Голова конкурсної комісії важко зітхнув, почухав фіолетовий, як курячий пуп, ніс і буркнув помічникові: «Давай наступного блазня!..» Двері відчинилися і, перечепившись через поріг, до кімнати ввалився молодик у військовій формі. На присутніх хвилею накотився запах сивухи. А сам його носій упав на підлогу і задер ноги. Спроби підвестися вдалися частково: лобур навкарачки підповз до столу, а потім узяв курс на найближчий кут. Там неквапливо вклався, сам собі спробував заспівати колискову: «Розпр-я-га-а-а-йте, хло-о-о-о-о-о-пці, коней… та ляг-а-а-а-а-а-йте спочивать!..» Він справді миттю заснув і так захропів — аж шибки заторохтіли.

Власник фіолетового носа скривився, немов побачив не типового п’яничку, а квитанцію про оплату комунальних послуг за новими тарифами. І дуже розгнівався: «Як сказав би класик: не в-і-і-і-і-і-рю! Що за примітивний цирк? Ти, халтурнику, себе у дзеркало бачив? І чого відразу хропака давиш? Затям, убогий, солдат має спати на посту, а коли вийшов у люди, енергія і дурна сила повинні клекотіти у ньому, як у вулкані. Потрібна креативність! Ну, спершу слід у магазині вітрину чи вікно розбити. Комусь не подобається?  Тоді такому необхідно миттєво у пику затопити… Можна котрійсь із жінок. Навіть треба!..»

«Та не буду ж я зараз на вас всіх із кулаками кидатися!» — невдоволено буркнув гевал, піднімаючи голову. «А що у тебе за вигляд? — обурено сплеснув руками дуже недовірливий тип, не звертаючи уваги на виправдання. — Черевики чогось чисті, зашнуровані й кожен на тій нозі, що й треба… А холоші не волочаться по землі. Жах! Навіть гудзики на кітелі всі до одного пришиті. А нашивки із синьо-жовтим прапором та «Укроп», коли вклався, стало зовсім нікому не видно! І чого ти, кретине, вмостився  у сухому кутку? Затям: якщо вже лягати, то тільки у калюжу!»

«А де я вам тут калюжу візьму? — нахмурився господар правильно взутих черевиків та охайного одягу. — А форму яку дали, таку й одягнув…» — «Хіба не телепень? — емоційно звернувся голова комісії до колег, які куняли за столом, і знову накинувся на сумного молодика. — Тобі показати, як і де калюжу взяти? Тьху!.. Та з такою цнотливістю і манерами, бовдуре, можеш тільки співчуття дочекатися! А мусиш, навпаки, своїм бридким виглядом і нахабними, брутальними вчинками викликати огиду, зневагу і ненависть до українського бійця. Щоб усім людям хотілося бодай плюнути на тебе чи вперіщити ломакою по спині! А після всього того, що ти, недоумку, нам показав, повір, комусь із гуманних жителів краю тільки закортить тобі подушку принести…» — «Або банку з огірковим розсолом!» — хрипким голосом підказав хтось з експертів.

«Це нікуди не годиться! — гарячкував голова. — Де вони понабирали таких йолопів? Якщо, нездаро, не вмієш удавати п’яного — не берися! Краще справді напийся, як свиня, і співай! Але не про коней, а «Ще не вмерла!..»  Підеш, недотепо, на місяць на практику у батальйон Горили, де тебе навчать!» — «Я вже там був і тепер на спиртне навіть дивитися не можу!» — злякано зойкнув бездарний актор. «Пий із заплющеними очима! — знову дав кваліфіковану пораду експерт. — Або світло вимикай».

Подібна репетиція за участі самодіяльних акторів і режисерів — аж ніяк не вигадка. Адже на визволеній від сепаратистів території Донбасу під час підступної ідеологічної війни проти України та її жителів недруги відкрили ще один фронт — п’яний. Намагаючись дискредитувати наших бійців, вони перевдягають «здібних» виконавців у форму українських військових підрозділів для спеціального завдання: надудлитися спиртного і «вишивати» у такому непривабливому вигляді. Є й конкретні докази ганебної практики. Про один із таких фактів нещодавно повідомили у Краматорському міському відділі міліції. Оперативники затримали 18-річного місцевого жителя, який свого часу добровільно вступив в «ополчення» «ДНР» і проходив службу в підрозділі сумнозвісного російського бойовика на прізвисько Моторола. Молодик зізнався, що він спершу чергував на одному із блокпостів, а потім періодично виконував інше специфічне завдання. Йому видали форму українського прикордонника, одягнувши яку, наполегливо входив у роль. Тобто надміру вживав спиртне і далі робив усе, щоб викликати відразу до українських бійців — учасників АТО.

Що ж, виклику на біс цей актор уже не дочекається. Хіба тільки у художній самодіяльності за гратами. Досудове розслідування ведуть за ст. 258-3 КК України «Створення терористичної групи чи організації», що передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі.