Національна збірна України з футболу вперше в своїй історії не може здобути перемогу протягом шести офіційних матчів поспіль. Ось і в четвер підопічні Андрія Шевченка звели внічию протистояння  з командою Туреччини в другому турі кваліфікаційного раунду Чемпіонату світу 2018 року.

Андрій Шевченко майже не здивував стартовим  складом. Місце в нападі прогнозовано зайняв Кравець, адже Артем має ігровий час та вже забиває голи за іспанську «Гранаду». У півзахист виправдовувати довіру тренера були відправлені талановиті Коваленко та Зінченко. Євген Хачеріді, хоч і вирушив з командою до Туреччини, та  ще не повністю відновився після травми. Тож захищати ворота П’ятова у центральній зоні випало парі його одноклубників з «Шахтаря» — Кучеру та Ордецю.

Фатіх Терім обрав на матч з Україною збалансовану схему 4—4—2 із Чалханоглу  як дирижера лінії півзахисту. У напад тренер дещо несподівано  відрядив двох не найдосвідченіших, але дуже амбіційних форвардів, які ще вчора були майбутньою, а нині   є  теперішньою силою збірної Туреччини — Тосуна та Унала.

Стартову активність турків, шалено підтримуваних  уболівальниками, українці  перебороли   швидко. Початок був багатообіцяючим: нові тактичні перебудови від тренерського штабу Андрія Шевченка,  пресинг та серйозне налаштування на гру ледь не принесли результат вже на 6-й хвилині, коли Зінченко обікрав у центрі поля Туфана. Контрвипад 3  на  3 завершився тим, що захисники заблокували спробу удару від Ярмоленка, а добивання від Зінченка було надто слабким для взяття воріт.

Українці шукали далі шляхи до воріт Бабаджана, і воротар ще двічі був змушений демонструвати реакцію після двох спроб дальніх ударів Коноплянки. Але фірмовий ігровий прийом Євгена був тільки розігрівом для українських уболівальників, які вже незабаром побачили два голи від Ярмоленка та Кравця. Спочатку Артем заробив пенальті, а Ярмоленко його реалізував. А за три хвилини вже Андрій віддав борг своєму одноклубникові, який востаннє відзначився за національну команду ще в матчі відбору ЧЄ-2016 зі збірною Білорусі. Ярмоленко відгукнувся на блискучу діагональ від Степаненка з власної половини поля, скинув м’яч під удар Кравцю — і той не залишив шансів голкіперу.

Міг Артем  взагалі поховати інтригу в матчі на 41-й хвилині, та, на жаль, не скористався відмінною навісною передачею Зінченка, пробивши із семи метрів вище воріт. А ось турки свій шанс забити «у роздягальню» використали: у компенсований арбітром час вдало до стандарту долучився Туфан, який результативно замкнув ближню стійку.

Ще одну забійну нагоду мав Кравець вже після перерви. Все почалося з рейду Соболя лівим флангом і комбінації-стінки з Коноплянкою, а закінчилося ударом Кравця в голкіпера, після чого м’яч влучив у поперечину.

Щоправда, каркас воріт одного разу допоміг і нашій команді — це Тосун потужним ударом струсонув стійку українських воріт. На 67-й хвилині Мор вийшов на ударну позицію і пробив у ближній кут,  П’ятов  перевів  м’яч на кутовий. Та  наступного моменту — пенальті —український голкіпер вже не допоміг. Чалханоглу, який врятував турків від поразки в Хорватії у першому турі, не схибив і цього разу.

На післяматчевій прес-конференції Андрій Шевченко в своєму експрес-аналізі зазначив, що гра складалася згідно  з планом тренерського штабу «синьо-жовтих» протягом 80 хвилин зустрічі: «Україна показала хороший рівень футболу. Хотілося, щоб після рахунку 2:0, він був кращим. Але турки мобілізувалися після голу «в роздягальню», це дуже допомогло їм морально. Вони стали більше використовувати фланги, де у суперників з’явилася перевага, а в останні 10 хвилин хлопці не могли пресингувати опонентів. Десь нашій команді не вистачило сил».

Утім, матч із Туреччиною вже історія. Завтра в Кракові наша команда зіграє з непростим суперником, якого не слід недооцінювати попри розгром від хорватів.

«Я вже казав, що в нас одна з найважчих груп, яку можна було уявити. Чотири команди-учасниці фінальної частини Євро-2016. Це хороші команди із  значним потенціалом. Після двох проведених ігор ще зарано говорити про турнірну таблицю», — підсумував Андрій Шевченко.

Не було б запізно.

Артем Кравець: треба було забити ще, може, не наздогнали б … Фото УНIAН

ТАБЛО «УК»

ЧС-2018. Кваліфікація. Група «I»

Туреччина — Україна — 2:2   

Голи: Туфан (45+1), Чалханоглу (81),  Ярмоленко (24), Кравець (27)

Косово —  Хорватія  — 0:6   

Голи: Манджукич (6, 24, 35), Мітрович (68), Перишич (83), Н. Калінич (90+2)

Ісландія — Фінляндія — 3:2  

Голи: Арнасон (37), Фіннбогасон (90+1), Р. Сігурдссон (90+6),  Пукіі (21), Лод (39)

                  І     В     Н     П     М     О

1     Хорватія    2     1     1     0     7-1   4

2     Ісландія    2     1     1     0     4-3   4

3     Україна     2     0     2     0     3-3   2

4     Туреччина   2     0     2     0     3-3   2

5     Косово      2     0     1     1     1-7   1

6     Фінляндія   2     0     1     1     3-4   1    

КУБОК ДРУЖБИ

А студенти виграли!

Днями на стадіоні «Динамо» ім. В. Лобановського за ініціативи керівництва Федерації футболу України відбувся фінал «Кубка дружби — 2016». У фіналі зустрічалися студентська збірна України та збірна студентів з Марокко, повідомляє офіційний сайт ФФУ.

Фінальний матч завершився перемогою української збірної з рахунком 2:1.  Спочатку ініціативу взяли опоненти наших хлопців і на 21-й хвилині гри відкрили рахунок, та  вже наприкінці  першого тайму українець Артем Щербань зрівняв рахунок. Остаточну крапку в цьому поєдинку поставив Сергій Михтик, який реалізував пенальті,  цей м’яч став для української команди  золотим.

Як зазначив віце-президент ФФУ Вадим Костюченко, переможці цьогорічних змагань поїдуть на Кубок дружби до Португалії. Він також висловив намір зробити турнір регулярним: «Ми одні з перших, хто організував проект, який зміг об’єднати студентів із різних країн світу», — наголосив функціонер. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»