ПОТОЙБІЧЧЯ

В Підгорецькому замку, що на Львівщині, американські дослідники аномальних явищ шукали примарну "Білу пані"

Мабуть, не знайдеться замку чи палацу, в якому б чи то людська уява, чи реальність не оселила привиду: то запідозрену у зраді кохану дружину вельможі, то його надокучливу подругу чи навіть підступно замордованих самих власників маєтків. Має свої легенди й один із кращих у Європі - Підгорецький - замок на Львівщині. Зіткнутись віч-на-віч з "Білою панною", звісно, не пощастило жодному з працівників палацу. І навіть директору Львівської галереї Борисові Возницькому, якому не раз довелося під час ремонтів замкових комплексів, зокрема, і Підгорецького, заночувати в їхніх покоях.

Та час від часу "дівчина в білому" нагадує про свою присутність: то ледь чутним стогоном, бо, за переказами, власник замку вбив свою дружину і замурував у стіну і всі століття душа жінки благає, аби вчинили з її прахом по-християнськи, то легким вітерцем, огорнутим білою хмаринкою, "пробіжиться" замковими покоями. Донедавна легенда вважалася лише легендою, яка має право на існування. Допоки під час зйомок запуску повітряної кулі об'єктив фотоапарата не зафіксував біля входу до підземелля палацу об'єкт, схожий на людський силует. Провели не одну фотосесію, та силует не зникав.

- Відтоді, - розповідає дослідник-краєзнавець Ігор Жук, - проводимо тут різноманітні фотозйомки зі спеціальною апаратурою, залучали й інших фотографів. На нових світлинах були зафіксовані світлові димчасті скупчення та ефект, дуже схожий на розпливчасті рядки тексту. Щоб дати цим дивовижам наукове тлумачення, вирішили залучити до спостереження документальну телепрограму. Це вже п'яте дослідження за останні два роки, відколи привид "дебютував" на світлині. Досліджувала "привидів" у Підгорецькому замку і команда української телепередачі "Битва екстрасенсів". Цей замок, стверджують вони, шокуючий, аномальний. Ледь видимий жіночий силует, огорнутий туманом, абсолютно не агресивний, побачила фіналістка телепроекту "Битва екстрасенсів" Олена Курилова, хоча до того ні про палац, ані про замкові таємниці спеціально нічого не читала.

Волинському екстрасенсові Ларисі Антонюк, яка відвідала Підгорецький замок на Івана Купала разом із Борисом Возницьким та Ігорем Жуком, довелося перервати церемонію чаювання за кілька хвилин до опівночі та піти на контакт із силуетом: незрозуміле відчуття повело спершу в підвал, а потім у парк. Згодом й інші розповідали, що якесь відчуття приводило їх у те саме місце.

Наскільки успішними були пошуки американських "Мисливців за привидами", які таємниці Підгорецького замку вдалося їм розгадати та чи контактували з душами з потойбічного світу, гості розповідати не стали. Але показали найсучаснішу апаратуру, що допомагала їм зазирнути в потойбіччя: спеціальні електронні прилади, які здійснюють звукозапис, вимірюють електромагнітні поля, радіоактивність, термографічні камери, камери нічного бачення, портативні й статичні відеокамери.

- Скажу одне: в цьому замку насправді існують якісь загадки! - все-таки не втримався ірландський фотограф Баррі Фіцжеральд.

Однак продюсери програми не зацікавлені відкривати завісу таємниці Підгорецького замку до виходу в ефір телепрограми. Результати всього, що зафіксувала найчутливіша апаратура, будуть ретельно вивчати, тож світ побачить усе на екранах у січні наступного року. Тоді й дізнаємося, чи блукає залами Підгорецького палацу "Біла пані", чи це лиш красива легенда або, як тепер модно говорити, вдалий піар - хід музейників.

Користь від цього проекту, переконаний директор Львівської галереї мистецтв Герой України Борис Возницький, чимала, навіть якщо "Мисливці за привидами" не виявлять нічого. І не тільки в тому, що дослідники пожертвували тисячу доларів на реставрацію Підгорецького замку, хоча зі світу по долару - пам'ятці на порятунок, а передовсім у тому, що ефективнішої реклами для однієї з архітектурних перлин, що входить до туристичного маршруту "Золота підкова", годі й сподіватися. Програма має високий рейтинг та багатомільйонну аудиторію.

- А чому б, власне, нам не скористатися з легенд наших палаців та замків, - жартома мовить Борис Возницький, - як це, приміром, практикують в Англії, випустивши каталог замків з привидами: є з чого вибирати. І що цікавіша легенда, то популярнішим є тур до цього замку.

А що, ідея і справді цікава...