесвітній зимовій Універсіаді, яка проходила  2011 року в місті Ерзурум (Туреччина), українська збірна була представлена в 10 видах програми, виборовши третє загальнокомандне місце серед 57 країн світу. Наші спортсмени завоювали 15 медалей — 6 золотих, 5 срібних, 4 бронзові. Нині наші студенти-спортсмени готуються до XXVI Всесвітньої зимової Універсіади-2013, якапройде в італійській провінції Трентін з 11 по 21 грудня. 

П’яте «срібло». Легкоатлетки Яна Хабіна, Марина Ячнік, Марина Пірієва та Джойс Коба. Фото з сайту noc-ukr.org

Успішно виступили українці і на ХХVІІ Всесвітній літній Універсіаді, яка пройшла з 6 по 17 липня 2013 року в місті  Казань (Російська Федерація). Національна збірна команда України посіла шосте загальнокомандне місце серед 162 країн. Наші спортсмени завоювали 12 золотих, 29 срібних та 28 бронзових медалей.

Не відстають і молодші спортсмени. З 13 по 19 лютого 2011 року в м. Ліберець, (Чеська Республіка) пройшов X зимовий Європейський юнацький олімпійський фестиваль, на якому збірна учнівська команда України була представлена в 7 видах спорту та здобула 5 медалей різного гатунку.

Федір ПАНЬКО дзюдо, "бронза"

З 21 по 30 липня 2011 року в місті  Трабзон (Туреччина) на ХІ літньому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі збірна команда України виборола 15 медалей та посіла третє загальнокомандне місце серед 49 країн Європи.

З 13 по 20 липня 2013 року в  Утрехті (Нідерланди) пройшов XII літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль, на якому українські школярі здобули 14 медалей різного гатунку.

Разом зі спортивними спілками України учнівська та студентська молодь брала участь у чемпіонатах світу та Європи з багатьох видів спорту, різних міжнародних змаганнях, на яких неодноразово ставали чемпіонами і призерами.

З 1995 року в чемпіонатах світу та Європи бере участь студентська збірна команда України з футзалу і неодноразово стає чемпіоном та призером цих престижних змагань. Збірна команда України в 2012 році здобула перемогу на чемпіонаті світу серед студентів у Португалії.

У чемпіонаті світу серед студентів з легкоатлетичного кросу (квітень 2012-го) вперше за часи незалежності України наша чоловіча збірна виборола друге командне місце серед 38 країн світу.

Щорічно проводяться всеукраїнські огляди-конкурси на кращий стан фізичного виховання та спорту у навчальних закладах, а також наради-семінари з питань першочергових заходів щодо збереження здоров’я учнівської і студентської молоді.