Нині тут запроваджено розділення відходів лише у селищі Більшівці, а вже за місяць планують розмітити ще 10 майданчиків із контейнерами в усіх дев’яти селах громади. Про це розповів Василь Саноцький, голова Більшівцівської територіальної громади Галицького району Івано-Франківської області.

Чисті вулиці й береги, сучасні гойдалки й гірки для дітей у парку — усе це і не тільки стало наслідком запровадження у Більшівцях сортування сміття. Однак шлях до цього був тривалим.

— Перші три майданчики з контейнерами для різних видів сміття у Більшівцях ми поставили самі ще у 2013 році: біля школи, садочка та Народного дому, — розповів Василь Саноцький. — Потім до цієї справи долучилося екологічне бюро УГКЦ, встановили ще такі майданчики, тепер маємо їх 11. Домовилися із підприємцем, який збирає скло, папір та пластикові пляшки. Він забирає ці відходи, сам їх вивозить. Сплачує нам за них, і ці гроші йдуть на потреби громади. Пояснюю людям: це гроші не мої й не державні, а ваші. За них закупили саджанці фруктових дерев, щоб висадити їх у парку, біля школи та церкви. Облаштували дитячий майданчик, обладнали його сонячними батареями для освітлення. А частину сміття, яке залишається, машина забирає на полігон двічі на місяць.

Дедалі більше людей сортують сміття. За підрахунками голови, нині це понад 70% жителів селища. І контейнери для відходів наповнюються частіше.

— У жовтні плануємо охопити розділенням усю ОТГ, — ділиться планами голова. — Гроші на облаштування 10 майданчиків є, шукаємо підприємця, який би виконав роботи. У селі Кінашів встановимо два майданчики з контейнерами, у решті сіл — по одному. Там також треба буде привчати людей до сортування.

Саме навчити цього людей виявилося найважчим завданням, зізнається Василь Саноцький. Роботу провели і в церкві, і в школі. Однак досі є ті, хто палить не лише листя, а й пластикові пляшки. А добиватися сортування можна лише роз’ясненнями — штрафувати порушників, як за кордоном, селищна рада не має повноважень.

— Це ідеальний спосіб збирання відходів, — переконаний голова ОТГ. — Люди не лише  нічого не платять за вивезення сортованого сміття, а ще заробляють на цьому кошти, які йдуть на благоустрій селища. І нема розкиданих на вулицях пляшок та обгорток, не доводиться збирати відходи на берегах річок і в парках. Сам маю внуків, разом вчилися складати сміття в різні ящики: окремо пластик, папір, скло.

Інструкції з правилами сортування розмістили на кожному майданчику й роздавали селянам у вигляді буклетів. Про потребу цивілізовано здавати відходи на переробку люди чули навіть на проповідях.

Місцевий священик Василь Завірач агітує жителів Більшівців сортувати сміття вже понад 10 років. Розповідає, що майже щонеділі шукав можливість розповісти про стан довкілля, навіть пов’язував то з євангельською темою. Часто згадував, що природу створив Бог і це власність Бога, а ми тимчасово нею користуємося. Нам предки залишили чисту природу, а що залишаємо ми?

Надія МАКУШИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»