МАЙСТЕРНІСТЬ

Унікальну операцію з використанням кількох новітніх технологій провели харківські лікарі, щоб урятувати пацієнтці єдину нирку

Той серпневий день, коли сільську жительку з Нововодолазького району Ніну Ананко з гострим болем та кровотечею доправили в Харківський обласний клінічний центр урології та нефрології імені В. Шаповала, вона згадує сьогодні як страшний сон, тож не перестає дякувати своїм рятувальникам.

— Я безмежно вдячна лікарям за те, що вони врятували мені життя, і тепер я можу радіти йому без болю: милуватися сходом і заходом сонечка, тріпотінням листочків і буянням квіточок, — говорить Ніна Панасівна. — Можу спілкуватися зі своїми рідними. Двоє з чотирьох моїх синів ще неодружені, отож збираюся погуляти ще і на їхньому весіллі, діждатися та бавити внуків. Я щиро на це сподіваюся, адже це вже не перша операція, яку мені довелося перенести.

Як розповіли в центрі, сім років тому Ніні Ананко вже робили операцію з видалення нирки, і вона, залишаючись із однією і сподіваючись на повне одужання, нікуди не зверталася за медичною допомогою. А коли її доставили до Центру урології і нефрології в ургентному порядку, обстежили й підтвердили поставлений районними медиками попередній діагноз: єдина ліва нирка пацієнтки вражена злоякісною пухлиною.

Операція тривала 7,5 години

З огляду на поширеність пухлинного процесу, надії на порятунок єдиної нирки фактично не було, і хвора могла розраховувати лише на терапію методом гемодіалізу, який ще називають «штучна нирка». Але в центрі вирішили провести операцію, якої в Україні ще не робили: таке хірургічне втручання вважається одним із найскладніших у сучасній світовій онкологічній хірургії і вимагає спеціальних технологій, обладнання та інтеграції зусиль трансплантологів, урологів, судинних хірургів і нефрологів. Про відповідне обладнання у Харківському центрі урології і нефрології подбала влада, а керівництво центру підібрало класних фахівців відповідного профілю. З них і створили бригаду, яка боролася за врятування жінці єдиної нирки. Унікальна операція тривала 7,5 години.

За цей час, як розповіли в центрі, нирка була видалена, прооперована поза організмом хворої і після спеціальної обробки — за технологією трансплантації — повернута в тіло пацієнтки. Такі операції виконують у Сполучених Штатах Америки, в Австрії, Німеччині та Нідерландах. До речі, в Європі нирки оперують поза організмом лише кілька разів на рік, і коштує це сотні тисяч доларів. В Україні таку операцію здійснено вперше, до того ж безплатно для пацієнтки.

— Складність у тому, що ця операція поєднує кілька технологій, — пояснює директор центру, заслужений лікар України Володимир Лісовий. — Окрім пухлини, були відсіки у нирку, довелося редукувати чашечку. Потім нирку зшили. При цьому використали нові технології склеювання поверхні. А за технологією трансплантології нирку забрали справа і пересадили на судини лівої клубової області.

Володимир Лісовий також зауважив, що якби нирку врятувати не вдалося, Ніні Ананко довелося б три рази на тиждень їздити до  центру на діаліз. Це — процедура очищення крові для людей, у яких немає жодної нирки. Вони проходять її як мінімум тричі на тиждень по шість годин.

— Я не боялася операції, бо вірила лікарям, — ділиться пережитим пацієнтка. — Так і сталося. Усі мої страхи вже  в минулому.

З успішним завершенням надскладної унікальної операції харківських медиків привітали українські і російські колеги. Надіслали вітання, й американські, німецькі, італійські, шведські лікарі.Там, зокрема, говориться, що проведення такої операції — важливий крок харківських медиків на шляху застосування на практиці сучасних новітніх технологій.

Ніна Ананко — особлива пацієнтка. Фото автора 

Перша трансплантація нирки була у Харкові

— Ми йшли до цього поступово, — розповідає Володимир Лісовий. —Протягом десятиліття досить активно співпрацюємо з Академією медичних наук, Міністерством охорони здоров’я та з місцевою владою, які допомагають нам опановувати найновіші сучасні технології: як вітчизняні, так і закордонні. Мої колеги, наприклад, по кілька разів на рік знайомляться з ними в різних іноземних клініках, зокрема  Росії, Німеччини, Франції, Італії, відбирають ті, що можемо запровадити у центрі, враховуючи фінансові можливості. Крім цього, контактуємо з іноземними фірмами, які на безоплатній основі поставляють нам потрібне обладнання.

Саме так, за словами Володимира Лісового, в центрі запровадили  нову службу ендоурології, яка проводить хірургічні операції без розрізу. Потім створили і службу літотрипсії, тобто подрібнення каменів. Дуже велика робота була проведена в центрі і зі створення технології трансплантації. Відомо, що перша трансплантація нирки в світі була виконана в 1933 році саме у Харкові. Однак з того часу подібних операцій у місті не робили. На відтворення  цієї технології, яка потребувала спеціального дозволу й підготовки фахівців, витратили  майже три роки.  Адже для того, щоб виконувати трансплантацію, потрібно було організувати досить потужну службу гемодіалізу так званої штучної нирки, що й було зроблено.  Потім фахівці центру одними з перших в Україні запровадили  перитонеальний діаліз, який теж входить до складу замісної терапії.

Було організовано й відділення онкоурології, освоєні нові методи органозберігаючих операцій. І цей перелік досягнень Харківського обласного клінічного центру урології та нефрології імені В. Шаповала можна продовжити. Його фахівці беззаперечно довели, що в Україні  можна лікуватися на рівні європейських стандартів.

Зрозуміло, що вартість окремих операцій, як тієї, що зробили Ніні Ананко, потребує великих затрат. Тож колектив центру взяв на себе ще й організаційні фінансові питання. Родичам пацієнтки довелося придбати лише деякі ліки, яких не було в клініці, але й їх вартість пообіцяла компенсувати обласна влада у вигляді допомоги з обласного бюджету. Нині лікарі центру готуються провести такі ж операції ще двом пацієнтам.