БАНКИ 

Держава продаватиме націоналізовані у 2009 році фінустанови, спираючись на найкращу світову практику

 

Держава серйозно готується до продажу трьох націоналізованих банків — Родовід Банк, АКБ «Київ» та Укргазбанк. Так, нещодавно на розгляд Верховної Ради було подано розроблений Міністерством фінансів законопроект «Про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутних капіталах банків, у капіталізації яких взяла участь держава». Як зазначено в цьому документі, основний принцип та особливість продажу акцій — недопущення до участі в цьому процесі осіб, які на час капіталізації банків державою володіли капіталом цих установ. 

Ясна річ, що це зумовлено тим, що дії або бездіяльність названих осіб спричинили істотне погіршення стану  банків та викликало загрозу банкрутства. До того ж, задля врятування цих фінустанов саме держава спрямувала до них значні кошти.

У законопроекті зазначено, що продаж банків відбуватиметься з використанням найкращої світової практики. Вона полягає в тому, що уряди країн під час приватизації банків, які належать державі, залучають спеціалізовані установи як радників.

Слід згадати, що на початку цього літа голова Фонду держмайна Олександр Рябченко пропонував Кабінету Міністрів України провести часткову приватизацію іншого великого державного банку — Ощадбанку. Тоді він зазначав, що саме цю установу можна було б вивести на продаж, залишивши контрольний пакет акцій за державою, а решту розмістити на біржах, включаючи світові.

Ще раніше про можливість часткової приватизації говорив віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко. Він був прихильником того, щоб акції Ощадбанку та іншої великої державної фінустанови — Укрексімбанку — можна було продати накопичувальному пенсійному фонду.

Кілька місяців тому голова Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевельов також пропонував урядові розмістити акції банків «Київ» та Укргазбанк на біржах. Тоді він рекомендував максимально наблизити оцінку їхньої ринкової вартості до балансової вартості активів. Д.Тевельов тоді радив із 90% капіталу, який належить державі, продати стратегічному інвесторові 75%, іншу частину продати на біржах. На його думку, саме такий підхід зміг би забезпечити додаткову ліквідність цінним паперам банків та збільшити відрахування до бюджету.

Треба зазначити, що більшість українських експертів і тоді,  і тепер вітали і вітають таку пропозицію. Так, як зазначив кореспондентові «УК» старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, треба виставити на біржі саме міноритарний пакет акцій цих банків. «Потім подивитися, як на це реагуватиме ринок, тобто скільки грошей даватимуть за одну акцію. Це буде дуже корисно. Думаю, що знайдеться чимало охочих викупити акції. Проте якою буде ціна — привабливою для нас чи ні — сказати дуже важко», — зазначив він.

Втім, поки що експерти не знайомі із законопроектом, який подало Міністерство фінансів до вищого законодавчого органу. Тому, вважає О. Жолудь, нині важко давати будь-які коментарі з цього приводу.

Однак уже те, що держава наполегливо хоче денаціоналізувати три банки, можна вітати. Адже 2009 року вона вклала чималі гроші задля порятунку цих установ і хоче повернути собі витрачені кошти.