ФЕХТУВАННЯ

Наші спортсмени переконливо доводять,  що Україна — європейська держава

Напередодні 2013 року журналісти запитали Ольгу Харлан, з яким настроєм чемпіонка Пекіна зустрічатиме перший сезон нового олімпійського циклу.

— Для мене це буде звичайний рік — такий самий насичений подіями, як і всі попередні, — відповіла лідер світового рейтингу.

До столиці Хорватії, де в ці дні проходить чемпіонат Європи, наша жіноча збірна шаблісток прилетіла в оновленому складі. Титулована Олена Хомрова вирішила зробити паузу в своїй спортивній кар’єрі, її подруга по команді Ольга Жовнір у березні отримала важку травму ноги. Таким чином, з блискучого квартету героїнь літніх Ігор-2008 залишилися лише Галина Пундик і Ольга Харлан. 26-річна Пундик з Нетішина  на Хмельниччині завершила змагання в 1/16 фіналу, поступившись одним ударом росіянці Юлії Гавриловій — 14:15.

А підопічна  заслуженого тренера України Артема Скорохода в Загребі виступила на звичному для себе рівні. В індивідуальних змаганнях Ольга одну за одною змусила зачохлити зброю всіх своїх суперниць: француженку Сібіль Клемм — 15:5, росіянку Катерину Дьяченко — 15:10, угорську спортсменку Анні Мартон — 15:10 та полячку Олександру Сохі — 15:9.

Як і рік тому, у вирішальному поєдинку континентальної першості суперницею Харлан стала Вассілікі Вугіуку з Греції. На Євро-2012 все вирішив один удар нашої землячки — 15:14. Цьогоріч перевага бронзового призера лондонської Олімпіади була більш ніж переконливою — 15:7.

Лідер української збірної в цьому виді зброї демонструє дивовижну стабільність. Адже першу нагороду на чемпіонатах Старого Світу — срібну — Ольга здобула 2006-го в турецькому Ізмірі, коли їй не виповнилося ще 16 років. У сезоні-2009 у Болгарії дівчині з Миколаєва вперше підкорилася європейська вершина. А три останніх роки вона незмінно піднімається на найвищу сходинку п’єдесталу.  Якщо додати до чотирьох індивідуальних нагород дві золоті медалі в командній першості, то Харлан стала найтитулованішою шаблісткою Старого Світу — шестиразовою чемпіонкою Європи.

Ольгу та тренерський штаб з блискучим виступом привітав Сергій Бубка. Президент Національного олімпійського комітету побажав молодій, але вже титулованій спортсменці не втрачати мотивації й надалі поповнювати медальну колекцію.

Пе-ре-мо-га!!! Фото з сайту blogsport.com

А ТИМ ЧАСОМ

СТРИБКИ У ВОДУ. Найважливіший старт нинішнього сезону — чемпіонат світу з водних видів спорту, який у липні-серпні прийматиме Барселона. Генеральною репетицією для збірної України стала першість континенту, яка стартувала в німецькому Ростоку. На цьому турнірі найсильніші стрибуни у воду Старого Світу розігрують одинадцять комплектів нагород.

Олександр Бондар і Юлія Прокопчук вперше виступали разом на таких високих стартах. Фото з сайту noc-ukr.org

Першу з них  у командних змаганнях виборов  український дует Олександр Бондар – Юлія Прокопчук.  У сумі 19-річний стрибун з Миколаєва та його більш досвідчена партнерка 26-річна киянка набрали гросмейстерську суму балів — 413,2. Срібних призерів зі збірної Німеччини — Сашу Кляйна та Тіну Пунцель  вони залишили далеко позаду — 384 бали. Третє місце посіла російська пара Євгеній Кузнецов — Юлія Колтунова — 348,1.