ВЗАЄМОДІЯ

Уповноважений Президента з прав дитини, МВС, ДПА та Держспоживінспекція спільно протидіятимуть  алкоголізму і курінню серед неповнолітніх

«На вашу думку, яким має бути покарання для продавців та власників торговельних точок, де продають алкоголь, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби неповнолітнім?» Таке опитування нещодавно провів Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко на своїй сторінці у мережі Інтернет. І повідомив результати. Так, 40% опитаних пропонують позбавляти власників крамниць ліцензії без права її відновлення. 20% вважають, що достатньо буде штрафу, його сума повинна сягати 100 тисяч гривень. 10% опитаних наполягають, що треба діяти ще жорсткіше — таких продавців та власників, на їхню думку, слід притягати до кримінальної відповідальності.

І справді, високий рівень споживання підлітками алкоголю і тютюну не в останню чергу спровокований їхньою доступністю у продажу. Особливо у кіосках та інших МАФах, а ще — у переходах та на стихійних ринках, переважно у вечірні години.

Як результат, підвищується рівень дитячої злочинності. Понад 40% тяжких та особливо тяжких злочинів українські підлітки вчиняють саме в стані алкогольного сп’яніння. Отже, кожен 9-й неповнолітній скоїв правопорушення через зловживання алкоголем. А в деяких регіонах цифра ще вища: на Донеччині — кожен 5-й, на Чернігівщині — кожен 6-й, на Волині, Рівненщині та Львівщині — кожен 7-й підліток. З кожним роком кількість таких злочинів зростає. Так, у 2011  році,  порівняно з 2010-м, кількість таких злочинів у цілому по Україні  зросла на понад 2%. Якщо брати по регіонах, то на Полтавщині — у 5 разів, у Сумській області — вдвічі, на Одещині та Чернігівщині — у 1,5 раза.

Високий рівень споживання підлітками алкоголю і тютюну спровокований їхньою доступністю. Фото Володимира ЗАЇКИ

Вже за 4 місяці цього року 436 підлітків порушили закон, перебуваючи напідпитку, і 20% з них ще не виповнилося 16 років, повідомила заступник начальника управління кримінальної міліції у справах дітей МВС Уляна Котлярова.

Саме тому боротися із цими негативними явищами вирішили нині, як кажуть, усім миром. Отже, МВС, ДПА, Держспоживінспекція та Уповноважений Президента з прав дитини розробили і затвердили план спільних дій щодо недопущення продажу дітям алкоголю та цигарок, а також запобігання поширенню алкоголізму і тютюнокуріння серед неповнолітніх.

До співпраці також запрошуються органи місцевого самоврядування, спілки підприємців, громадські організації, батьки, вчителі та всі небайдужі люди. Якщо ви знаєте, де підліткам продають тютюн та алкоголь, найперше, що можна зробити, — сфотографувати торгову точку, а потім направити повідомлення з адресою та фото закладу через Інтернет на сторінку Уповноваженого з прав дитини. Юрій Павленко запевняє, що кожен сигнал обов’язково перевірять, а винних притягнуть до відповідальності.

І така робота вже дає результати. За оперативною статистикою, кількість анульованих ліцензій на продаж спирту, алкогольних напоїв і тютюну саме через порушення законодавства щодо продажу їх неповнолітнім у січні-квітні 2011 року — 156, а за такий же період цього року — 441. Лише за квітень 2012 року — 115.

Також міліція зафіксувала понад 3 тисячі адміністративних правопорушень з боку неповнолітніх щодо розпивання спиртних напоїв та 4 тисячі — щодо куріння у громадських місцях. На облік до кримінальної міліції у справах дітей поставлені понад 2 тисячі хлопців і дівчат, схильних до зловживання алкоголем. Також порушено 63 кримінальні справи та притягнуто до адміністративної відповідальності майже 2 тисячі дорослих за втягнення дітей у пияцтво.

А ще спільний план дій передбачає низку змін до законодавства. Зокрема, це збільшення штрафу з 6,8 тисячі гривень до 68 тисяч з одночасним позбавленням ліцензії. До того ж, після позбавлення підприємця ліцензії за продаж алкоголю або тютюну дітям, планують не дозволяти її поновлення протягом наступних 3 років. Бо є спритники, які можуть за окрему плату виправити порушникам документи за місяць-другий.

Зробить свій внесок у цю роботу і Держспоживінспекція. Для посилення контролю саме для таких перевірок пропонується відмінити попередження продавців та  власників крамниць за 10 днів, аби вони на час перевірки не стали «білими й пухнастими». Серед пропозицій також — повна  заборона продажу алкоголю, пива та тютюну в кіосках та інших дрібних торговельних точках. Адже у великих супермаркетах здійснювати контроль легше. А ще Уповноважений з прав дитини пропонує внести зміни до правил торгівлі, за якими у кожному торговельному закладі має бути розміщена інформація про заборону продажу алкоголю та тютюну дітям з попередженням про відповідальність за це. Нині оголошений конкурс на створення такого плаката, долучитися до якого Юрій Павленко запрошує і самих дітей...