Жахлива сцена: дощенту зруйнований автобус, усюди мертві тіла, кров на снігу. Сцена не для слабкодухих. Ні, це не кадри військової хроніки кінця 1942-го — початку 1943 року. Це свіжі свідчення очевидців у Волгограді, де  29 і 30 грудня сталися два теракти.

У неділю 29 грудня в будівлі залізничного вокзалу внаслідок теракту загинуло 17 осіб, зокрема співробітник поліції, понад 30 постраждалих госпіталізовано, серед них дитина 2004 року народження.

Уранці 30 грудня вибуховий пристрій спрацював у тролейбусі неподалік місцевого ринку. За даними слідчих органів, 15 людей загинули і майже 30 поранено. Слідство припускає зв’язок між двома вибухами, а Слідчий комітет повідомляє, що більшість тіл загиблих уже упізнано.

Тим часом російський Національний антитерористичний комітет припускає, що вибух міг влаштувати терорист-смертник — на місці НП знайшли його останки.

Спершу повідомляли, що підозрювали жінку-смертницю, однак пізніше представник Слідчого комітету Володимир Маркін заявив: вибух міг влаштувати і чоловік слов’янської зовнішності.

Як відомо, у жовтні у Волгограді вже був подібний вибух: в автобусі підірвалася смертниця — 30-річна Наїда Ахіялова з Дагестану. Тоді загинули семеро — шестеро пасажирів автобуса і сама Ахіялова. 28 людей, зокрема 12 дітей, зазнали поранень.

Російська влада побоюється, що напередодні Олімпіади в Сочі екстремістські групи спробують здійснити нові теракти. Зокрема лідер чеченського угруповання Доку Умаров раніше закликав своїх терористів не припиняти підривної роботи і зосередитися на Олімпіаді. Саме його угруповання взяло на себе відповідальність за вибухи в аеропорту Домодєдово і московському метро в 2010 році. Після жовтневих подій у Волгограді Умаров заявив: скасовує мораторій на удари по російських цілях за межами Північного Кавказу, оголошений на початку 2012 року. Від Волгограда до Сочі замалим сімсот кілометрів…

Президент України Віктор Янукович висловив співчуття Президентові Російської Федерації Володимирові Путіну у зв’язку з терористичними актами у Волгограді.

«З глибоким болем в Україні сприйняли звістку про численні людські жертви. Поділяючи почуття скорботи тих, хто втратив своїх рідних і близьких, категорично засуджуємо будь-які прояви тероризму», — йдеться у співчутті глави Української держави.

Президент передав слова підтримки сім’ям загиблих та побажання якнайшвидшого одужання всім постраждалим внаслідок цієї трагедії.

У свою чергу Прем’єр-міністр України Микола Азаров висловив співчуття Голові Уряду Російської Федерації Дмитрові Медведєву в зв’язку з терактом у Волгограді, внаслідок якого загинули та постраждали люди.

Глава українського уряду надіслав відповідну телеграму, зазначивши про солідарність у протидії тероризму. Від імені українського уряду та від себе особисто Прем’єр висловив щирі співчуття родинам загиблих і побажав якнайшвидшого одужання постраждалим. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»