ПРЕМ’ЄР-ЛІГА

Представники футбольної Феміди встановили рекорд, яким не варто пишатися

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»

Звітний тур увійшов в історію не завдяки фантастичній результативності і гучним сенсаційним результатам. Ще жодного разу арбітри не вилучали з поля відразу вісьмох футболістів. Червоні картки побачили перед собою Ванче Шиков і Сільвіу Ізворану («Волинь»), Алекс («Шахтар»), Микола Іщенко («Іллічівець»), Дуглас Силва («Дніпро»), Микола Жовтюк і Муртаз Даушвілі («Карпати»), Володимир Лисенко («Говерла»).

Валерій Федорчук (ліворуч) з партнерами зупинили одного з лідерів не без пригод. Фото з сайту ФК Металіст

Парадоксально, та рекордна рішучість представників футбольної Феміди не викликала оплесків у вболівальників і спеціалістів. Річ у тому, що рефері, намагаючись боротися з грубою грою, одночасно припустилися кількох кричущих ляпів. Два з них коштували дорогоцінних очок претендентам на зону Ліги чемпіонів — харків’янам і дніпропетровцям.

На останніх хвилинах матчу «Кривбас» — «Металіст» арбітр Юрій Мосейчук із Чернівців не призначив стовідсоткового пенальті за гру рукою захисника господарів Гітченка у своєму штрафному майданчику.

— Те, що сталося наприкінці матчу в Кривому Розі, вважаю свавіллям, — зізнався після фінального свистка капітан харківського клубу Хосе Ернесто Соса. —  Я грав у Німеччині й Італії, нині виступаю за збірну Аргентини, і ніде з подібним не стикався. Водночас від нас постійно вимагають поваги до суддів. Але ми не бачимо від них зустрічної поваги. Деякі команди забивають м’ячі з положення поза грою, їм такі голи зараховують і ніхто нічого не говорить. Сподіваюся, що люди, які повинні стежити за роботою суддівської бригади, нарешті вживуть відповідних заходів.

Згоден з аргентинським легіонером і Мирон Маркевич. За його словами, арбітр зобов’язаний був ставити пенальті в компенсований час: Гітченко зіграв, як воротар.

ТАБЛО УК

Прем’єр-ліга. 22 тур

Ворскла — Зоря — 0:0

Говерла — Іллічівець — 1:1
Голи: Лисенко (54) — Фомін (14)

Металург Д — Металург З — 2:0
Голи: Траоре (8), Нельсон (90)

Арсенал — Таврія — 1:1
Голи: Богданов (82, з пенальті) — Гаджиєв (90+4)

Волинь — Дніпро — 1:1 
Голи:
Бікфалві (22, з пенальті) — Джуліано (45+1)

Кривбас — Металіст — 1:1
Голи: Прийомов (17) — Хав’єр (56)

Карпати — Шахтар — 1:2
Голи: Жовтюк (44) — Тейшейра (31), Ракицький (45+2)

Чорноморець — Динамо — 0:2
Голи: Гусєв (47), Ярмоленко (71)

Лідери: Шахтар — 63 очки, Динамо — 47, Металіст — 46, Дніпро — 45,  Чорноморець — 36

Бомбардири:
Мхітарян (Шахтар) — 18 м’ячів
 Ідейє (Динамо) — 13