Підопічні Мірчі Луческу обіграли бельгійський «Андерлехт» у першому матчі 1/8 фіналу Ліги Європи УЄФА з  досить комфортним для себе результатом. Тож за  тиждень у Брюсселі зможуть грати розкутіше.

«Шахтар» розпочав зустріч з активного пресингу, і супернику довелося багато працювати в обороні. Однак ближче до 20-ї хвилини поєдинку «Андерлехт» посмілішав, змусивши господарів поля  контратакувати.

На 21-й хвилині одна така ситуація «гірників» завершилася взяттям воріт. По суті гол для «Шахтаря» зумовив молодий Віктор Коваленко, який свій вихід сам на сам не реалізував, проте поборовся  до кінця і віддав пас Тайсонові. А досвідчений бразилець, який знову активізувався в основі, лише продемонстрував  свою техніку і забив у  дальній кут.

Аби подвоїти рахунок, команді Мірчі Луческу знадобилося лише  три хвилини.  Цього разу відзначились оборонці: Даріо Срна виконав фірмовий навіс із флангу, а Олександр Кучер виграв повітряну дуель.

Едуардо (22) забив гол, який може стати вирішальним за сумою двох матчів. Фото УНIAН

До перерви гольові моменти були у Феррейри, Едуардо і Малишева, однак більше голів у першому таймі вболівальники не побачили.

По перерві господарі дещо  розслабилися, а «Андерлехт», навпаки, додав. Андрієві П’ятову дедалі  частіше доводилося вступати в гру, і в одному з епізодів на 68-й хвилині «гірники» пропустили прикрий м’яч, автором якого став півзахисник бельгійців Френк Ашимпонг.  Цей м’яч значно збільшив шанси «Андерлехта» у боротьбі за вихід до наступного раунду плей-оф, тож  донеччанам треба було розбуркуватися.  Наші заграли так,  як до перерви, і на 78-й хвилині після кутового третій гол у ворота суперника відправив Едуардо, інші моменти залишилися нереалізованими.

Записувати «Андерлехт» до когорти невдах ще зарано, однак рахунок 3:1 дає змогу високо оцінювати шанси на вихід «Шахтаря» до чвертьфіналу.

Головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу загалом залишився задоволений результатом матчу, однак не має претензій до дій своїх підопічних лише у першому таймі. «Ми домоглися позитивного результату. Рахунок 2:0 у першому таймі не відповідає тому, що відбувалося на полі, могли піти на перерву з більшою перевагою. Втім, коли в першому таймі помилився Ракицький, Ачімпонг нас простив. Але загалом перший тайм ми зіграли здорово. Продемонстрували хороший комбінаційний футбол, використовували фланги. Зусилля першого тайму позначилися у другій половині, ми підсіли фізично», — зазначив наставник «гірників» і висловив сподівання, що 17 березня у Брюсселі, де буде  важка силова гра, команді зможе допомогти Степаненко, який відбуде дискваліфікацію.

Задоволений діями команди і  її капітан Даріо Срна: «У «Шахтаря»  така політика: коли продають футболіста, одразу в запасі готовий інший. Тому у нас з’явився Тайсон, який дуже багато забиває, Віктор Коваленко. Гадаю, це дуже хороший «Шахтар». Час покаже, результат покаже, але поки що ми на піку і граємо дуже добре».

До речі, після перемоги донецького «Шахтаря» в матчі Ліги Європи над бельгійським «Андерлехтом» сумарний показник українських клубів становить 7,800 бала за сезон, і Україна перебуває на 8-му місці в клубному рейтингу асоціацій (всього — 42,883 бала), повідомляє офіційний сайт УЄФА.

Українські клуби перевершили власне досягнення сезону 2011—2012 (7,750), що вкрай важливо для таблиці, де враховують результати за останні п’ять сезонів. Тобто Україна не втратить очки і позиції в рейтингу через погіршення результатів за підсумками нинішнього сезону.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. 1/8 фіналу. Перші матчі

Шахтар — Андерлехт — 3:1
Голи: Тайсон (21), Кучер (24), Едуардо (79) — Ашимпонг (68)

Ліверпуль — Манчестер Юнайтед — 2:0
Голи: Старрідж (20, пен.), Фірміно (73)

Боруссія Д — Тоттенгем — 3:0
Голи: Обамеянг (30), Ройс  (61, 70)

Вільярреал — Байєр — 2:0   
Голи: Бакамбу (4, 56)

Фенербахче — Брага — 1:0  
Гол: Топал (82)

Спарта — Лаціо — 1:1 
Голи: Фрідек (13) — Пароло (38)

Атлетик — Валенсія — 1:0 
Гол: Рауль Гарсія (20)

Базель — Севілья — 0:0