Презентація спільного проекту Запорізької обласної філармонії та Національного заповідника «Хортиця» — ландшафтне театралізоване дійство «Запорожець за Дунаєм» за мотивами опери Семена Гулака-Артемовського — відбулася в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ».

— Ми поєднали музичний матеріал опери із сучасними технікою і технологіями здійснення масштабних видовищних постановок, оригінальними режисерськими знахідками, — розповіла автор ідеї генеральний директор Запорізької обласної філармонії Ірина Конарева. — Унікальною є місцина, де відбувалося дійство, яка перетворилася на театр просто неба. До речі, наша вистава — справжня сенсація, бо вперше в Україні вітчизняна опера лунає поза театральними лаштунками.

Прем’єра концертної версії «Запорожця за Дунаєм» пройшла в лютому на сцені філармонії. Тоді її автори й задумали здійснити її постановку на Хортиці.

— «Запорозька Січ» на Хортиці — дуже гарне місце з видом на Дніпро, — каже режисер-постановник Анатолій Галімон. — Є хата, з якої виходить Оксана. Вози поставили. Козаки займаються своїми справами. Це така жива картинка. Просто так вийти і співати — нецікаво, треба знаходити якісь нюанси. В опері багато комічних місць. Але, на жаль, все показати ми не можемо, це складно. Тож поставили завдання пронести лінію патріотичну, музичну, поетичну. Козаки, які волею долі потрапили за Дунай та опинилися під владою султанської Туреччини, рвуться на рідну землю, до Дніпра.

Ландшафтна театралізована постановка опери включає музичні, вокальні і танцювальні номери, що чергуються з прозовими епізодами. Відкриває її увертюра у виконанні симфонічного оркестру, і це створює відповідну емоційну атмосферу вистави. Значного колориту додає театралізований епізод, виконаний січовими козаками з острова Хортиця. Вразив глядачів і «живий» Благовіст у виконанні дзвонаря місцевої діючої Січової церкви Покрова Пресвятої Богородиці. Хорові та хореографічні композиції значно прикрасили постановку та збагатили народні масові сцени.

Поетичні, в народному дусі мелодії, чарівна оркестрова тканина, романтичний сюжет та іскрометний гумор не залишили байдужими глядачів.

Ландшафтна театралізована постановка опери зібрала рекордну кількість глядачів. Фото надане автором

— Я тут, бо ця вистава тішить моє серце, зміцнює мої патріотичні позиції, — поділилася враженнями журналістка Наталія Бабаєва. — Нині, як ніколи, для українців важливі теми, пов’язані з історією нашого народу. Вистава «Запорожець за Дунаєм» насичена яскравими сценами життя козаків, а головне — любов’ю до рідної України.

Прем’єру ландшафтного театралізованого дійства відвідали понад 750 глядачів, що стало своєрідним рекордом.

Узяли участь понад 150 професійних артистів: академічний симфонічний оркестр, козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», ансамбль бандуристів, солісти філармонії Юлія Якса (Одарка) та Микола Квєтков (Андрій), розмовного жанру — Сергій Собержанський (Писар), солісти Дніпропетровського академічного театру опери та балету Маріанна Рябошлик (Оксана) та Юрій Суббот (Карась), учасники Запорізького муніципального театру танцю, а також етно-фолк-дует «Жайворонки», січові козаки з острова Хортиця на чолі з отаманом Юрієм Копішинським, вихованці дитячо-юнацької спортивної школи «Спас», студенти  Запорізького університету, волонтерська група Angels.