Поки на Донеччині триває антитерористична операція, група невідомих чоловіків у масках на обличчях, озброєних автоматичною зброєю, захопила Донецьку міськраду. Їхні вимоги не відрізняються оригінальністю від попередніх випадків: проведення місцевого референдуму 11 травня і ухвалення Верховною Радою відповідного закону для легітимізації так званого волевиявлення.

Це лише невеличкий штрих до характеристики вкрай непростої ситуації на сході України. Сепаратисти під акомпанемент російських спецслужб у будь-який спосіб прагнуть зірвати чотиристоронню зустріч у Женеві, а згодом і президентські вибори 25 травня. Чи, принаймні, зробити так, щоб хоч одна країна на півночі засумнівалася у їх результатах. Це спричинить подальшу ескалацію напруженості, дестабілізацію життя громадян і може слугувати формальним приводом до прямого військового втручання.

Для участі в подібних операціях військовим потрібні спеціальна підготовка й досвід. Фото з сайту lb.wa

Стрічки новин інформагенцій та соціальні мережі рясніють від опублікованих перехоплень переговорів російських диверсантів і свідчать, що протиправними акціями керують кадрові офіцери російської військової розвідки, даючи цинічні команди загонам місцевих сепаратистів відкривати вогонь на ураження в бік українських військових. Це нарешті відверто визнали у прес-центрі СБУ. 

«Бійці 45-го окремого гвардійського розвідувального полку спеціального призначення, дислокованого в Одинцовському районі Московської області (Кубинка-1), беруть на себе найгостріші моменти відкритого протистояння з українськими правоохоронцями та військовими на сході», — цитує УНІАН повідомлення безпекового відомства.

Позивні «Ромашка», «Стрєлок», «Агат» стали символами терористичної операції російських спецслужб, що проводиться з особливим цинізмом і зухвалістю, притаманними саме тамтешнім військовим. Адже загрібати жар чужими руками, прикриватися цивільним населенням, — ознаки їхнього професійного вишколу.

Поки що ж учасники антитерористичної операції дали гідну відсіч спробам захопити краматорський аеродром. На заваді цьому не стало й озброєння захопників автоматичною та снайперською зброєю. Чітка позиція командира військової частини, розташованої на території аеродрому, Віталія Пилипенка, який попередив на майбутнє: якщо хтось спробує зайти на територію аеродрому, підпорядковану Міноборони, застосовуватимуть зброю відповідно до статуту внутрішньої служби Збройних сил. Такою, на нашу думку, і має бути позиція у всіх подібних обставинах.

Водночас перший заступник голови СБУ, керівник Антитерористичного центру Василь Крутов поділився невтішною інформацією про постійне зростання в області кількості «зелених чоловічків». «Для професіонала перейти кордон — це все одно, що нам у дитинстві у кіно піти», — так він охарактеризував серйозні, кваліфіковані й професійні дії опонентів з багатим досвідом роботи у численних гарячих точках.

А доки СБУ не перестає перехоплювати російську агентуру на Донеччині й Луганщині, влада не має наміру запроваджувати там надзвичайний стан. У цьому запевнив перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема, додавши, що Верховна Рада на закритому засіданні таки підтримала заходи, які здійснюють силові структури, зокрема МВС і Міноборони, у східних областях.

Якщо вірити керівництву громадського об’єднання «Оплот», яке захопило Донецьку міськраду, його бійці продовжуватимуть аналогічні дії в інших містах області. Тож нашим силовикам доведеться ще довго працювати засукавши рукави.