НП МІСЦЕВОГО МАСШТАБУ

Під Рівним успішно знешкодили склад боєприпасів

Черговий «привіт» із війни змусив подивуватися навіть бувалих рятувальників. У лісовому масиві біля села Решуцьк, що у Рівненському районі, місцевий житель випадково виявив 9 артилерійських снарядів. Прискіпливо обстеживши територію, піротехніки знайшли ще 9 таких снарядів та 10 авіаційних бомб (усі радянського виробництва довоєнного періоду) та успішно їх знешкодили.

Утім, до хепі-енду було ще далеко. Старожили сповістили, що саме тут ще до війни розміщувалися склади боєприпасів Радянської армії.

— Тож ми вирішили обстежити весь лісовий масив, який, до речі, улюблене місце грибників та відпочивальників, — розповідає очільник обласної служби порятунку МНС Володимир Оглобля. — І замість грибів піротехніки щодня знаходили десятки снарядів, авіаційних бомб і мін. Більшість із них були в бойовому стані і, звісно, загрожували жителям прилеглих сіл: у разі вибуху зона ураження становила б від 200 до 800 метрів.

Рятувальники не мали права на помилку. Фото автора

Звісно, НП місцевого масштабу могла б наробити галасу на всю Україну, якби не професійність рівненських піротехніків. Їм знадобився тиждень, щоб обстежити три гектари лісу і зробити його безпечним для людей. «Ужинок» під завісу осені, вражає: 239 (!) радянських боєприпасів, серед яких 83 артснаряди, 20 авіаційних бомб, 92 авіабомби, 3 реактивні міни та підривник.

— Увесь цей спадок Радянської армії ми успішно знешкодили шляхом контрольованого підриву, — каже втомлений і небагатослівний керівник групи піротехнічних робіт Олег Нікольчук. — Люди можуть спати спокійно.