ЄДНАННЯ

На  ІІ Всеукраїнському  козацькому фестивалі «Покрова на Хортиці»,  що  відбувся  у колисці українського  козацтва,  у  творчому пориві  об’єдналися представники всіх регіонів нашої держави

Фестиваль відкрився на великій євро-сцені, яку  за сприяння Міністерства культури України, що виступило одним із засновників заходу, встановили на центральному майдані  історико-архітектурного комплексу «Запорозька Січ».

— Нехай Хортиця єднає всю Україну! —  щиро привітав запоріжців і  численних гостей голова облдержадміністрації Борис Петров. І в цю мить у небо злетіли сотні  кольорових повітряних кульок з написом «Хортиця єднає Україну!»

На Хортиці співала  вся Україна

Серця учасників заходу запалили фольклорний колектив «Червоняночка»  із Миколаєва, народний вокальний козацький гурт «Чорномор» з Одеси,  чоловічий вокальний дует «Жива пісня» з Волині, ансамблі  «Золоті зерна» і «Лугарі» з Луганщини, фольклорно-інструментальний ансамбль «Кобза» з Вінниччини, ансамбль «Верес» із  Рівненської області, тріо бандуристок «Пектораль» з Івано-Франківська  та  ще багато інших чудових творчих колективів.

Справжній фурор на святі  викликала поява на головній сцені фестивалю  Національної заслуженої капели бандуристів України ім. Георгія Майбороди. Це самобутній мистецький колектив, усі артисти якого — а це понад 70 чоловіків(!), — співають   і одночасно грають на бандурах. Колектив не тільки презентує національне мистецтво, а й виступає символом української державності та культури як в Україні, так і за її межами.

Участю цього славетного колективу фестиваль завдячує Міністерству культури України. Захід з перших кроків набув державного значення і проходить у рамках реалізації річного плану роботи Мінкультури. Тому   щоразу  радує своїх  гостей виступами унікальних творчих колективів. Торік це був хор ім. Григорія Верьовки, а наступного року, вочевидь,   буде не менш зоряний  колектив.

Фрагмент фестивалю «Покрова на Хортиці» Фото автора

Народні майстри  відкривали   свої секрети

У містечку майстрів, що розгорнулося на  Січі просто неба  в рамках програми  фестивалю «Покрова на Хортиці», понад 50 народних умільців з усіх куточків Запорізького краю представили широкому   загалу свої творіння з дерева, металу,  лози, тканини. Чудові вишиванки, прикраси із бісеру, ткані доріжки, різноманітні вироби із соломки — майже  13 різновидів народних промислів побачили  тут учасники і гості свята.

Фестиваль став  чудовою нагодою  ближче ознайомитися  із різноманітними народними промислами. Умільці з радістю  демонстрували свої доробки і щедро ділилися секретами  із тими, хто прагнув пізнати народну творчість. Таким чином, передаючи своє уміння  від майстра до учня,  і зберігають народну спадщину.

І яке ж то козацьке свято без козацьких розваг?! Всеукраїнська федерація  козацьких бойових мистецтв «Спас» розгорнула  на галявині перед гранітним Тарасом Бульбою змагання лава на лаву на Кубок Хортиці. Кремезні козарлюги мірялися   своєю силою богатирською. У вирішальному двобої зійшлися лави Запорізького та Дніпропетровського кошів. Уболівальники, затамувавши подих, спостерігали, чия візьме. Урешті перемогу здобули гості. Кубок Хортиці бійцям вручили  очільник області Борис Петров та  президент Всеукраїнської федерації «Спас» Олександр Притула.

На майданчику «Національне подвір’я», що розгорнувся біля «Запорозької Січі», свої намети поставили представники національно-культурних товариств 13-ти національностей.  Понад 250 учасників заходу ознайомлювали гостей фестивалю з  національними і культурними традиціями своїх народів, що знайшли малу батьківщину у Запорізькому краї. Біля кожного намету щедро пригощали  стравами  національної кухні. Тут на імпровізованій сцені творчі колективи і солісти національно-культурних товариств  виступали із  різноманітними концертними програмами.

Публіка  щільно  обступила сцену з усіх боків та оплесками і оваціями дякувала артистам-аматорам за високу виконавську майстерність.  Цього дня особливої популярності набув  самодіяльний творчий колектив грузинського національно-культурного товариства «Мамулі». Артисти  вкотре підтвердили: коли співають грузини, навколо все стихає. А почувши у виконанні  соліста колективу  Зураба Глурджидзе   українську пісню з кавказьким акцентом, публіка просто вибухнула оваціями.

Культурна програма  у «Національному подвір’ї»  тривала, допоки у Совутиній балці не розпочалося  театралізоване дійство  просто неба «Всі ми, браття, козацького роду!»

Честь і слава козацькі у віках невмирущі!     

Грандіозне театралізоване дійство «Всі ми, браття, козацького роду!»  просто неба на березі Дніпра-Славути втілив режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України, режисер Запорізького академічного  музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара Євген Головатюк.  Гості фестивалю, затамувавши подих, майже дві  години спостерігали за перебігом  подій.  Режисер, відомий своїми видатними  постановками, демонстрував на Хортиці  вистави «Тарас Бульба» і «Козак Мамай». За ці роботи він був удостоєний гран-прі  найавторитетнішого театрального фестивалю Придніпров’я «Січеславна» і номінований на Національну премію ім. Тараса Шевченка

Актори театру ім. В. Г. Магара, учасники Запорізької обласної організації Всеукраїнської федерації «Спас» і козацького кінного театру  представили глядачам широку палітру славних подвигів українського козацтва. Тут на очах у численної публіки козаки билися з ворогами, демонстрували вправне володіння різними видами зброї і майстерний герць на конях.

Публіка стоячи бурхливими оваціями дякувала авторам і учасникам вистави за  можливість поринути у часи козацької слави, доторкнутись до живої історії.

— Ми стали свідками визначної події, — підтвердив заступник голови обласної державної адміністрації Микола Ярмощук. — Ця вистава спонукала кожного — і глядача, і учасника заглибитись у свою душу і відшукати там паростки козацької честі. Адже насправді  «Всі ми, браття, козацького роду!»