НАЦПРОЕКТ

У червні Дніпропетровськ і Житомир відчинять двері своїх перинатальних центрів

Цією інформацією поділилася з представниками ЗМІ на брифінгу перед засіданням наглядової ради Національного проекту «Нове життя» перший заступник Глави Адміністрації Президента — виконавчий секретар Комітету з економічних реформ Ірина Акімова. За її словами, нині триває копітка робота над відкриттям інших обласних перинатальних центрів: у АР Крим, Полтавській, Рівненській, Хмельницькій, Запорізькій, Луганській, Одеській, Сумській і Тернопільській областях.

І увага найбільше приділятиметься рівню їх технічного забезпечення та відповідності високим міжнародним стандартам. «Ми скоріше підемо на те, щоб відкласти введення в дію того чи того центру, ніж допустимо введення в експлуатацію центру, який не відповідає технічним стандартам», — наголосила посадовець, додавши, що влада зробить усе можливе, аби до 2014 р. такі медичні заклади запрацювали в усіх областях.

Уже під час розширеного засідання наглядової ради, яке відбулося у форматі відеоконференції з регіонами-учасниками першого етапу втілення в життя Нацпроекту, Ірина Акімова розповіла, що за час роботи чотирьох медустанов на Донеччині, Харківщині, Кіровограді та Києві народилося майже 3800 дітей. Водночас вона нагадала про доручення президента Міністерству охорони здоров’я розробити для кожного нововідкритого перинатального центру індивідуальні показники контролю якості та моніторингу роботи з 2012 по 2015 р.

Украй важливим питанням фахівець назвала якість підготовки кваліфікованих медичних кадрів. Нині це підготовка фахівців у вишах, перепідготовка, міжнародні тренінги, семінари та навчальні програми.

«У нас незабаром з’явиться новий німецький партнер. Сподіваємося на підписання у найближчі два тижні меморандуму між Міністерствами охорони здоров’я України та Німеччини про трирічну програму допомоги в підготовці кадрів для перинатальних центрів», — наголосила Ірина Акімова.

Тут кваліфіковані фахівці рятують життя дітлахів. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко, у свою чергу, підкреслила: головним моніторинговим показником у чотирьох пілотних регіонах є кількість пологів у жінок зі строком вагітності менше 28 тижнів, при важких патологіях, кесаревому розтині та інших ускладненнях. В усіх регіонах намітилася й тенденція до зниження показника материнської смертності (у півтора раза нижчий, як у 2011 р.)

Керівник Нацпроекту Віктор Сірман зазначив, що до жовтня цього року планують відкрити регіональні перинатальні центри Крим, Полтавщина та Тернопільщина. А Одеса, Луганськ, Рівне, Запоріжжя, Суми і Хмельницький будуть готові освоїти бюджетні кошти з проведенням повного циклу робіт до кінця 2012 р. «Якщо здійснимо все, що запланували на рік, то «перейдемо через екватор» і звітуватимемо про більшу кількість відкритих перинатальних центрів». Він нагадав, що Президент підписав зміни до держбюджету, якими передбачено додаткові 269 млн грн для реалізації Національного проекту «Нове життя» в 2012 році.