ЗДОРОВ’Я

Лікарів та батьків Черкащини турбує невиконання обсягів профілактичних дитячих щеплень 

Налякані торішньою ситуацією з нестачею вакцин для щеплення дітей, черкаські мами сьогодні з побоюванням переступають пороги медичних закладів. Річ у тім, що й цього року вакцини, якими регіони централізовано забезпечує державне підприємство «Укрвакцина», надходять нерегулярно. Сутужно з ними було навесні та влітку. У вересні, за словами директора департаменту охорони здоров’я Черкаського міськвиконкому Олега Стадника, ситуація трохи поліпшилася. Обласний центр, приміром, одержав нову партію. На початок осені надійшло понад 27 тисяч доз. Нині про запас є 9 тисяч доз. Отже, відповідно до календаря профілактичних щеплень, який затверджений відповідним наказом МОЗ, проводиться імунізація дитячого населення проти туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, гемофільної інфекції, поліомієліту, кору, епідемічного паротиту та краснухи.

Водночас почастішали звернення з приводу того, що за вакцини доводиться платити з власної кишені, хоч ними держава повинна забезпечувати безплатно. Зокрема схвильована черкащанка Валентина Проценко розповіла, як із неї за вакцинацію сина вимагали кількасот гривень. Щоб не порушувати графіка щеплень, довелося заплатити.

 

Щеплення вбереже від поліомієліту і краснухи. Фото з сайту ngregion.obninsk.ru

У згаданому департаменті погоджуються: проблема, можливо, й існує, але як їй зарадити, якщо поставки вакцин неритмічні, а дефіцит, хай і тимчасовий, завжди породжує певний ажіотаж. Якщо випадки вимагання грошей є, батькам потрібно звернутися до відповідного департаменту, який розбереться з кожним конкретним випадком.

Як повідомили в обласній дитячій лікарні, тут недавно одержали 30 тисяч доз туберкуліну, ще стільки ж обіцяють. Але загалом надходження імунобіологічних препаратів нерівномірні й недостатні.

За інформацією обласної санітарно-епідеміологічної станції, згідно з  обсягами імунізації населення, на нинішній рік потреба в таких препаратах становить 409,1 тис. доз. Станом на середину вересня в область централізовано поставлено 254 тис. доз, або 62,1% річної потреби. Це хоч і значно більше, ніж за аналогічний період торік, але недостатньо. І хоч працівники міністерства заспокоюють, що вакцина закуплена в достатній кількості й до кінця року надходитиме в регіони,  у медиків і батьків на душі неспокійно. Зокрема й у містах та районах області, де також відчули нестачу цих препаратів. Та й коштів на ці потреби місцеві бюджети виділяють поки що значно менші від потреби. 

Проблема невиконання обсягів передбачених графіками щеплень непокоїть лікарів на місцях. Як, приміром, заступника головного лікаря Смілянської центральної районної лікарні Зою Зирянову, адже міська влада виділила коштів на вакцинацію майже вп’ятеро менше, ніж потрібно.

На тлі падіння довіри до вакцинації в Україні загалом, недостатньої інформованості населення про її можливі наслідки така ситуація з проведенням щеплень тільки посилює сумніви батьків. Говорячи про нестачу вакцин, лікарі із занепокоєнням зауважують ще одну проблему — добровільну відмову батьків прищеплювати дітей. За інформацією імунологів, щороку кількість невакцинованих збільшується на 10%. Лікарі застерігають: якщо 5% дітей будуть не щеплені, Україна постане перед небезпекою виникнення епідемій.