Телевізор, як то часто буває, блимав від активного пошуку в ньому чогось цікавого. Раптом зупинився на новому проекті «Великий пекарський турнір». Відверто кажучи, мене не зацікавила його реклама. Річ у тому, що не належу до цільової аудиторії проекту. Я — швидше дегустатор, аніж кулінар. А випікання взагалі вважаю справою для утаємничених… Тож кулінарні передачі вмикаю хіба що, як кажуть, для тла. А ось українські пекарі зацікавили. Навіть виникло бажання самій занурити руки в тісто. Гадаю, передусім мене захопила естетична й інтелігентна подача програми.

Тісто місять аматори

«Великий пекарський турнір» на «1+1» — кулінарний телепроект, оригінальний формат котрого «The Great British Bake off» належить компанії BBC. Майстерні пекарі вже змагалися у Франції, Бельгії, Данії. Цього року проект мають запустити ще в кількох країнах. А тим часом уже двічі українські непрофесіонали-пекарі невтомно місили духмяне тісто. Усі вони за кілька кроків до мрії — сертифіката на навчання у найпрестижнішій школі кулінарного мистецтва Le Cordon Bleu London.

Однак щовипуску цієї мрії позбавляють одного з 12 учасників проекту. Нині на пекарській кухні лишилося десятеро осіб. До речі, зверніть увагу: на пекарській кухні, а не пекельній, запаморочливій тощо. Формат «Великого пекарського турніру» яскраво відрізняється від кулінарних телешоу українського телебачення. Тут немає суворого «шефа» із полум’яними очима й гострими ріжками. В учасників тут не заганяють голки, вони не крутяться шалено, мов дзиги (як, наприклад, у «МастерШефі» на СТБ)… 

Звісно, не йдеться про те, що до пекарів промовляють з медом та маком і дають змогу лежати на печі. Просто на кухні царює спокійна, світла, тепла атмосфера, адже тут працюють із тістом. Власне, це доказ того, що захопити глядача можна не тільки інтригами, скандалами, сварками. Достукатися до нього можна смачними кадрами приготування випічки, мальовничими пейзажами, що оточують пекарів. Та й журі «Великого пекарського турніру» доволі делікатно контактує із учасниками. Сербський шеф-кухар, автор кулінарних книжок і майстер-класів Серж Маркович, кондитер міжнародного рівня з досвідом роботи у Франції та США, власниця кондитерського ательє авторських тортів SELECT Cake Studio Катерина Агронік і майстер виробничого навчання Львiвського професiйного лiцею харчових технологiй Ольга Ганущак навіть зауваження висловлюють тактовно.

Навіть пекарський турнір не обходиться без зірок шоу-бізнесу. Фото з сайту tsn.ua

Журі працює наосліп

Можна поспівчувати (а то й позаздрити) ведучому проекту Юрію Горбунову, адже встояти в тій духмяній атмосфері, певно, справді важко. Випечена краса, створена руками українських майстрів, не залишає байдужим апетит. Однак випічка має бути не лише естетичною, а й смачною. За такими критеріями журі оцінює пекарські творіння в межах трьох конкурсів. Один із цікавих кульмінаційних моментів проекту — вирок для кожного учасника наприкінці другого конкурсу. Саме тоді журі смакує випічкою, не знаючи, чиї руки її створювали. Це додає проекту легкої інтриги. Хоч певних інтриг вистачає й упродовж інших конкурсів, адже учасники часто експериментують або ж печуть за незнайомими донині рецептами. Глядач радіє, коли пекарі самі дивуються красі своїх творінь, і щиро співчуває, коли у них не виходить заплановане.

Приготування випічки, коментарі пекарів переплітаються з короткими історіями про учасників. На одній кухні смакоту випікають люди різного віку, статусу, професій (бізнесмен, бізнес-леді, молода мати, медсестра, продавець електродвигунів, фізик, школярка, адміністратор, учитель, домогосподарка, помічник судді, студент). Хтось почав випікати, щоб радувати смаколиками родину, хтось так урятував собі життя. Наймолодша учасниця проекту, 16-річна Євгенія Пригородова, свого часу страждала від анорексії. За порадою психологів вона взялася за випічку й так повернулася до нормального життя. Тепер Євгенія тішить поціновувачів випічки пирогом із чебрецем, рогаликами з манго.

Для багатьох учасників проекту кухня — головне місце в домі. «У моїй родині всі мають свої кімнати. Моя кімната — це кухня», — ділиться підприємниця Олеся Демків, яка вдома полонить ароматом смачної випічки кухню площею 40 кв. метрів.

Важливо, що в програмі є місце і пізнавальним сюжетам. Наприклад, глядачі вже дещо дізналися про традиції випікання та вживання хліба в Україні. «Великий пекарський турнір» час до часу розкриває секрети випічки, що особливо цінно для професіоналів. Та й аматори просять у своїх коментарях рецепти. Їх справді мали би заверстати у випуск передачі. У першій серії проекту розгортали симпатичний кулінарний записник із рецептами пирогів. Проте тільки-но я схопилася за своїм нотатником, як екран його проковтнув. Певно, розраховували на нашу пам’ять…

Уже напекли

«Великий пекарський турнір» уже порадував пирогами з грушами й імбиром, бананом і карамеллю, ананасами, вишнями й волоськими горіхами, тортами з сюрпризами, рум’яним українським й італійським хлібом, філігранними хлібними кошиками з рогаликами. Цієї неділі Україною розноситиметься аромат святкової випічки. Що ж, вважайте, що мої руки вже в борошні…