На Київ цьогоріч чекає масштабне святкування хрещення Русі. Про це можна здогадуватися, читаючи повідомлення про організовану УПЦ Московського патріархату велелюдну хресну ходу. І ця масштабна церковна піар-акція вже охопила країну зі сходу до заходу. Зі Свято-Успенської Святогірської лаври, що в Донецькій області, 3 липня вирушила колона священиків і вірян.  Друга група 9 липня вийшла зі Свято-Успенської Почаївської лаври, що у Тернопільській області. Двома потоками паломники, рухаючись назустріч одне одному, зустрінуться в «матері міст руських», за словами Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Києво-Печерській лаврі. Все це відбувається під гаслами миру, любові й молитви за Україну. Як повідомляють церковники, хресна хода пройде через 12 єпархій УПЦ МП і завершиться у столиці 27 липня.

У Фейсбуці вже з’явилося кілька повідомлень про те, що в хресній колоні крокують молоді, спортивної статури люди в рясах. І це не може не насторожувати, бо в країні триває війна, яку ініціювали та підгодовують російські сусіди, а церкву використовують для промивання мізків та ведення гібридної війни. Напевно саме заради миру в населених пунктах, що перебувають під контролем «ДНР» і «ЛНР», як повідомляє керівник «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук, останнім часом відзначалася робота «агітаторів» (із священиків і «активістів»), які закликали місцеве населення виїжджати на неокуповану територію і приєднуватися до хресної ходи з Донбасу на Київ, організованої УПЦ Московського патріархату. Одночасно серед місцевих жителів, повідомляє «ІС», ширяться чутки, що під час цієї ходи заплановано якісь провокації.

Чи може це насторожувати? Звичайно, коли чи не щодня випуски новин починають з фактів про загострення воєнної ситуації на сході, активізацію диверсійних груп. Тож у проповідях можна про мир через слово згадувати і запитувати, хто може бути проти того, щоб у нашій країні нарешті настав мир. Тільки у нас і був мир, поки не вдерлися у Крим «зелені чоловічки» і на Донбас не зайшли з російською зброєю бойовики. Ну і не слід забувати, що останні масштабні терористичні акти здійснили релігійні фанатики, смертники, щоправда, іншого віросповідання.

Звісно, можна і не нагнітати. Але думка шановного експерта з питань церков і релігій народного депутата і президента Української асоціації релігійної свободи Віктора Єленського про те, що нинішня хода УПЦ МП — це «спроба  священиків і спонсорів цієї церкви продемонструвати, що Україна нікуди не піде і ніхто її нікуди не відпустить», теж не радує. З одного боку — цілковита «білявість і пушистість» під гаслами миру, а з другого — масштабне охоплення території країни, настійливі заклики священиків здійснити «духовний подвиг» заради України. «Я знаю, що спонсори цієї церкви надають особливого значення цьому хресному ходу незалежно від того, що відчувають віруючі. Вони хотіли б продемонструвати вірність священиків і, можливо, незмінність того статусу, в якому ця церква перебуває. Але я знаю напевно, що серед вірян, духовенства і навіть єпископату цієї церкви є інші настрої».

До речі, не останню роль у піар-активності УПЦ МП зіграло і звернення Верховної Ради до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, що не може не нервувати московську патріархію. Відомо, що Московський патріарх Кирило навіть не брав участі у Всеправославному соборі на Криті у червні цього року, де обговорювали роль церкви в умовах сучасних викликів глобалізації, крайнього насильства і міграції.

Ще одна вагома причина активізації піар-акцій — ставлення українців до священиків Московського патріархату, які відмовлялися під час активних бойових дій відспівувати загиблих українських воїнів, у проповідях називали війну на сході громадянською, іншими способами впливали на те, щоб віряни останні події сприймали так, як це потрібно сусідній країні-агресору. Гібридна війна не цурається будь-яких засобів та застосовує всі інститути для впливу на свідомість людей.

І в царині церкви українці поступово позбавляються ілюзій. От тільки останній приклад того, як на початку липня цього року в Дунаєвецькому районі Хмельницької області Свято-Миколаївська (с. Нестерівці) та Свято-Пантелеймонівська (с. Харитонівка) парафії Московського патріархату перейшли під Київський патріархат. Таке вирішили 236 вірян голосуванням.  Наступного дня представники МП прибули в село Нестерівці, потім стало відомо про провокацію, яку готували прихильники МП. На щастя, жителям села в присутності поліції та інших силових структур вдалося уникнути сутичок і довести своє право обирати належність громади. Над храмом підняли Державний прапор України.

А ми, українці, й справді дуже хочемо миру на нашій землі, молимося про визволення Криму і Донбасу від окупантів. У храмі чи просто звертаючись до неба. Не знаю, про що моляться ті, хто в центрі Києва носить ікони російського царя, вважає Крим російським, а землю моєї Батьківщини — територією Московського патріархату…