САМОКОНТРОЛЬ

Інфаркт боїться здорового способу життя


Лише три чинники ризику серцево-судинної патології - вік, стать і спадковість, від яких залежить рівень захворюваності, не можна змінити. Решту, а це до сотні інших, людині під силу контролювати самотужки. У який спосіб? Про це розповідає завідувач кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини Буковинського державного медуніверситету професор Віктор ТАЩУК.
 
- Насамперед пацієнт, у якого виявили артеріальну гіпертензію (постійне підвищення тиску), обов'язково має зробити електрокардіограму. Сьогодні таку послугу надають навіть сільські ФАПи, а потім за допомогою телефонної мережі надсилають дані до кардіодиспансеру, де їх аналізують фахівці.
 
Електрокардіограму слід робити кілька разів на рік. Доцільно проводити й ультразвукове сканування серця.
 
Раз на один-два роки у відповідному віці варто робити стрес-тест на велоергометрі (пацієнт крутить педалі, а на його організм за певною схемою збільшується навантаження, потім досліджується електрокардіограма). Необхідно вживати і відповідні ліки, але тільки за призначенням лікаря. Адже у кожного медпрепарату є побічна дія. Наприклад, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки прогресуватиме під дією аспірину, невеликі дози якого кардіологи застосовують для профілактики утворення мікротромбів при ішемічній хворобі серця.
 
Холестерин теж має значення
 
Ще одне обов'язкове дослідження - визначення рівня холестерину, тригліцеридів, ліпідної формули. Загальний холестерин повинен бути меншим за 5,2 мілімоль/літр. Цей аналіз ліпідів роблять у міських лікарнях, державних і приватних медичних центрах.
 
Важливі дані дають змогу отримати дослідження на холтерівському моніторі. Під час такого дослідження людина носить апарат, який на електронний накопичувач фіксує добову електрокардіограму або рівень артеріального тиску. Пацієнт живе звичайним життям, далі покази апарата знімаються - і отримується інформація про наявність ішемії, аритмії чи підвищений артеріальний тиск, варіабельність серцевого ритму тощо.
 
Хворих можуть обстежити за допомогою більш складних рентгенологічних досліджень, комп'ютерної томографії, ядерно-магнітного резонансу. Майже всі регіони країни, окрім п'яти обласних центрів, сьогодні забезпечені коронарографічними установками. За їхньою допомогою діагностують стан судин серця: контрастна речовина заводиться в судини серця, потім рентгеном виявляється закупорка судини. Така діагностика дає змогу вчасно провести операцію і встановити стент (спеціальну "пружинку", яка запобігає виникненню тромбозу у "відкритій" судині).
 
Кава регулює тиск?
 
Нас часто запитують пацієнти: чи можна кавою і алкоголем регулювати тиск? Відповідь на це запитання така: кава і алкоголь - це ті речовини, які найбільше досліджені в сучасній кардіологічній практиці. Згідно з останніми європейськими рекомендаціями щодо лікування гіпертонічної хвороби, артеріальна гіпертензія виникає втричі частіше серед тих, хто вживає від 1 до 5 чашок кави на день, порівняно з людьми, які не п'ють каву зовсім. Кофеїн, що міститься в міцній каві, підвищує діастолічний артеріальний тиск в осіб з гіпертензією на 8 мм ртутного стовпчика, а в тих, хто має нормальний артеріальний тиск, - на 3 мм. Тому ми не радимо пацієнтам з гіпертензією вживати міцну каву.
 
Медики постійно виступають за здоровий спосіб життя. У нас багато спекулюють щодо якоїсь міфічної норми алкоголю, яку треба пити, аби судини не зашлаковувалися. Якщо людина вживала алкоголь, то їй необхідно обмежити дозу до 30 г міцного напою в день і жодного граму більше. Ніхто з наших пацієнтів не знає, яка в нього структура засвоєння алкоголю: у когось ці 30 г можуть певною мірою позитивно діяти на судини, допомагаючи засвоєнню жирної їжі, але водночас немає жодної гарантії, що ця людина не потрапить у залежність від нього. Тому вживати алкоголь слід вельми обережно.
 
Вторинна профілактика - це...
 
Якщо інфаркт уже стався, після курсу лікування людина має створити собі відповідну програму вторинної профілактики. Йдеться про прогулянки, фізичні навантаження (на тиждень не менш ніж 50 хв. фізичної активності), запобігання стресам, відмову від цигарок, споживання здорової їжі. До цього слід додати вживання вітамінів для оптимальної підтримуючої терапії. Хто дотримується цих правил, той не потребує поїздки на курорт для реабілітації, адже він створив собі санаторні умови вдома. І в таких умовах належить жити не один місяць, а рік і навіть життя.
 
А якщо є можливість побувати на курорті, то краще поїхати в Хмельник, кілька чудових кардіологічних оздоровниць є під Києвом. А Ялтинська курортна зона найкорисніша з огляду на сприятливий кліматичний чинник.
 
ЗВЕРНІТЬ УВAГУ
 
►Якщо ви відчули біль у серці, за грудиною, особливо якщо віддає в ліву руку, ліву лопатку, коли він виникає під час фізичного навантаження, після їжі, емоційного навантаження, то щонайперше маєте відвідати дільничного лікаря і зробити електрокардіограму. Всі подальші заходи будуть визначені лікарем.
 
►Якщо у вас діагностували гіпертонічну хворобу, підвищення артеріального тиску, слід придбати апарат для вимірювання тиску і контролювати тиск щоденно. Регулярно відвідувати свого лікаря, дотримуватися його нових рекомендацій, аби тримати під контролем профілактичне антигіпертензивне лікування.
 
►Пам'ятайте, засоби вторинної профілактики дають змогу запобігти розвитку інфаркту та/або інсульту.
Надія МАКУШИНСЬКА  
для "Урядового кур'єра"