Постійні стреси, забруднення навколишнього середовища — із цими проблемами сучасна людина стикається щоденно. Вони негативно позначаються на здоров’ї кожного з нас, але особливо потерпають від них молоді мами, в яких передчасно пропадає або й зовсім нема грудного молока. Тому питання, чим замінити материнське молоко, за якими якостями підібрати штучне дитяче харчування, що не тільки не зашкодить, а й буде корисним для малюка, набуло нині особливої актуальності. Про це наша розмова з професором, доктором медичних наук завідувачем кафедри педіатрії №2 Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика В’ячеславом БЕРЕЖНИМ.Екс-головний педіатр України В’ячеслав БЕРЕЖНИЙ

— Аналоги є. Якщо не вистачає молока, то використовують догодовування. Якщо ж молока немає зовсім — то це повністю штучне вигодовування. На сьогодні є так звані адаптовані суміші, збалансовані за більшістю параметрів й відповідають складу грудного молока.

— Тобто ви хочете сказати, що є абсолютні аналоги материнського молока?

— Звичайно, ніде немає такої суміші, яка на 100 відсотків була б аналогом грудного молока. І, напевно, ніколи не буде.

Якщо брати адаптовані молочні продукти, то із 7—8 найменувань, які продаються в торговельних мережах України, наш виробник тільки один — Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів. Він виробляє сухі суміші «Малютка premium 1» із пребіотиками та нуклеотидами для дітей від народження до шести місяців, «Малютка premium 2» із пребіотиками та нуклеотидами — для дітей 6—12 місяців і для цього самого віку «Малютка premium» на молочно-зерновій основі із гречаного, рисового і вівсяного борошна. «Малютка premium 3» із пребіотиками та нуклеотидами, суміш «Малютка» швидкого приготування, із цукром і без нього, суха суміш «Малиш» із гречаного, рисового і вівсяного борошна призначені для дітей віком від одного до трьох років.

— Якою має бути ця адаптована суміш? Чому її можна вважати якісним замінником, коли нема грудного молока?

— Усіх цікавить якість адаптованої вітчизняної молочної суміші. За білками, жирами та вуглеводами наша вітчизняна суміш адаптована і має такий самий склад, як і материнське молоко. Крім того, у сумішах Хорольського молококонсервного комбінату дитячих продуктів є всі необхідні вітаміни. Особливо це стосується наявності вітамінів D3, E, А, C. Також у них дуже вдалий склад мікроелементів. Наприклад, йод необхідний для нормального функціонування щитоподібної залози та нормального розумового й фізичного розвитку дитини.

Один із важливих мікроелементів, що міститься в суміші, — цинк, необхідний для синтезу і функціонування багатьох ферментів. Він стимулює активність гормону вилочкової залози тимуліну, який бере участь у диференціюванні Т-лімфоцитів, підвищує функцію інших клітин — нейтрофілів, макрофагів, клітин-кілерів і так допомагає підвищити імунітет. З його допомогою поліпшується психомоторний розвиток дітей. Завдяки цинку краще працює бар’єр шкіри і слизових оболонок.

Важливий елемент суміші, потрібний для дітей, — залізо. Через дефіцит заліза у дітей погано розвивається інтелект, страждає психомоторний розвиток і виникає анемія — а це вже хвороба, яку потрібно лікувати. Тому, безумовно, навіть як профілактика виникнення анемії використання цієї суміші дуже важливе.

Дітям потрібен кальцій, який міститься в адаптованих сумішах Хорольського комбінату. Особливо він необхідний малюкам до року, адже тоді вже з’являються зуби, і саме кальцій допомагає їх зміцнити.

Важливе доповнення у вітчизняних молочних сумішах — таурин, що стимулює ріст і розвиток сітківки ока, нервової тканини, наднирників. Він має антиоксидантну дію.

Для поліпшення засвоєння жиру в молочну суміш «Малютка premium 1» введено лецитин, L-карнітин (фактор росту), який стимулює ріст і масу тіла, поліпшує апетит. Не менш важливий компонент суміші — лактоза, яка сприяє всмоктуванню кальцію, магнію, служить субстратом для росту біфідумбактерій у кишечнику. Інозитол потрібен для формування тканини мозку і сполучної тканини.

У складі «Малютка premium 1» є селен, необхідний для імуномодулюючого і антиоксидантного ефекту.

— Часто в рекламі можна почути, що потрібно купувати дитячі суміші, у складі яких є пребіотики і нуклеотиди. Чи так це, і що це за інгредієнти?

— Це правда. До слова, у складі сумішей вітчизняного виробника (ХМКК ДП. — Ред.) є так звані пребіотики. Їх концентрація в дитячих сумішах майже така сама, як і в грудному молоці. Вони виконують дуже важливу роль: пребіотики як субстрат для живлення нормальної мікрофлори кишечнику дитини стимулюють зростання біфідобактерій, лактобактерій, підтримуючи популяцію корисних бактерій. Так вони впливають на нормалізацію випорожнень, тобто кишечник звільняється природним шляхом. Крім того, вони сприяють синтезу коротколанцюгових жирних кислот. Одна з найважливіших функцій пребіотиків — формування модуляції імунної відповіді. Тобто пребіотики сприяють балансу імунної системи: там, де потрібно, — підвищують, де потрібно — знижують.

Крім пребіотиків, в адаптованій молочній суміші Хорольського комбінату містяться нуклеотиди. Є п’ять нуклеотидів: аденозин, цитидин, гуанозин, інозин, уридин. Вони є як у материнському, так і в коров’ячому молоці. Однак у коров’ячому є не всі нуклеотиди. Саме тому всі п’ять нуклеотидів, які є в молоці жінки, введено до хорольської адаптованої молочної суміші.

Одна з головних функцій нуклеотидів — посилення імунної системи не тільки у здорових дітей, а й у тих, хто хворіє на поліомієліт, гемофільну інфекцію, дифтерію. Річ у тім, що за допомогою нуклеотидів виробляються антитіла до цих інфекцій.

Слід зазначити, що не всі імпортні суміші містять нуклеотиди. І це перевага нашого виробника.

— Чому ви так акцентуєте на вітчизняному виробнику? Складно повірити в те, що в Україні може бути настільки якісний продукт. Ми звикли, що закордонні набагато безпечніші.

— Справа в регіоні, де виробляють українські дитячі суміші. Це Полтавщина, де одна з екологічно найчистіших сировинних зон. Тому у складі цих сумішей не може бути шкідливих добавок.

Коли будували Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів, я особисто підбирав місце його розташування, оскільки був тоді районним педіатром. За час усієї історії комбінату молоко для сумішей відбирали виключно в чистих сировинних зонах, які ретельно перевіряли.

— До слова, апробація дитячого харчування теж відбувалася серед полтавців.

— До слова, апробація дитячого харчання теж відбувалася серед полтавців. Її результати показали, що під час вигодовування цими сумішами діти грудного віку добре додають у вазі, у них поліпшується апетит, нормалізується стан кишечнику (зникають кольки, закрепи, відриг).

— Дивно, що така якісна і корисна суміш порівняно дешева — трохи більш як 60 гривень. У нас суспільство звикло, що дешеве — означає погане.

— Справді, суміш відносно недорога, що вкрай важливо в нинішніх складних економічних умовах у країні. Сумішами ХМКК ДП користуються у дитячих лікарнях, пологових будинках, будинках малятка. Її рекомендують педіатри як найкращу для малюків. І тут ціна цілком адекватна, адже дитяче харчування не повинно бути дуже дорогим — воно має буди доступним усім.

Володимир НИКОНЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

В’ячеслав БЕРЕЖНИЙ. Народився на Сумщині. Після закінчення Київського медичного інституту працював лікарем-педіатром. З 1966 року — асистент, доцент Київського медінституту. З 1988-го — професор кафедри дитячих хвороб, з 1990-го — завкафедрою педіатрії №2 Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика. У 1989—2012 рр. — головний спеціаліст з педіатрії МОЗ України.

Доктор медичних наук, професор. Нагороджений Почесними грамотами Верховної Ради, Кабінету Міністрів, МОЗ України, департаменту охорони здоров’я Київської міської держадміністрації, медалями ім. М. Стражеска «За заслуги в охороні здоров’я» та «20 років Незалежності України».