Учора з першим офіційним візитом Україну відвідав Президент Латвійської Республіки Раймондс Вейоніс. Візит розпочався з офіційної церемонії зустрічі на ганку перед Адміністрацією Президента України, в якій взяли участь воїни почесної варти та пролунали гімни обох країн.

Першим із вищого керівництва нашої держави поважного гостя вітав на українській землі Президент Петро Порошенко. Їхня зустріч відбулася у форматі віч-на-віч, утім глава нашої держави встиг перед журналістами подякувати колезі за активну роль і підтримку євроінтеграції України й чітку проукраїнську позицію в питанні захисту нашої незалежності й територіальної цілісності. А також за підтримку кандидатури України під час сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй та голосування за надання статусу непостійного члена Ради Безпеки ООН.

Укладена угода — ще один крок, який наближає нашу країну до ЄС. Фото Михайла ПОЛІНЧАКА

Раймондс Вейоніс подякував за можливість відвідати Україну та обговорити питання двосторонніх відносин і взаємодії у процесі євроінтеграції. «Латвія ніколи не визнає анексію Криму і завжди підтримуватиме Україну», — заявив він, наголосивши на неприпустимості порушення міжнародного права з боку Росії.

Крім того Європейський Союз чітко стоїть на позиції підтримки незалежності й територіальної цілісності України та необхідності неухильного дотримання міжнародного права і санкцій щодо тих, хто його порушує.

Уже після закритої розмови президенти поспілкувалися з журналістами на актуальні теми двосторонніх відносин і міжнародної політики. Петро Порошенко заявив, що Росія зриває імплементацію мінських домовленостей.  А в Мінську на зустрічі Тристоронньої контактної групи українська сторона презентувала зміни до виборчого законодавства. «Незаконні вибори не скасовано, а лише перенесено, дискусії з виборчого формату фактично заблоковано», — цитує УНІАН слова Петра Порошенка. Тож у разі подальшого невиконання мінських угод виникає тверда необхідність продовження санкції. «Україна ж повністю відкрита для моніторингу з боку СММ ОБСЄ, — додав наш Президент, — і неухильно дотримується взятих на себе зобов’язань».

Поважний гість висловив точку зору європейської політики, засновану на зацікавленості в сильній і стабільній Україні: «Упевнений, що Україна зацікавлена в Латвії, а Латвія — в Україні і в тому, щоб обидві наші країни були економічно незалежними, із сильними національними кордонами. Це перш за все важливо не лише для нас, а й для всієї Європи. Європа зацікавлена у сильній Україні й у тому, щоб ситуація лишалася стабільною в Україні і Балтійських державах».

У розрізі євроінтеграції приємно відзначити істотний прогрес у виконанні плану дій щодо лібералізації візового режиму з Євросоюзом, про що заявив Петро Порошенко.

У присутності обох президентів між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Міністерством землеробства Латвії підписано меморандум. «Про що йдеться? Насамперед я зацікавлений у тому, щоб українські сільгоспвиробники отримали доступ до ринку ЄС», — поділився планами з журналістами Петро Порошенко.

Це особливо актуально у світлі імплементації з 1 січня наступного року зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Тож досвід латвійських виробників, логістичні, транспортні, консультативні можливості у повному обсязі використовуватимуть українські виробники.

Не оминув увагою візит латвійського президента і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Разом із Раймондсом Вейонісом він узяв участь у роботі круглого столу «Солідарність Латвії з Україною на її євроінтеграційному шляху». На зібранні було обговорено широке коло питань гуманітарної співпраці, регіонального розвитку, зокрема децентралізації освіти, аграрної політики, урядування та боротьби з корупцією. До предметної дискусії долучилися також представники української та латвійської влади, співробітники дипломатичних установ, акредитованих в Україні, а також представники наукових і експертних кіл.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»