Робоча поїздка глави держави на Львівщину виявилася насиченою на події та зустрічі. В області розташовано один з найбільших військових полігонів, який слугує місцем підготовки наших воїнів. Ось і цього разу Петро Порошенко мав нагоду долучитися до заходів, присвячених Дню бійця територіальної оборони, які відбулися в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки. Верховний Головнокомандувач оглянув навчальні місця з підготовки підрозділів територіальної оборони, зокрема особового складу 64-го батальйону територіальної оборони 103-ї окремої бригади територіальної оборони Львівської області.

Серед навчальних місць Президент ознайомився з підготовкою підрозділів забезпечення зв’язком, з навчанням інженерно-саперного підрозділу. Йому показали навички бійців тер­оборони в роботі із саморобними вибуховими пристроями, гарантування мінної безпеки, розвідку місцевості й знищення інженерних боєприпасів. Напрацьовують і дії особового складу на стаціонарному блокпості, порядок його дій у разі захоплення будівель, заняття оборони на широкому фронті, під час прикриття державного кордону.

Не забувають тут і про психологічну підготовку, опрацьовують порядок переміщення полем бою у складних умовах, надання першої медичної допомоги в червоній та жовтих зонах, психологічну і стресо­стійкість.

Житло нового типу дедалі більше стає реальністю для наших військових

Від гуртожитку до студії

Оглянув Президент і новозбудовані в області гуртожитки для військових. «Усі пам’ятають, що таке казарми? Злітна смуга на 100, 120, 200 людей, двоярусні ліжка, черговий. Можливість прийняти душ раз на тиждень. Чому? Бо так казав устав — частіше не можна. Відпочинок, особисте життя закінчувалися приліжковою тумбочкою», — пригадав Президент.

Нині ж завдяки поверненню до держбюджету 1,5 мільярда доларів, украдених попередньою владою, пріоритетом їх використання стало фінансування армії, зокрема створення належних умов для служби контрактників.

Рік тому було продемонстровано макети, а вже нині є змога оглянути перші гуртожитки. «Ми домовилися, що казармами їх не називатимемо. Бо це не казарми. У блоці можна прийняти душ, є санвузол і нормальні умови, коли у кімнаті будуть по два-три бійці. Вони можуть нормально відпочити й підготуватися до наступного дня. І нема жодних проблем, крім концентруватися на військовому навчанні», — вважає Президент.

Цього разу він побував у новому гуртожитку. Наступним етапом стане зведення квартир-студій для сержантського складу. Президентові показали макет будинку компактних квартир для сержантів. Обговорюють і програму розвитку службового житла для офіцерів, зокрема щодо надання фінансової компенсації для можливості придбання власних осель.

«Обстоюю принципову позицію: проблему має бути розв’язано. Людина, яка закінчує 25 років вислуги, повинна мати фінансовий ресурс, щоб купити житло. Кожен, а не ті, хто ближче до начальства, тилу, штабу або будь-чого. Бо ті, хто воюють на фронті, віддалені від цього. Старого більше не буде. Маємо відновити справедливість. І кошти на забезпечення належного соціального захисту для військовослужбовців буде знайдено», — запевнив Петро Порошенко.

Було завдання про будівництво 184 гуртожитків, і не менш як 80 — цього року. До його закінчення у Старичах має бути введено в експлуатацію ще шість гуртожитків. «Під час будівництва 16 гуртожитків Міністерство оборони вимушене було розірвати контракти, бо нечисті на руку ділки намагалися або підвищити ціни, або вкрасти гроші. Хочу звернутися і до тих громадських активістів, які  роблять велику справу в боротьбі з корупцією: прохання відстежувати недоброчесних підрядників і разом з Міноборони та Мінрегіоном скласти чорний список не лише виконавців, а й засновників. І не дозволяти витрачати кошти платників податків. Кожна копійка зараз вкрай потрібна Україні», — закликав глава держави.

Правоохоронців  зобо­в’язано максимально допомагати військовим у виявленні ласих до державних грошей нечесних підрядників і ділків, зокрема тих, хто вже не виконав своїх зобов’язань перед вояками, повідомляє департамент прес-служби АП. Уже напрацьовано зміни до законодавства у межах системи ProZorro для унеможливлення допуску недоброчесних підрядників до будівництва об’єктів для ЗСУ.

Під час наради з питань стану реалізації програми будівництва житла для військовослужбовців Президент наголосив, що має бути чітко передбачено: службове житло не можна приватизувати. Слід розробити фінансовий механізм із забезпечення військових, які прослужили понад 25 років, особистим житлом. «Вважаю ненормальним, коли лише 5—10% тих, хто має право на житло, отримають його у власність. А 90% звільняються з армії, не отримавши нічого», — сказав Петро Порошенко. І доручив міністрові оборони опрацювати питання з військовими, парламентаріями та волонтерами і подати пропозиції щодо чіткого розмежування службового й особистого житла.

Голодними більше не будуть

Ще однією приємною звісткою стало повідом­лення про перехід понад 50 бригад ЗСУ на нову систему харчування. Верхов­ний Головнокомандувач запропонував командирам цих бригад провести день відкритих дверей: «Нехай суспільство прийде побачить. Це теж дуже яскраві характерні зміни, які відбуваються у Збройних силах». Тобто зміни, які відбуваються в усіх сферах функціонування Збройних сил, — і щодо матеріального забезпечення, і забезпечення зброєю, і технічного та медичного ­— бачить усе громадянське суспільство.

Щодо останнього Президент мав змогу переконатися у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону. Там Петро Порошенко ознайомився з роботою відділення відновлювального лікування та оглянув кабінети, де проходять реабілітацію пацієнти центру, поспілкувався з пораненими військовослужбовцями, які лікуються у закладі.

«Радий, що наші бійці сповнені сил і оптимізму. Це, за словами лікарів, головна запорука якнайскорішого відновлення після поранень», — зазначив Петро Порошенко, дякуючи медичним працівникам, які опікуються нашими хлопцями, а героїчним військовим — за самовідданий захист Батьківщини.

Серед завдань центру — організація та управління медичним забезпеченням в зоні проведення операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. Від початку антитерористичної операції на Донбасі у військових лікувальних закладах Західного регіону стаціонарно проліковано 12 898 поранених, травмованих і хворих військових, що захищали незалежність нашої держави від російських зазіхань.

Михайло ЮРЧЕНКО 
для «Урядового кур’єра»