ПРЕМ’ЄР-ЛІГА

Услід за Києвом та Львовом нову футбольну арену відкрили в Одесі

Середня відвідуваність матчів нашого елітного дивізіону становить майже десять тисяч глядачів. Лише у лідерів національного футболу — «Шахтаря», «Динамо», «Металіста» —  ці показники набагато вищі. Водночас за грою «Чорноморець» — «Карпати» минулої суботи спостерігали понад  тридцять тисяч прихильників. І річ не в тому, що у складі моряків з’явився чарівник шкіряного м’яча рівня Роберто Карлоса: услід за НСК «Олімпійський» та «Ареною Львів» у поєдинку 17-го туру чемпіонату країни відчинила двері нова домівка місцевого «Чорноморця».

Старий стадіон, розташований у парку Шевченка, пам’ятає захоплюючі баталії місцевих улюбленців з мадридським «Реалом», міланським «Інтером», римським «Лаціо» та німецьким «Вердером». Уболівальники сподіваються, що нинішнє покоління футболістів під керівництвом колишнього форварда одеситів Романа Григорчука ще зіграє на новій арені у матчах континентальних клубних турнірів. Як це зробив торік суперник моряків в останній зустрічі — «Карпати».

Сьогодні одеситів та львів’ян у турнірній таблиці розділяє лише три очки. Не виявив переможця і останній поєдинок, в якому господарі двічі вели в рахунку, але задовольнилися нічиєю — 2:2.  

А головна несподіванка ігрового дня сталася в Дніпропетровську, де господарі поступилися в обласному дербі «Кривбасу». Підопічні Юрія Максимова, котрий свого часу був одним з ключових гравців «Дніпра», вперше в історії обіграли принципового суперника в Дніпропетровську. Євген Коноплянка з партнерами не тільки перервали свою п’ятиматчеву переможну серію (проти «Арсенала», «Карпат», «Металурга», «Оболоні» та «Олександрії»). Іспанський спеціаліст Хуанде Рамос став першим тренером, під орудою якого «Дніпро» у рідних стінах поступився землякам.

Одесити святкують перший забитий м'яч на новій арені. Фото Укрінформу

Інше дербі туру — донецьке — принесло прогнозовану перемогу «Шахтаря» над «Металургом». У складі гірників, котрі завтра в матчі Ліги чемпіонів  прийматимуть португальський «Порту», відзначилися Луїс Адріано та В’ячеслав Шевчук.

Ще один сенсаційний результат зафіксовано у Полтаві, де господарі поступилися безнадійному аутсайдеру чемпіонату — «Оболоні». «Пивовари» востаннє вигравали 30 квітня у маріупольського «Іллічівця». Після цього в дев’ятнадцяти матчах поспіль кияни не відчували солодкого смаку перемоги — п’ять нічиїх та 14 поразок.

— Я порадив хлопцям, коли вони підуть у відпустку, полетіти в африканські країни, щоб їх там ніхто не впізнав, — не стримував розчарування після фінального свистка наставник господарів Микола Павлов. — Після сьогоднішнього поєдинку в Україні їм буде соромно дивитися в очі вболівальникам. Восени ми закохали в себе пів-України, а одна невдала гра може все перекреслити.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України. 17-й  тур

Дніпро — Кривбас — 0:2

Голи: Лисенко (21, з пенальті), Єслінек (30)

Іллічівець — Арсенал — 0:0

Чорноморець — Карпати — 2:2

Голи: Балашов (45+1, з пенальті), Джиммі (81) — Батіста (66), Федецький (84)

Шахтар — Металург Д — 2:0

Голи: Адріано (64, з пенальті), Шевчук (88)

Ворскла — Оболонь — 0:1

Гол: Баранець (59)

Динамо — Олександрія — 4:0

Голи: Ідейє (4), Ярмоленко (45+1, 83), Назаренко (47, автогол)

Зоря — Металіст — 1:5

Голи: Лазарович (33), Девіч (19, з пенальті, 47), Крістальдо (21), Х. Соса (80),  Фініньо (90+1)

Таврія — Волинь — 1:0

Гол: Калиниченко (89) 

Лідери: Динамо — 43 очки, Шахтар — 42, Металіст — 38, Дніпро, Арсенал — по 27.

Бомбардири: Майкон (Волинь) — 11 м’ячів, Андрій Ярмоленко (Динамо) — 10, Ідейє (Динамо) — 9.