Купити в Миколаєві свіжу газету досить проблематично. Йдеться не про «Бабусю», якісь «Поради» чи «Гороскопи». Такого добра в колишніх кіосках «Союздруку» достатньо. Справжнім дефіцитом останнім часом стають місцеві та всеукраїнські суспільно-політичні видання. В кращому випадку з місцевих видань запропонують ті, що з програмою телеканалів, а з всеукраїнських — пресу з «жовтим» забарвленням. Колись розвинена мережа «Союздруку» зазнала не тільки кількісних, а й якісних змін. Значно зменшилася кількість таких кіосків. А в тих, що залишилися, продається все що завгодно, тільки не преса. Навіщо ж тоді виділяти землю під розміщення кіосків начебто з пресою, а насправді з тим, що бачимо?

Нарешті відповісти на логічне запитання вирішили депутати Миколаївської міської ради. Адже кілька сесій поспіль вони не могли  дійти згоди щодо проекту рішення сесії «Про впорядкування розміщення тимчасових споруд для проведення підприємницької діяльності на магістральних вулицях міста». Лідер найчисленнішої фракції в міськраді Артем Іллюк пояснив: не можна давати дозвіл на установку кіосків з пресою і морозивом на магістральних вулицях міста, тому що дозволи беруться під одну діяльність, а насправді в цих кіосках торгують чим завгодно. Думку депутата підтримали колеги і вирішили створити робочу групу з перевірки діяльності кіосків.

Робоча група навмання обрала 12 кіосків, землю під які свого часу міськрада відвела трьом підприємствам — ТОВ «Міколаївпреса» (п’ять кіосків), «Преса-Мікмедіа» (шість) і ТОВ «Південна сервісна служба» (один кіоск). Висновки невтішні: жодна газетна «точка» не дотримується умов договорів у повному обсязі. Так, у двох кіосках ПП «Преса-Мікмедіа» торгують тютюновими виробами, два кіоски перепрофільовані під ремонт взуття, один — під ремонт одягу, у кіоску на пр. Миру продають товари для домашніх тварин. У більшості точок ТОВ «Міколаївпреса» під газети і журнали зайнято по одній вітрині, все інше — всяка всячина. А в одному зі спальних мікрорайонів міста в кіоску замість газет продають… курячі яйця. Але найбільш жахлива ситуація з кіоском ТОВ «Південна сервісна служба»: там узагалі розмістився… зал ігрових автоматів.

Свої пропозиції члени депутатської комісії подали керівництву міста, також рекомендували ініціювати розрив договорів оренди за перевіреними 12 кіосками, оскільки орендарі порушили умови використання земельних ділянок. І, кінець кінцем, демонтувати так звані малі архітектурні форми. 

Можливо, таким чином хоча б в естетичному плані магістральні вулиці міста стануть більш привабливими. Але чи розв’яжеться проблема — де купити газети? Мабуть, що ні. Так і перетворюється колись найбільш читаюча нація на ту, що взагалі газет не читає.