ФУТБОЛ

Підопічні Михайла Фоменка на своєму полі розійшлися миром із камерунцями

На зимові канікули синьо-жовта дружина йшла, відстаючи не тільки від фаворитів — Англії і Чорногорії, а й поступаючись збірним Польщі та Молдови. Катастрофічний старт відбірної кампанії чемпіонату світу-2014 перетворив кожний наступний матч національної дружини на вирішальний: щоб зберегти шанси на подорож до Бразилії, нашим хлопцям треба в усіх п’яти офіційних поєдинках, що залишилися, грати на перемогу.

 

Контрольна зустріч із командою Камеруну не додала позитивних емоцій ні вболівальникам, ні тренерському штабу. На початку червня, коли більшість футболістів Прем’єр-ліги відпочивають у різних куточках світу, підопічні Фоменка виглядали втомленими і знесиленими. Не надто вдалим виявився і тактичний варіант, який обрав наш тренерський штаб. Навіть у «Дніпрі» Роман Зозуля і Євген Селезньов украй рідко одночасно виходять на поле у стартовому складі. У збірній ці різнопланові форварди також не продемонстрували порозуміння.

У другому таймі Селезньова замінив гравець середини поля — Степаненко і збірна перейшла на більш звичний для себе варіант гри з одним нападаючим. Ця перестановка, а також поява Гусєва і Федецького на правому фланзі замість Ярмоленка і Морозюка мали цілком логічний вигляд. У діях господарів поля почала хоча б фрагментарно проявлятися комбінаційна гра. Але далася взнаки ще одна болюча проблема — відсутність управного плеймейкера.

У складі чемпіона країни «Шахтаря»  гольові паси роздає хорват Даріо Срна. На рахунку кращого асистента чемпіонату 13 результативних передач. Тактичне обличчя віце-чемпіона «Металіста»  визначають південно-американські виконавці — Марлос, Хосе Соса, Клейтон Шав’єр. Харків’яни забили в останньому чемпіонаті 59 м’ячів, 23 рази партнерам асистувала ця трійка.

У списку тринадцяти найкращих асистентів вітчизняної Прем’єр-ліги немає жодного гравця національної збірної. Наприклад, Андрій Ярмоленко з більш ніж скромним доробком — п’ять гольових передач — перебуває в другому десятку.

Ця невтішна статистика багато в чому пояснює, чому збірна України не зуміла обіграти фактично резервний склад африканської команди. Під керівництвом Михайла Фоменка  наша дружина здобула три перемоги поспіль: над Норвегією (2:0), Польщею (3:1) і Молдовою (2:1). 7 червня Андрія П’ятова і його партнерів чекає найскладніший екзамен відбірної кампанії: гра проти одноосібного лідера нашої групи — Чорногорії.

У цьому поєдинку синьо-жовтій дружині зможе допомогти капітан команди Анатолій Тимощук. Напередодні офіційний сайт «Зеніту» підтвердив інформацію про повернення в Санкт-Петербург екс-півзахисника мюнхенської «Баварії».

Нова угода з ключовим футболістом української збірної розрахована на два роки. Нагадаємо, Тимощук захищав кольори синьо-біло-блакитних у 2007—2009 роках. За перехід Анатолія пітерський клуб заплатив «Шахтареві» 15 мільйонів євро.

У складі «Баварії» вихованець луцького футболу став володарем Кубка країни, чемпіоном Німеччини і переможцем Ліги чемпіонів. Щоправда, в головному клубному турнірі Старого Світу він зіграв лише чотири матчі. Загалом у сезоні 2012/2013 на рахунку опорного півзахисника один забитий м’яч у 24 зустрічах.

— Перед грою з Чорногорією ми отримали і позитивну, і негативну інформацію, — наголосив під час післяматчевої прес-конференції наставник українців Михайло Фоменко. — У першій половині зустрічі гравці не виконали завдання, в другому таймі картина мала трохи кращий вигляд, тому що були зроблені заміни. Багато футболістів прибули на тренувальний збір із мікротравмами. Але найбільша «мікротравма» — психологічна. Раніше гравці  приїжджали в збірну з іншим настроєм.

Роман Зозуля (№ 8) змарнував кілька вигідних моментів. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

ТАБЛО «УК»

Товариські зустрічі

Україна — Камерун  0:0

Бразилія — Англія 2:2 
Голи:
Фред (57), Пауліньо (83) — Окслейд-Чемберлен (68), Руні (79)

США — Німеччина 4:3
Голи:
Алтідор (13), Стеген  (16, автогол), Демпсі (60, 64) — Вестерманн (52),  Крузе (79), Дракслер (81).

Ірландія — Грузія 4:0
Голи:
Кіо (42), Кокс (48),  Рой Кін (77, 88) Вилучення: Лорія (20).

Відбірний турнір  чемпіонату світу-2014

Група H

                           І  В  Н  П    М   О

Чорногорія        6  4  2  0  14-3 14

Англія               6  3  3  0  21-3 12

Польща             5  2  2  1  11-6   8

Україна             5  2  2  1   6-4    8

Молдова           6  1  1  4  3-10   4

Сан-Марино     6  0  0  6  0-29   0

7 червня зустрічаються:
Чорногорія — Україна,  Молдова — Польща