ФІАСКО

Провальний старт української збірної у кваліфікації фактично перекреслив наші надії на участь у чемпіонаті світу-2014

Чого чекати вболівальникам від матчу з Чорногорією? Із цим запитанням кореспондент «УК» звернувся до Андрія Баля після шокуючої нульової нічиєї його підопічних у Кишиневі. Відповідь першого помічника Олега Блохіна була підкреслено дипломатичною. Він віддав належне майбутньому суперникові, пообіцяв провести серйозний аналіз поєдинку проти Молдови і найголовніше — попросив хлопців, щоб вони скоріше забули прикру невдачу на полі арени «Зімбру».

Аналізувати справді було що. Наш конкурент у групі H — збірна Англії в матчі із Сан-Марино володіла м’ячем 86 відсотків ігрового часу і перемогла з рахунком 5:0. У зустрічі проти підопічних Іона Караса цей показник в Анатолія Тимощука та його партнерів дорівнював 70 відсоткам. Але це не допомогло гостям перервати свою безвиграшну серію із п’яти поєдинків.

У вівторок на "Олімпійському" наші почувалися, як сліпі кошенята. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Це й не дивно з огляду на те, що Ярмоленко програвав кожні чотири мікродуелі з п’яти, його одноклубник Гусєв віддав лише три передачі у штрафний майданчик  суперника, Тимощук жодного разу не загострив ситуацію, а Ротань бездарно виконав більшість штрафних та 11 кутових ударів.

Нагадаю, 12 жовтня ми грали проти збірної, яка посідає 145-те місце в рейтингу ФІФА і основу якої складають гравці з чемпіонатів Ірану, Азербайджану, Казахстану та один виконавець зовсім без клубу. Як же невпізнанно мала змінитися гра синьо-жовтої дружини, щоб за три дні кров з носа обіграти легіонерів із Чорногорії, які захищають кольори російських клубів «Краснодар» і «Спартак» (Нальчик), французького «Лілля» та італійської «Фіорентини»?

Дива так і не сталося. Найприкріше полягає в тому, що переможний м’яч гості забили, не докладаючи зайвих зусиль: просто дочекалися, поки пара наших стоперів Кучер — Михалик, образно кажучи, привезе м’яч у власні ворота. А  кращим в обох іграх українців виявилися не гравці атаки, а воротар Андрій П’ятов. Водночас  його партнери за вісім днів перебування у таборі національної збірної забули навіть те, що вміли, і на полі «Олімпійського» мали вигляд футболістів, які вперше грали в одній команді.

Після того, як гіпертонічний криз поклав на лікарняне ліжко Олега Блохіна, під прапори збірної терміново запросили Олександра Заварова і Олега Кузнєцова. З тих спеціалістів, які влітку 2006-го виводили синьо-жовтих до чвертьфіналу світової першості в Німеччині, забули лише про блискучого стратега Семена Альтмана, останнім місцем роботи якого була сімферопольська «Таврія».

Як виявилося — дарма.

Виконуючий обов’язки головного тренера збірної України Андрій Баль на післяматчевій прес-конференції не приховував розпачу: «Напевно, гра з Англією дала хлопцям не впевненість, а самовпевненість. Ми загубили п’ять очок у матчах проти Молдови і Чорногорії. Прикрий «гол у роздягальню» психологічно зламав хлопців.

Тепер хлопцям треба повертатися з неба на землю».

ТАБЛО «УК»

Кваліфікація чемпіонату світу-2014

Україна — Чорногорія — 0:1
Гол: Дам’янович (45) Нереалізований пенальті: Йоветич (80)

Сан-Марино — Молдова — 0:2
Голи: Даду (73, з пенальті), Єпуряну (78)

Матч Польща — Англія відбувся вчора.

14 листопада
Чорногорія — Сан-Марино

Група H

                    І В Н П М О

Англія         3 2 1 0 11-1 7

Чорногорія  3 2 1 0 9-2 7

Польща        2 1 1 0 4-2 4

Молдова      4 1 1 2 2-7 4

Україна 3 0 2 1 1-2 2

Сан- Марино 3 0 0 3 0-13 0