ПРОТЕСТИ 

Ліквідація наметового містечка у Нью-Йорку нагадувала кадри з фільму «Небеса обітовані»

Катерина КІНДРАСЬ
для «Урядового кур’єра»,

Нью-Йорк

На підступах до Зукоті-парку розкидані листівки, які роздають активісти руху «Окупуй Волл-стріт!», «Ідею виселити неможливо!», «Поліція служить капіталу!», «Не здаваймося!», «Нас — 99 відсотків. Ми — скрізь»...

 17 листопада вони планували масові акції протесту в Нью-Йорку: вранці паралізувати роботу Волл-стріт, вдень — окупувати підземку, ввечері пройти маршем Бруклінським мостом і завершити святкування двомісячного спротиву (акція розпочалася 17 вересня) вуличним карнавалом, але… 

Влада випередила демонстрантів

О першій годині ночі з 15 на 16 листопада кількасот поліцейських взяли в кільце Зукоті-парк, блокували всі прилеглі вулиці й через гучномовець повідомили про початок ліквідації наметового містечка, закликавши протестантів залишити табір. З повітря рейд контролювали поліцейські гелікоптери. Телевізійникам каналів новин знімати акцію ліквідації згори не дозволили.

Але того вівторка у вранішніх новинах усі американські телеканали вже «крутили» прямі репортажі нічного рейду в Зукоті-парку.

Перше відчуття — ці кадри я вже десь бачила. І не раз. Уперше, напевне, у фільмі Ельдара Рязанова «Небеса обітовані», в якому актори, ветерани війни, музиканти стають безпритульними, викинутими на звалище життя в буквальному розумінні. Але не перестають вірити, що настане день і ангели заберуть їх на іншу планету, де вони будуть щасливими. Однієї ночі вони пробуджуються від незвично сліпучого світла, націленого на них немов з-під піднебесся. «Ангели!» — зраділи безпритульні, взяли в руки свої вбогі пожитки й вийшли назустріч.  І побачили, що це танки, які за розпорядженням міської влади приїхали очистити (чи зачистити) їхнє звалище, їхній «Зукоті-парк»...

Нью-йоркським «окупантам» на збори відпустили 45 хвилин. Частина з них виконала вимогу: зібрали свої наплічники й залишили парк, решта ж — осіб із 100 — відмовилися й почали будувати барикади, а коли їм зробили останнє попередження, взялися за руки й заявили, що нікуди звідси не підуть.

«Помінялися» місцями

Глава нью-йоркської  поліції Рей Келлі повідомив пресі, що «операція пройшла успішно, поліцейські діяли дуже стримано». Очевидці ж кажуть, що вартові порядку особливо не церемонилася й протягом доби заарештували майже дві сотні протестантів, включаючи члена легіслатури (аналог міської ради) Іданіса Родрігеса й кількох журналістів. Знищено також «народну бібліотеку», зібрану демонстрантами протягом двох місяців, відео- й комп’ютерну апаратуру, яку активісти не встигли винести з медіа-намету, в похідному медпункті залишилося також чимало медикаментів.

Тепер вичищений до блиску Зукоті-парк огороджено металевими турнікетами. Демонстранти й поліцейські помінялися місцями: в парку порядкують підлеглі Рея Келлі, а по периметру ходять сотні «окупантів» і співчуваючих, викрикуючи антикапіталістичні гасла. Мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, виступаючи вранці 16 листопада на прес-конференції, своє рішення очистити Зукоті-парк від демонстрантів цинічно пояснив... недотриманням ними норм санітарної й пожежної безпеки. Додавши, що демонстранти зможуть повернутися в парк після того, як там буде проведено генеральне прибирання, «але без наметів і спальників».

Речник Білого дому Джей Керні поспішив повідомити журналістів, що рішення в таких випадках — прерогатива місцевої влади.

