Фахівці й уболівальники чекали матчу в Борисові з тривожним передчуттям. Для цього були серйозні підстави: надто часто синьо-жовта дружина втрачала дорогоцінні очки на шляху до чемпіонатів світу та Європи саме в поєдинках із сусідами з колишнього Союзу. Литва і Вірменія, Грузія і Молдова, Білорусь восени 2001 року — у зустрічах з ними збірна України незмінно вважалася фаворитом, однак  далеко не завжди підтверджувала свій високий статус грою і результатами.

Найсвіжіша невдача ще й досі ятрить душу футболістам і тренерам. 12 жовтня 2012 року в Кишиневі підопічні Андрія Баля 90 хвилин сиділи на воротах господарів, але пробити голкіпера Намашка так жодного разу і не зуміли — 0:0. Перший капітан збірної Молдови Олександр Спиридон, який зараз допомагає Мірчі Луческу в тренерському штабі «Шахтаря», абсолютно справедливо зауважив після фінального свистка: ця нічия Анатолієві Тимощуку та його партнерам ще відгукнеться.

Так і сталося. Саме цих двох очок, втрачених на полі стадіону «Зімбру», не вистачило нам для того, щоб у групі  випередити англійців і з першого місця потрапити на чемпіонат світу в Бразилії.  Схожу картину побачили ті нечисленні глядачі, які спостерігали в Борисові за перебігом зустрічі Білорусь — Україна.

Ще до стартового свистка було зрозуміло: господарі поля візьмуть на озброєння відверто захисну тактику: 5— 4—1. Адже в позиційному нападі Євген Коноплянка та його товариші по команді почуваються не зовсім упевнено. У першому таймі гості володіли ініціативою, контролювали м’яч на чужій половині поля, та гольових моментів не створювали.

23-річний динамівець Сергій Сидорчук (ліворуч) відзначив дебют у збірній голом. Фото з сайту sport.segodnya.ua

За такого сценарію головні надії покладають на гравця, який діє на вістрі атаки. Після Євро-2012 цю позицію майже незмінно займає Роман Зозуля. Про снайперські здібності форварда «Дніпра» найкраще свідчить статистика: на його рахунку в 17 зустрічах два забитих м’ячі. Для порівняння скажу, що центральний захисник Євген Хачеріді відзначався тричі, Роман Безус, який виходить тільки на заміну, — чотири рази, а його партнер по динамівському клубу Яндрій Ярмоленко — сім.

У нинішньому сезоні Зозуля не забив жодного м’яча у складі рідного клубу. Важко було очікувати від нього влучного пострілу і в збірній. Наше щастя, що на флангах є виконавці, без яких збірна була б відвертим середнячком. Коноплянка організував першу гольову атаку, коли до закінчення основного часу залишалося лише 8 хвилин. Ярмоленко втік у швидкий відрив уже в компенсований арбітром час — 2:0. Важлива деталь: удача усміхнулася гостям лише тоді, коли на полі з’явилися молоді таланти — форвард луганської «Зорі» Пилип Будківський та хавбек київського «Динамо» Сергій Сидорчук.

Ця свіжа кров як повітря необхідна дружині Михайла Фоменка. Адже вже завтра у Львові на синьо-жовтих чекає нове випробування — поєдинок проти команди Македонії.

— Сьогодні у нас багато чого не виходило, — щиро зізнався після фінального свистка півзахисник Тарас Степаненко. — На важкому полі в наших діях було багато помилок. Можливо, тому, що футболістам збірної довелося грати через два дні на третій: не встигли відновитися фізично. Попри це гравці допомагали один одному. Добре, що забили, а потім уже контролювали гру. Хочу привітати всіх із першим успіхом у відборі.

— Після домашньої поразки в нас не було іншого вибору, ніж грати на перемогу, — прокоментував вкрай важку звитягу Михайло Фоменко. — Ми знали: Білорусь — не проста команда, що господарі й довели.  У першому таймі не реалізували кілька моментів, а після перерви зіграли продуктивніше. Спасибі хлопцям, що виклалися до кінця і дотиснули суперника.

Гучна сенсація трапилася у Жилині, де господарі поля приймали Іспанію. Найяскравіші зірки світового футболу — Ін’єста і Сеск Фабрегас, Піке і Дієго Коста, Ікер Касільяс і Давід Сільва залишали поле з кам’яним виразом обличчя.  Під завісу зустрічі команда Яна Козака провела стрімку контратаку. Михал Дюрица віддав точну передачу на Мірослава Стоха, і той ударом головою змусив удруге капітулювати грізного голкіпера мадридського «Реала» —  2:1.

До цього поєдинку безпрограшна серія чинних чемпіонів Європи становила 36 матчів. Востаннє у кваліфікації до чемпіонатів Старого Світу підопічні Вісенте дель Боске поступалися суперникові вісім років тому.

Збірна Словаччини здобула другу перемогу в двох іграх й одноосібно очолила турнірну таблицю нашої групи.

ТАБЛО «УК»

Кваліфікація до Євро-2016

Білорусь — Україна — 0:2

Голи: Мартинович (82 — автогол), Сидорчук (90+2)

Македонія — Люксембург — 3:2

Гол: Трайковскі (20), Яхович (66 пен.), Абдурахімі (90) — Бенсі (39), Трупел (44)

Словаччина — Іспанія — 2:1

Гол: Куцка (17), Стох (87) — Алькасер (82)

Група C

                      В Н П М О

Словаччина  2 0 0 3-1 6

Іспанія           1 0 1 6-3 3

Україна          1 0 1 2-1 3

Македонія      1 0 1 4-7 3

Люксембург   0 1 1 3-4 1

Білорусь          0 1 1 1-3 1

ДВАНАДЦЯТИЙ НЕ ЗАЙВИЙ

А нам таки треба ла-ла!

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

«Складна була гра, але варто виділити дві речі: результат і шанс, який отримали молоді гравці. Сподіваюся, їх буде більше. Всіх з перемогою!

А ви кажете — футбол і політика нероздільні. Яка перекличка українських і білоруських фанатів!» — написав  у своєму твіттер-акаунті колишній півзахисник збірної України Євген Левченко, коментуючи четверговий матч.

Справді, не помітити, як натхненно уболівальники обох збірних перекрикувалися гаслами «Слава Україні» та «Жыве Беларусь», міг лише зовсім глухий. А потім вони заспівали…

А вже після матчу співробітники Комітету державної безпеки Білорусі затримали чимало футбольних уболівальників:  і українських, і білоруських. Місцеві ЗМІ відразу припустили, що це могло бути пов’язано зі скандуванням нецензурних пісень про Володимира Путіна. Та ще й напередодні чергового саміту країн СНД у Мінську.

Зокрема у вітчизняному МЗС повідомили про затримання в місті Борисові Мінської області 15 громадян України, трьох з яких відпустили після сплати штрафу, а дванадцятьом  інкримінували… розклеювання листівок. Їм довелося пройти судове засідання, на якому був присутній і український консул. Ще чотирьох відпустили після сплати штрафу, вісьмох затримали таки: сімох — за нецензурну лайку, а одному присудили десять діб арешту, ніби-то за свастику на одязі.  Схоже,  все закінчиться рекомендацією якнайшвидше перетнути кордон у зворотному напрямку.

Утім, відео, яке блискавично поширюється соціальними мережами, видалити значно складніше, аніж вислати кількох фанатів.