Квіти й свічки біля будівлі посольства Франції, що на вулиці Рейтарській у Києві, з’явилися з самого ранку в суботу. Коли ми підійшли туди з моїм сином, там саме якась жінка тремтливим від хвилювання голосом співала «Марсельєзу», яку закінчила вигуком: «Україна поруч із Францією!» Надвечір букети та лампадки вже вкривали весь тротуар біля амбасади, а люди підходили й підходили. Українці на власному гіркому досвіді знають, що таке нещадна жорстокість терористів, тому сприйняли близько до серця горе Франції.

Українці співчувають Франції і поділяють горе французького народу. Фото з Урядового порталу

Безпека в посиленому режимі

Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та члени українського уряду також прийшли на вулицю Рейтарську, щоб вшанувати пам’ять загиблих внаслідок терористичних атак у Парижі, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Глава уряду зробив запис у книзі співчуття і передав лист-співчуття Прем’єр-міністрові Французької Реcпубліки. «Україна разом із французьким народом. Вона знає, що таке тероризм і агресія, що таке диктаторський режим. Україна як частина великої європейської спільноти зробить усе для того, щоб тих, хто вчиняє такі акти, покарали», — наголосив Арсеній Яценюк.

Тим часом правоохоронні структури України у зв’язку з трагічними подіями у Парижі переходять на посилений режим роботи. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За його інформацією, основні об’єкти інфраструктури (аеропорти, вокзали, автостанції, метрополітени, траси та мости державного значення), об’єкти військово-промислового комплексу, дипломатичні установи, місця масового скупчення людей переводять на посилений режим охорони. Міністр також повідомив, що для контролю за безпекою залучено весь особовий склад органів внутрішніх справ: Національну поліцію, Нацгвардію, Держслужбу з надзвичайних ситуацій і Держприкордонслужбу.

«Прошу громадян з розумінням ставитися до вимог представників право охоронних структур про зупинку та перевірку документів і автотранспорту», — йдеться у зверненні Арсена Авакова. Він також закликав українців утриматися від дій, які «можуть використати де структивні сили та спровокувати загрозу громадській безпеці». Він просить бути пильними та негайно інформувати правоохоронні органи про осіб, поведінка чи зовнішній вигляд яких викликають підозру.

Воєнні дії як частина плану

Цивілізований світ єдиний у своєму бажанні знайти і покарати винуватих за криваві вбивства у Парижі, які Президент Франсуа Олланд назвав оголошеною війною. На інтернет-ресурсах, що використовують ісламські екстремісти, з’явилася заява «Ісламської держави», в якій терористи взяли на себе відповідальність за теракти в Парижі. Особи кількох терористів-смертників, тіла яких уже ідентифікувало слідство, також дали змогу пов’язати теракти з ІДІЛ.

У відповідь французька авіація завдала авіаударів по позиціях ісламістів у Сирії, повідомляє агентство Reuters. Літаки ВПС Франції атакували позиції терористичної організації «Ісламська держава» у сирійському місті Ракка, яке екстремісти називають своєю столицею. Загалом було скинуто 20 бомб. Міноборони Франції заявило, що під час атаки десять винищувачів завдали ударів по командному центру терористів, центру вербування бойовиків, складу з озброєнням і тренувальному табору. Зазначено, що літаки ВПС Франції узгоджували свої дії із США.

Тим часом міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр застеріг від поспішних військових відповідей на терористичні атаки у французькій столиці. За його словами, проти джихадистів із «Ісламської держави» допоможуть «лише узгоджені дії міжнародного співтовариства». Про це Штайнмайєр заявив у розмові з виданням Spiegel Online. «Війна проти «ІД» тільки військовими засобами не допоможе, міжнародне співтовариство має ефективніше використовувати політичні засоби та прокладати шлях до миру в Сирії, а військова протидія «Ісламській державі» повинна бути частиною плану ефективного управління», — вважає пан Штайнмайєр.

«Шукайте Путіна!»

«Почерк» зухвалих терактів у Парижі, чітко і символічно зрежисованих, може мати не одне авторство «Ісламської держави». Ця версія, хоча поки що й на рівні «анонімних джерел», доволі активніше циркулює у західних ЗМІ та в експертному середовищі. Так, за повідомленнями британського агентства Mirror, французькі спецслужби встановили імена двох терористів, які є громадянами Росії і раніше проходили службу в елітних підрозділах глави Чечні Рамзана Кадирова.

Cherchez Putin! («Шукайте Путіна!») — транспарант із таким написом стояв серед траурних букетів біля посольства Франції у Києві. І логічне, хоча й цинічне, запитання кому були вигідні терористичні атаки в столиці Франції, одна з яких демонстративно відбулася мало не на очах французького президента, має кілька версій. Перша лежить на поверхні: божевільним мусульманським фанатикам з «Ісламської держави», якій завдає ударів у Сирії авіація міжнародної антитерористичної коаліції. Друга версія закамуфльована, проте не менш імовірна: загнаному в глухий кут власною бездарною політикою і міжнародними санкціями президенту Росії, який за останній рік перетворився на парію, який стрімко втрачає свої території впливу і близький до втрати останньої зарубіжної військової бази Росії в Сирії. Після терактів у Парижі у Путіна з’явився шанс, що Захід закриє очі на розгорнуту ним війну в Україні та анексію Криму, «забуде» про авіаудари російської авіації по силах сирійської опозиції і офіційно запросить його до участі в антитерористичній коаліції по Сирії.

Колишній президент Франції і друг Кремля Ніколя Саркозі під час зустрічі з Франсуа Олландом уже закликав главу держави внести зміни у зовнішню політику Франції. Зокрема він запропонував створити унікальну коаліцію проти «ІДІЛ», куди має «обов’язково увійти Росія». Про це повідомляє Le Figaro.

Звісно, Захід поки що не поспішає розкривати обійми російському президенту. Проте відомо, що Володимир Путін близько 30 хвилин бесідував із Бараком Обамою під час неформальної зустрічі за кавою на полях саміту Великої двадцятки (G20), яка відбулася в турецькій Анталії. АFP зауважує, що це перша зустріч двох президентів відтоді, коли Кремль офіційно розпочав воєнну операцію у Сирії. Журналісти звернули увагу, що на відміну від попередніх зустрічей мова жестів та міміка двох президентів були набагато вільнішими та відвертішими.

У будь-якому разі світ ще почує інші версії. А у Франції готуються до нових атак терористів.