ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

Віктор Янукович закликав бізнесменів з ОАЕ розвивати взаємну торгівлю

 

Активізація торговельно-економічних відносин між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами є важливою в контексті поглиблення співпраці між двома країнами. Про це Президент Віктор Янукович заявив представникам українських ЗМІ в Абу-Дабі, перебуваючи з офіційним візитом в ОАЕ. «Наша мета — активізація торговельно-економічних відносин. Наші контакти на найвищому рівні відкривають нові можливості», — сказав він, додавши, що підписані дев’ять міждержавних угод та договорів дадуть змогу розширити правові можливості у відносинах.

Перспективним у контексті розвитку співпраці Віктор Янукович назвав співробітництво у військово-промисловій, космічній галузях, енергетиці, сфері високих технологій та агропромисловому комплексі. Над розширенням цих напрямів уже працює спільна міжурядова комісія.

Нас цікавлять енергоресурси

Виступаючи на українсько-еміратському бізнес-форумі, Віктор Янукович заявив, що Україна розглядає співробітництво з ОАЕ як один зі стратегічних напрямів її зовнішньоекономічної політики в регіоні Близького Сходу. Він висловив переконання, що країнам слід зосередитися на здійсненні активних заходів для нарощування обсягів двосторонньої торгівлі, диверсифікації та вдосконалення структури експортно-імпортних операцій.

Глава держави вважає за потрібне й стимулювати проекти, здатні підвищити у двосторонньому товарообігу питому вагу продукції з високою доданою вартістю, назвавши позитивним прикладом досвід ефективної діяльності в регіоні Перської затоки української машинобудівної компанії «Мотор Січ».

А пріоритетом у двосторонніх відносинах на нинішньому етапі глава держави назвав реалізацію спільних проектів в енергетиці, авіабудуванні, суднобудуванні, металургії, промисловому та сільськогосподарському машинобудуванні, хімічній і видобувній промисловості. Обопільно вигідною могла б стати, на його думку, і взаємодія у науковій, технічній, сільськогосподарській, освітній, туристичній сферах та будівництві транспортної інфраструктури.

«Україна приділяє особливу увагу зміцненню енергетичної незалежності, зокрема за рахунок реалізації програми диверсифікації джерел і шляхів поставок енергоресурсів. У цьому контексті нафтогазова сфера є пріоритетним сектором взаємовигідного партнерства», — наголосив він.

Директор «Мотор Січі» В’ячеслав Богуслаєв розповів Президенту про роботу підприємства на ринках Близького Сходу й Африки.
Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Сонячні електростанції   «під ключ»

Наша країна не менш зацікавлена в налагодженні співпраці у проектуванні та виготовленні в інтересах Еміратів супутників дистанційного зондування Землі та супутникових систем для наукових досліджень. Президент говорив і про українські компанії, які мають необхідний досвід і потужності для будівництва масштабних транспортних об’єктів в ОАЕ.

На його переконання, перспективним напрямом двосторонньої співпраці, враховуючи світову продовольчу кризу, є агропромисловий комплекс. «Ми вважаємо ОАЕ одним із провідних партнерів, який не тільки потребує великої кількості продовольства, а й експортує продукцію в цьому регіоні», — передає слова Президента його прес-служба. Україна ж зацікавлена використати свої можливості та спільно з еміратськими партнерами розпочати активну співпрацю зі створення підприємств із вирощування та переробки аграрної продукції. Взаємовигідними вважає Віктор Янукович ініціативи стосовно експорту до Еміратів зернових, молока, яловичини, м’яса птиці, насіння та іншої агропродукції.

Окремо він наголосив, що ОАЕ зацікавлені в розвитку відновлювальних джерел енергії: «Україна запропонувала будівництво сонячних електростанцій «під ключ» і будівництво вітроелектростанцій. Ми вважаємо, що у нас тут є велика перспектива».

Водночас Віктор Янукович відзначив збільшення рівня інвестицій у нашу країну та висловив упевненість у подальшому зростанні її економіки: «Сподіваюся, що зусилля української влади позитивно сприймуть еміратські інвестори. Це сприятиме активізації вашої діяльності в Україні. Ми створюватимемо і внутрішні, і зовнішньополітичні умови для розвитку бізнесу».

«Мотор Січ»  іде на Схід

А в місті Шарджа Президент узяв участь у відкритті другої черги Технічного центру з обслуговування вертольотів виробництва ПАТ «Мотор Січ». «Ця подія підтверджує високий технологічний потенціал нашої держави та здатність українських компаній на рівних конкурувати зі світовими лідерами, освоюючи нові перспективні ринки збуту», — сказав він, назвавши діяльність компанії не лише зразком успішної взаємодії з еміратськими партнерами, а й переконливим свідченням диверсифікації зовнішньої торгівлі України.

Він також оглянув цех першої черги технічного центру з обслуговування вертольотів. Там голова ради директорів ПАТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв ознайомив Президента з роботою центру та розповів про технологічний цикл ремонту авіаційних двигунів, поінформував про напрями співпраці компанії на ринках Близького Сходу й Африки.

З ним Віктор Янукович обговорив питання необхідності залучення науковців до розробки нових технологій, які можна буде застосовувати під час виробництва та обслуговування авіаційних двигунів.

ВІЗИТ У КАТАР

Після завершення візиту до ОАЕ Президент відбув з офіційним візитом до Держави Катар. У програмі — переговори з Еміром цієї країни шейхом Хамадом бін Халіфою Аль Тані та прем’єр-міністром, міністром закордонних справ шейхом Хамадом бін Джасімом бін Джабером Аль Тані. Глава держави візьме участь у презентації українських «Національних проектів» у рамках організованого Держінвестпроектом «роуд-шоу».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»