НОВИНА. Нещодавно Національна комісія регулювання електроенергетики затвердила зміни до Примірного договору про купівлю-продаж електричної енергії між державним підприємством «Енергоринок» та суб’єктом господарювання, що виробляє струм з використанням альтернативних джерел енергії. Це послідовний крок, який дає змогу привести постанову НКРЕ від 16.07.2009 р. № 838 «Про затвердження примірних договорів, які укладаються із суб’єктами господарювання, що виробляють електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії» до вимог Закону «Про електроенергетику».

Такі зміни мають стимулювати виробництво електроенергії з альтернативних джерел, адже держава зобов’язується закуповувати всю вироблену електроенергію за «зеленим» тарифом і продаватиме її суб’єктам господарювання. До того ж власне господарникам буде простіше залучати інвестиційний або кредитний капітал у будівництво об’єктів електроенергетики, що працюють на альтернативних джерелах, у разі використання договорів купівлі-продажу струму як застави.

Вартiсть кВт/год для кожного окремого виду електроенергiї, виробленої з альтернативних джерел, щомiсяця встановлюється Нацiональною комiсiєю регулювання електроенергетики України (НКРЕ). Розмiр «зеленого» тарифу вираховується за формулою: роздрiбний тариф, встановлений для споживачiв другого класу (тобто юридичних осiб), помножений на «зелений» коефiцiєнт. А вже вiн, у свою чергу, встановлюється «iндивiдуально»: залежно вiд обсягу iнвестицiй, якi потрібнi для побудови електростанцiї.

ДОВІДКА «УК»

З 1 серпня 2011 року НКРЕ збільшила тарифи на «альтернативну» енергію. Струм, вироблений сонячними станціями, коштує 526,92 копійки за кВт/год. без ПДВ, електроенергія вітрових станцій — 128,08 копійки, електростанцій на біопаливі —  140,27, а тариф на струм, вироблений малими гідроелектростанціями – 87,82 копійки за кВт/год.