Не всі протестувальники дослухались до вимоги поліції покинути Зукоті-парк. Фото з сайту tbo.com

Не допоміг і суд

Національна гільдія адвокатів США відразу ж оскаржила дії міської влади. На бік демонстрантів стала й суддя Верховного суду штату Нью-Йорк Люсі Біллінг, підписавши постанову, яка дозволяє учасникам акції повернутися в Зукоті-парк зі своїми наметами. Одначе рішення це проігнорували — протягом цілого дня парк був зачиненим на «санітарну годину». А тим часом міська влада звернулася до суду з новими аргументами про те, що в парку виявлено предмети, які могли бути використані як зброя, зокрема металеві трубки, загорнуті в картон, і що за два місяці в парку було зафіксовано 73 правопорушення й проведено близько 50 арештів.

У вівторок, 15 листопада, інший суддя Верховного суду штату Нью-Йорк Майкл Столман скасував попереднє рішення Люсі Біллінг, постановивши, що перша поправка до Конституції, гарантуючи громадянам США свободу слова й зборів, «не дає права позивачам залишатися в парку з наметами» і що «обмеження, введені приватними власниками парку, хоча й після прибуття туди демонстрантів, не порушують першої поправки».

Відомий проповідник Майкл Еллік, який підтримує рух «Окупуй Волл-стріт!», повідомив, що після рейду духовні лідери закликали церкви, синагоги й мечеті «відчинити свої храми, кухні, лазнички» для демонстрантів. «Рух переріс Зукоті-парк й повинен йти далі, — сказав він. — Ми маємо перебороти перепони на своєму шляху, тому що  умови й причини, що породили цей спротив, не зникли...»

Учасники акції не здаються

І ніби на підтвердження його слів 16 листопада в Палаті представників американського Конгресу відбулися слухання, куди запросили керівників найбільших іпотечних компаній Америки — Fannie Mae та Freddie Mac, щоб з’ясувати, куди зникають державні гроші й за рахунок яких фондів топ-менеджери отримують мільйонні преміальні. Щоб урятувати ці найбільші іпотечні агенції, які контролюють 90% житлового ринку США, в 2008 році їм було виділено найбільшу в історії США урядову фінансову допомогу, 100 млн дол. з якої пішли на зарплату. Більшу частину цієї суми розподілили між собою 10 керівників, виплати в розмірі 33,3 млн дол. отримали 5 топ-менеджерів. Але весь парадокс у тому, що тиждень тому Fannie Mae попросила в держави чергову допомогу — 7,8 млрд дол. За експертними оцінками, урядова підтримка цих двох велетів від банкрутства виллється держбюджету в 193 млрд (!) дол.

У середу, 16 листопада, учасники акції «Окупуй Волл-стріт!», не маючи можливості повернутися з наметами до Зукоті-парку, спробували захопити пустирище неподалік церкви Святої Трійці, тієї самої, що вціліла під ударами уламків веж-близнюків 11 вересня 2001 року. Але поліція відразу ж узяла в кільце й той «майдан».

...Усі головні американські телеканали не перестають показувати сюжети про низку операцій з ліквідації наметових містечок у Чикаго, Окленді (Каліфорнія), Портленді (Орегон) та інших містах країни.

А тим часом у середу, 16 листопада, той самий проповідник Майкл Еллік повідомив, що дві мангеттенські церкви відчинили свої двері учасникам руху «Окупуй Волл-стріт!», дозволивши їм переночувати. Майже як у завершальних кадрах того самого фільму «Небеса обітовані», коли безпритульний скрипаль пояснює своїм колегам по звалищу, де вони живуть, що одного дня зустрів ангела, який таки пообіцяв забрати їх усіх на іншу планету. Але ангел поставив одну умову: «Коли випаде блакитний сніг».

У вівторок у Нью-Йорку лив дощ і не вщухав цілий день, а вночі температура опустилася до 5 градусів за Цельсієм. Можливо, й справді випаде блакитний сніг.