Недавні протести чорнобильців та інших пільговиків, викликані зменшенням соціальних виплат, змушують владні структури уважніше ставитися до запитів цих людей, оперативніше реагувати на недоліки, пов’язані з їхнім обслуговуванням. Ось і в Черкасах чимало чорнобильців обурені тим, як держава забезпечує їх безплатними ліками. Подібна ситуація склалася й у деяких районних центрах. Добре, що місцева влада дослухається до скарг цих людей, намагається наводити порядок. 

Недавно представники обласної влади та керівники лікувальних закладів обговорювали проблему забезпечення пільговими ліками за «круглим столом». І дійшли висновку, що чимало фактів, які наводять у своїх скаргах чорнобильці, таки реальні.

Начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Михайло Скляров навів приклад: людині, яка одержує сім тисяч гривень пенсії й продовжує працювати на високооплачуваній посаді, ще й має бізнес, лікар виписав ліків за рік на 8 тисяч гривень. Іншому чорнобильцеві виписали торік препаратів на 11,3 тисячі гривень.

Подібних випадків багато. Звичайно ж, ці люди могли б придбати ліки або принаймні частину за власний кошт. Залишається тільки покладатися на совість лікаря та адміністратора лікувального закладу, який би мав контролювати ситуацію. Крім того, лікарі чомусь полюбляють виписувати рецепти саме на дорогі медикаменти закордонного виробництва, хоч вітчизняні аналоги коштують значно дешевше.

Загалом же, як сигналізують чорнобильці, виходить, що безплатні ліки часто одержують одні й ті самі особи. Вони справедливо протестують проти такого свавілля. Адже якщо в держави бракує коштів, пишуть вони, то це стосується всіх, а не окремих, про кого й потурбуватися нікому.

Згоден із цим начальник головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації Володимир Брожик. Більш того, каже він, якщо одним хворим чорнобильцям виписують ліки, а іншим — ні, то тут уже є елементи корупції. Дехто з лікарів може розпрощатися з роботою. Це буде справедливо з точки зору лікарської етики. 

Хворі люди, а кожен із чорнобильців має цілий «букет» різних недуг, просто закидали скаргами з цього приводу обласну організацію «Союз-Чорнобиль». Як допомогти цим людям, нині ламає голову й голова цієї організації Володимир Болтенков. І доходить єдиного висновку: просто потрібно навести елементарний порядок, а не ділити пільговиків на більш і менш заслужених. 

І чому б не взяти приклад у цьому з обласного центру радіаційного захисту населення? Принаймні його досвід відзначали учасники «круглого столу». Керівник установи Лариса Дудник тут особисто контролює виписування пільгових рецептів, виправляючи всілякі перекоси, не допускаючи несправедливості.

Нині головних лікарів уже зобов’язали жорстко контролювати кожен виписаний пільговий рецепт. Але ж хіба для цього потрібні особливі вказівки чи спеціальні перевірки?

Так, держава багато чого повинна робити цим людям. Зокрема й забезпечити хворих пільговими ліками. Торік для цього чорнобильцям області спрямували 5 млн 228 тис. грн. Цього року влада пообіцяла віднайти більшу суму — з обласного бюджету вже направили додатково 658 тис. гривень.

На Черкащині проживає сьогодні 127,5 тисячі постраждалих від аварії на ЧАЕС. Майже п’ять тисяч із них — в обласному центрі. Торік загалом кожен четвертий отримував пільгові рецепти на ліки. Однак «загалом» — ще не означає кожному з тих, хто конче цього потребував.